Колаж на седмицата

Вижте най-важното от изминалите дни
Обновена: 17 яну 2015 07:43 | 17 яну 2015 07:30, Екип на Dnes.bg
9
Колаж на седмицата
Колаж: Dnes.bg

България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени – в това ни увери държавният секретар на САЩ Джон Кери при посещението си в София, което постави страната ни тази седмица във фокуса на международното внимание.

За часове в четвъртък Кери се срещна с президента, премиера и външния министър, и обеща подкрепа от САЩ за енергийната ни независимост и за „силна и суверенна България“.

Помощта ще дойде в лицето на американски енергиен експерт, с когото ще пишем план за енергийното ни бъдеще. Кери ни успокои, че след спрения проект „Южен поток“ още можем да изградим интерконектора с Гърция. Ядрената енергетика също не беше забравена – стана ясно, че има шанс VII блок в АЕЦ "Козлодуй" да бъде построен по технологията на "Уестингхаус" и с американско финансиране.

Държавният секретар на САЩ поиска от България да се справи с корупцията и да проведе реформа в съдебната система, но даде да се разбере, че отпадане на визите в близко бъдеще няма да има. Ако не с друго, софиянци ще запомнят визитата с драконовските мерки за сигурност и предупреждението да не отварят врати и прозорци.

Седмицата започна доста неочаквано, след като издирваният повече от месец бивш шеф на ДАНС Петко Сертов изненадващо си дойде. От Гърция през нощта го докара брат му, а единственото, което стана ясно, е, че е претърпял лек пътен инцидент. Службите запазиха упорито мълчание колко е струвало издирването и защо Сертов не е обявил по-рано, че е жив и здрав.

Новината породи бурни коментари в социалните мрежи, че съпругата на бившия шеф на ДАНС, която бе в колата, върнала Сертов, се е справила по-добре с намирането му от родните и чуждите служби, които го търсиха. Продължава да се тиражира версията, че в основата на изчезването му е личен мотив, която обаче не потвърждава официално нито семейството му, нито МВР. 

През тази седмица беше даден и стартът на новия политически сезон. Депутатите почиваха почти месец, но това не ги направи по-миролюбиви. Още в първите си изказвания за годината ГЕРБ и БСП си показаха мускули, а Патриотите и ДПС продължиха войната. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветанов Цветанов съжали социалистите, че не са в кондиция, и обяви, че слабото ляво е проблем за страната. Мая Манолова пък призова ГЕРБ първо да подредят хаоса в коалицията си, а после да гледат другите партии.

Лютви Местан отново поиска ПФ да излязат от властта, а Красимир Каракачанов му отвърна с обвинението, че ДПС се грижи за ромите, като купува гласовете им.

В първите дни от новия политически сезон стана ясно, че с местните избори наесен е много възможно да има и референдум за и против задължителното гласуване. А премиерът Бойко Борисов затвърди новия си имидж – не направи нито едно излишно изказване и уважи парламента цели два пъти за седмица.

Русия през тази седмица отново потвърди решението си за отказ от проекта „Южен поток“. Шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че "Турски поток" ще е единственият маршрут за бъдещи доставки на 63 млрд. кубични метра руски газ, които сега преминават транзит през Украйна. "Други варианти няма", беше категоричен Милер.

Газпром отправи твърд сигнал, че до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. "Те имат максимум няколко години. Това е много строг график. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на новите магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес. В противен случай тези обеми газ могат да се озоват на други пазари", предупреди ръководителят на Газпром.

Според руския печат обаче заплахата на Милер да прехвърли газа на други пазари изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, защото не е успял да продаде повече.

Европейската комисия от своя страна се усъмни дали схемата с „Турски поток“ е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик. 

В спорта голямото събитие тази седмица бе церемонията по връчването на най-престижното индивидуално отличие във футбола – "Златната топка“, която за втора поредна година стана притежание на Кристиано Роналдо. Той получи наградата си на галавечер в Цюрих, а името му бе прочетено от легендата Тиери Анри. На второ място остана Лео Меси, който изпревари с минимална преднина Мануел Нойер.

Освен футболните звезди, под светлината на прожекторите попадна и синът на Роналдо, който се оказа... голям фен на Меси. "Непрекъснато гледа твои клипове в интернет и говори за теб", обърна се звездата на Реал към своя основен конкурент в последните години в Барселона. Меси от своя страна пък погали срамежливия малчуган и го попита как е.

Изминалата седмица бе доста успешна и за най-добрата българска тенинистка Цветана Пиронкова, която защитаваше в Сидни титлата, която спечели миналата година по това време. След като премина през квалификации, за да достигне до основната схема на турнира“, Цвети победи в първия кръг световната №12 Флавиа Пенета с 6:3, 7:6. Във втория кръг Пиронкова отстрани Мадисън Кийс след 4:6, 4:1 и отказване на американката поради контузия, а на четвъртфиналите не остави никакви шансове на чехкинята Барбора Стрицова и я победи с 6:4, 6:1.

В крайна сметка най-добрата българска тенисистка бе детронирана от Петра Квитова на 1/2-финалите на турнира в Сидни след 5:7, 1:6. С достигането си до полифинал в Сидни Пиронкова си осигури $35,455 от наградния фонд и 210 точки за световната ранглиста, с които може да се завърне в Топ 50 в деня, в който започва първия турнир от Големия шлем - Australian open.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Колаж на седмицата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера защо сте изтипосали Пироня тук ? Какво точно е постигнала ? Нито спечели титла, нито отпадна в драматична битка, половината й съпернички се отказаха, другите бяха някакви анонимници. Виж, за "едрите независтливи душици" по панелките и селата това може и да е постижение, но...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пиронкова пък, какво прави цопната на тоя колаж???
4
0
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Гледам, поне праведните среднощни кошмари на Иво Инджев сте отразили, алелуя!
3
7
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Слабо! А къде е Путин седнал на тоалетната чиния!??? Ватники, ***, рубладжии са се настанили в любимата ни редакция!
2
1
 
19
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
До фактКак точно ни шамароса Русия ? Руснаците чакаха достатъчно дълго да се наканим да строим "Южен поток".Чакаха достатъчно дълго да започнем и АЕЦ Белене.Червените у нас крадяха от руските пари, а десните слугувайки на Запада проваляха проект след проект, от които България щеше само да спечели.Това е истината, приятелю !Руснаците не са ни виновни за нищо.Не се виновни дори американците. Великите държави си гледат интереса.Виновни са нашите ***, които гледат само да крадат.
1
0
 
14
 
! Отговори
факт преди 9 години
Най-жалкото е ,че ни бият шамари от ляво и от дясно , а ние само си въртим главата !!