Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!

Рашидов: Това не е задължително за качествено образование
Обновена: 10 мар 2015 18:33 | 10 мар 2015 18:29, Веселина Йорданова
58
Режат НГДЕК: Вазов и Яворов не са учили в центъра на София!
Вежди Рашидов. Снимка: архив, БулФото

Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад "Св. Александър Невски", но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно.

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на разговора с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и в присъствието на група преподаватели от НГДЕК, който се проведе в Министерството на културата. Коментарът на министъра идва след родителско недоволство, че училището няма да остане в центъра.

Още по темата
От съобщението на ведомството става ясно, че продължава диалогът за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” № 16 в "Модерно предградие", като същевременно са направени стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се запази като филиал на НГДЕК.

В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището, уточняват от Министерството на културата.

Сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще търсим и европейско финансиране за нейното обновяваване, тъй като всички сме единодушни, че децата ни трябва да учат в едни нормални, добри условия, отговарящи на всички изисквания и норми, отбеляза министърът по време на срещата.

По думите му именити български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат впечатляващи професионални успехи в своята област.

"Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици – те формират неговия дух", подчерта още Вежди Рашидов.

Пресцентърът на Министерството на културата припомня, че и големи български писатели от ранга на Емилиян Станев, Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, както и обичани наши поети като Дамян Дамянов и Христо Фотев също не са възпитаници на гимназия, разположена в историческия център на София, но независимо от това никой и до днес не си позволява да оспорва ролята им и техния забележителен принос за българската литература.

По една или друга причина не са имали честта да учат в училище, ситуирано удобно в центъра на София, и патриархът на българската национална литература Иван Вазов, както и поетът с драматична съдба П. К. Яворов, един от участниците в легендарния литературен кръг „Мисъл“, а и още много други наши именити творци.

Нещо повече - прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа – Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада, но това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки, продължават от пресцентъра на ведомството на Рашидов.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Samuilov преди 8 години
До Неелитен родителББ го каза в Парламента - всички в МК да подават оставки, на куп!
43
0
 
7
 
! Отговори
Неелитен родител преди 8 години
Мисля, че 28 и 29 от изказалите се , са готови за постове в съвременното правителство . Това е правилния тон днес - да оплюем по - добрите и.... дано ни забележат и нас мижитурките. А доколкото ми е известна биографията на Яворов, той е живял в последните си години в София на ул. "Раковски"/ е това не е идеалния център/ до 1914, когаго се самоубива . Да ме извини министър Рашидов . Бог да пази тази държава / от простотия/ !!!
42
4
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
Не толкова средата, колкото възприятието от обучавания имат значение.*** и в центъра на Ню Йорк си остава такова
41
13
 
5
 
! Отговори
А преди 8 години
АБЕ ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ЩА РАЗИГРАВАТ ИНСТИТУЦИИ - ТЕ ЩЕ КАЖАТ КОЕ УЧИЛИЩЕ КЪДЕ ЩЕ СЕ НАМИРА. УВОЛНЕНИЯ И ТОВА Е..... ИМА И ПО-ЧИТАВИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ДЕЦА, КАК СЕ ГУБЯТ СРЕДСТВА... В ТАЗИ НЕМОТИЯ .....ЛИГЛЬОВЦИ.МНОГО ЗДРАВЕ И ТВЪРДА РЪКА, ВЕЖДИ!
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веждито - два пъти, Стоянович - един, Владо Пенев - един, Мартин Иванов - един. Общо пет министерски мандата турят лична репутация и имидж в миризливите крака на едни и същи строителни брокери в Министерство на културата. Явно няма значение кой е министър на това министерство, щото истинските господари са няколко несменяеми служители в него.
39
4
 
14
 
! Отговори
чушка преди 8 години
До дон домат: ония пари потънаха в КТБ. Той затова драпа да ремонтира и 13-то с евросредства, да си открадне пак.
38
6
 
14
 
! Отговори
корни преди 8 години
Министре, ако не те бяха отгледали нормални хора, а си беше раснал в *** щеше да си това, което си? как можеш точно ти да твърдиш, че средата няма значение.
37
5
 
15
 
! Отговори
дон домат преди 8 години
Ама като гепи човек 2 млн. как му се вдига самочувствието. По-така изглежда и говори, авторитетно един вид.
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе те Вазов и Яворов изобщо не са учили в София ама той ГЛАВНИЯ МУЛТАК отгде да знае. Дай му уиски, пури и пари.
35
5
 
15
 
! Отговори
лорен преди 8 години
Министре, я като си почнал си кажи защо подписа в Класическата да има прием на 30% ман..га.лчета. Без изпит.
34
6
 
14
 
! Отговори
нурие преди 8 години
Помните ли Веждиту как рева цяло лято, всеки ден, по всяка ТВ как му потънали парите в КТБ. Ами така е - човека е крал, крал с всички части на тялото и изведнъж един по-крадец от него го обира. Не е честно, нЕкак си...
33
5
 
14
 
! Отговори
било преди 8 години
Веждьо реже, щото иначе може да не платят от Европа и да се направи проверка на "ремонтираната за 2,20млн.лв" сграда. А направили се става лошо. Защото за ремонт са похарчени най-много 0,2млн. Така, че веждьо ще реже - има около 2млн. причини. Или поне имаше, май цецо василев излезе по-крадец от крадеца.
32
5
 
14
 
! Отговори
бони преди 8 години
Добре де, а защо министъра не се премести в "ремонтираната" сграда да покаже на всички как се прави? На чужд гръб...е лесно.
31
6
 
14
 
! Отговори
бол преди 8 години
Министъра съвсем изперка. Тия всичките, дето ги е изброил не са от София, нито по тяхно време е имало Класическа гимназия. Подозирах го веждатко, че е ***, ама той пак ме изуми. Уискито му е стопило мозъка направо.
30
4
 
8
 
! Отговори
br преди 8 години
До АнонименНе са се съгласявали. То е ремонта е един - боядисване с латекс на всичко-стени, тръби,радиатори...
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ме е страх от министъра на келтурата а от културата на министъра. Какво искате от един *** - пияница? Върнаха му парите от КТБ и изчезна.
28
2
 
9
 
! Отговори
Пиар агент преди 8 години
Много е тъпо червен *** и необразован *** да се опитва да пише нещо. Ясно е , че така не се прави пропаганда , ама тролчето няма пари за ракия и се чуди какво да измисли . Видно е с просто око , че не му се отдава, Ааааааааааа.
27
4
 
18
 
! Отговори
Aaaaaaaaaaaaa преди 8 години
Вървя си значи и изведнъж чувам просташки ли, гаменски ли, как да ги нарека не знам, изкази: Фани *** за шлифера, еййй! Ченгеджийски номера, аааааа........!Бе викам си, къв е тоя ***?Обръщам се, поглежда и.........АААА. Пак поглеждам, пак АААААААА.Че той бил Министър Председателя Бойко Борисов.
26
3
 
22
 
! Отговори
Ема М. преди 8 години
Г-н Рашидов, Вазов е родом от Сопот, а Яворов от Чирпан. Ясно е,че не са завършили елитни гимназии в центъра на София. За останалото сте прав.
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZASHTO NE ZAKRIAT TAZI KLASICESKA GIMNAZIA--GIMNAZIA NA KLASICESKITE BOKLUZI-NARKOMANCETA.