Религията влиза в училище

Общественият съвет към образователното ведомство предлага предметът да се изучава задължително от 1-ви до 7-ми клас
28 яну 2008 13:36,
17
Религията влиза в училище
Възможно е религията да стане задължителен предмет от 1 до 7 клас. Снимка: Булфото

Религията да стане задължителен предмет от 1 до 7 клас, а от 8 до 12 клас да се изучава като ЗИП или СИП. Това предлага Общественият съвет към МОН в своя концепци

Според проф. Георги Бакалов, председател на съвета, в който влизат преподаватели от университети и учители по религия, въвеждането на предмета като общообразователен и задължителен за всички ученици, ще помогне да се създаде дух на толерантност в българското училище и ще повдигне културното ниво на учениците.

Той уточни, че концепцията представя становището на съвета по изучаването на предмета "Религия", а министерството на образованието ще реши как да се изучава занапред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
KOLEVA преди 16 години
RADVAM SE 4E TAKAV CENEN PREDMET SE VAVEJDA V BALGARSKOTO U4ILISHTE. TOI HTE MI POMOGNE PRI PRAVILNOTO VAZPITANIE NA DETETO MI V HRISTIQNSKITE CENNOSTI I MORAL. KAKVO PO- HUBAVO OT TOVA?????????
15
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Първо на първо, искам религиозните господа да ми обяснят как на едно дете на възраст от 6 до 13 години би му се отразило, ако още в училище в такава ранна възраст почнат да му говорят за приказни създания и митологии. Това е религия, а това са малки деца с неизградена все още психика и тази религия би им въздействала като промиване на мозъка. Не можеш да се гавриш с ума на едно 7 годишно дете, така че един ден като порастне да последва подсъзнателно и сляпо тези религиозни модели. Малки войни на християнството ли ще отглеждате? Освен това, родителите трябва да са тези, които АКО ИСКАТ ще учат децата си на религия, а не някакъв чичко да го налага. "ще помогне да се създаде дух на толерантност в българското училище и ще повдигне културното ниво на учениците"???! Културното ниво на учениците не се повдига с приповдигнати божествени разкази. И този, който твърди подобно нещо, заслужава да бъде публично отхвърлен. Нацията ни е масово затъпяваща, така просто ще окъкат още повече нещата. И това определено не е проблем, породен от липса на набожност, а от липса на интелигентност. Забележете следното- където липсва интелигентност, има излишък на набожност и обратно.А и да ви питам- вие обяснявате на децата си (когато са станали вече големи), че дядо Мраз/Коледа всъщност не съществува- един ден, рано или късно, ви се налага. Ето какво ще стане с мен и хората като мен- ще трябва един ден да обясняваме на децата си, че Христос не съществува. Защото дядо Мраз е приказен герой на децата, а Исус- приказен герой на възрастните. И моля ви- не пробутвайте оправдания от типа на "еди кой си български хан бил християнин". Тя и Земята е била плоска стотици години, а хората, които са твърдели, че е кръгла, са ги горили по клади. През 7-ми век и в таласъми са вярвали. И кой какво го е крепило и обединявало в миналото- не ме интересува. Сега е 21-ви век и вземете се научете да живеете в настоящето и да гледате напред, а не само в миналото.
14
1
 
0
 
! Отговори
Христо преди 16 години
По тоя начин и ходжите ще влязат легитимно българските училища.Ще мътят главите на малките турчета и ***.Господ да ви е на помощ!Сами си го направихте.
13
1
 
0
 
! Отговори
Plamen Dimitrov преди 16 години
Spored men v BG triabva da se izuchava samo hristianstvoto. Isliama kadeto mu e miastoto, v tretia sviat.
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Пак простотия до шия!!!И каква религия ще учат-пак ще има промивка на детски мозъци в зависимост от даскала!А учебната програма в Кърджали и София една и съща ли ще е?Някои родители ще кажат че религията не учи на нищо лошо,и по тоя начин ще се оправдават за собствената си некадърност и мързел да мързел да зададат морални норми на децата си!
11
1
 
0
 
! Отговори
ML 400 CDI преди 16 години
Въпроса е кой ще преподава, оня дето го хванаха с малките момченца, оня пияния поп дето опява баба ми или оня *** дето си перчи ГРЕХОМЕРА пред ученичките в парка...или оня дебелогъзест *** дето направи Слави БаанБинев архонт...
10
1
 
0
 
! Отговори
mmm преди 16 години
RELIGIQ da se u4i no HRISTIQNSKA !!!! Musulmanskite religii da si gi u4at v tehnite si darjavi !!! BALGARQ za BALGARITE !!!
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
религията каквато и да е тя в този луд модерен свят не може да предложи някакава панацея за душата, но тя е част от историята и еволюцията на същия този свят и в крайни моменти е последната частичка на утеха, така че който иска ще го учи, ако иска да бъде съвременен човек нека знае историята на света, в който религията с цялата си мощ в истина и заблуда е оказала огромно влияние.
8
1
 
0
 
! Отговори
Gold преди 16 години
N:6, запознат съм с немалко религии, и то до степен, каквато малко вярващи са достигали. На практика, извън въпроса за "великото тайнство" (който го има винаги), всяка една религия не е нищо повече от кълбо противоречащи си догми, песнопения, безсмислени ограничения в храненето и половия живот и безсмислени ритуали. И ако религията е част от културата, то тя е "апендиксът" на културата - един безсмислен придатък за интелектуалното общество, който може да се отстрани без никакви лоши последици за организма. Остави тия твои виждания от времето на Средновековието и Ренесанса.....
7
1
 
0
 
! Отговори
Жоро Фитила преди 16 години
Спокойно,никой няма да кара децата да учат молитви! Това е изучаване на различните религии,а не богословие или вероучение!
6
1
 
0
 
! Отговори
chiko преди 16 години
Вие явно определено не сте от хората, които са заинтересувани от каквото и да е било, религията дава част от културата на човек в случай, че нямате хал хабер от история каквото всъщност се вижда от безхаберните ви коментари ще ви кажа, че повечето от историята на Европа и Мала Азия е свързана с религиозни спорове, а и оттам всички войни... Това всъщност е една много добра идея, а относно догми, псевдо църкви, секти и т.н. мога да ви кажа че вече всеки разумен човек сам си преценява как и по какъв начин да осмисля това, което му се предоставя и какво да си извлече от него...
5
1
 
0
 
! Отговори
Gold преди 16 години
Бррр, кошмар! Във века на науката, техниката и технологиите, да задължават децата да учат разни остатъци от остарели догми, това е егати тъпотията! Най-големите мошеници и бандюги сега се пишат най-големите божеци и все киснат по църквите за разните църковни празници. И дарители се пишат, а медиите си умират да ги снимат. Излязат ли от църквите обаче, отново са си същите злодеи. Познавам много хора, които не смятат, че ходенето по църкви и заустяването на молитви ги прави вярващи, но същите тези хора спазват много повече ценностите, обявявани за "християнски". За разлика от бандюгите-божеци.....
4
1
 
0
 
! Отговори
БОГ преди 16 години
Крайно време беше
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
поредната простотия
2
1
 
0
 
! Отговори
Сатана преди 16 години
Абе тези с какво право ще задължават децата ми да учат религия.Къде отива личния избор-да бъдеш атеист,християнин,мюсулманин...
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Най-добре ще се справят бившити преподаватели по История на БКП. Те са школувани да преподават измислици.