2000 учители бити и тормозени през 2015-а

Родители все по-често ходят с адвокати в училище
Обновена: 13 яну 2016 14:33 | 13 яну 2016 14:07, Анисия Иванова
33
2000 учители бити и тормозени през 2015-а
Архив: Булфото

Имаме много набези над учители, виждаме повече физическите саморазправи, но става въпрос за 2000 подобни случая, включително и психически набези, за последната година, каза Юлиян Петров от синдиката на учителите.

В последно време зачестиха побоите над учители. Преди няколко дни в Севлиево майка преби учителка пред очите на децата от втори клас. Причината твърде тривиална - намокрените чорапи на детето й. Вследствие на побоя преподавателката е с обездвижена ръка и наранено око.

От синдиката са поискали да бъде направена статистика в МОН за тези случаи, но директорите на училищата невинаги информирали регионалните инспекторати при случаи на насилие.

Още по темата

По думите му обаче големият проблем е дефицитът на доверие от българските родители към учителите и училището.

"Ако погледнем 30 години назад обсъждането с учител на дадена оценка беше недопустим въпрос", каза още Петров пред bTV.

"Ако погледнем към Англия и Финландия, това е недопустимо. Когато ги попитахме дали имат подобни проблеми те дори не разбраха въпроса ни", даде за пример Петров.

Той обясни, че зачестяват случаите, при които родители отиват в училището с адвокат, за да питат за оценките и поведението на децата си. Много често срещано явление са заплахите към директорите и учителите.

Учителската професия е сред най-стресиращите - тя е подложена на натиск и от обществото и от учениците, допълни експертът.

Наред с това има страх сред съсловието да изнася случаи, когато се бити, защото се опасяват от реваншизъм от страна на родителите, убеден е Петров.

Преподавателите не се чувстват защитени в училище, то трябва да стане затворена система и външни лица да не бъдат допускани без разрешението на директор или класен ръководител, убеден е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2 (Сашето)Пожелавам ти следващия път, когато биеш учителка, мъжа и, баща и или брат и да ти покаже "на живо" как се инвалидизира.
16
1
 
4
 
! Отговори
учител преди 8 години
До АнонименНАЙ-ДОБРЕ СИ ГО ВЗЕМИ У ДОМА.И НЕ ТОРМОЗИ ХОРАТА СЪС СВОИТЕ КОМПЛЕКСИ.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички се възмущавате, но ако детето ви се е провинило, поне 99% ще постъпите по същия начин, за да го отървете. А едно време за майка ми целия свят беше прав, само аз виновната лъжкиня...
14
0
 
12
 
! Отговори
Петер преди 8 години
Това което става в училищата - биене и тормоз на деца от други деца, родители да бият учители и подобни трябва да се прекрати това е бутафория на образование. Необходимо е на деца показващи признаци на жестокост и насилие към други деца това да им се избие от главите с най-строги мерки. Ако родителя не е съгласен, детето да се лишава от образование за една година и да повтаря. След една година се проверява дали родителя го е превъзпитал, ако не е се лишава от още една година образование и така.
13
1
 
7
 
! Отговори
Петер преди 8 години
Вижте училището трябва да е институция със строги правила която да изгражда правилно поведение в учениците. Това означава че учениците трябва да се учат на дисциплина и да има наказания. Същевременно учителите не трябва да прекаляват. Абсолютно недопустимо е родители да ходят да бият учители, това е пълна неблагодарност за положените от учителя усилия по възпитанието на детето. Отделен е въпроса че образованието трябва да се съкрати десет пъти и да бъде насочено към изграждане на професионалисти
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги изключват моментално от училището и да нямат право да влизат в елитните училища! Толкова е просто. Да ходят в частни училища и родителите им да цакат. Ако и там се издънят и от там шута и да пасе патки цял живот, ако иска. Аман от този хаос.
11
4
 
10
 
! Отговори
ЗЛОСТЪР преди 8 години
*** долу:Госпожо, това е институция, на която сте си поверила детето и тя като такава е неприкосновена. Трябва да е изключително сериозна причината, за да вземете детето си! Всички си правят гаргара с учителите, защото болшинството са по на 50, 60 +. Айде елате в училището, където преподавам аз и да налита на бой и да обижда, ще го разпоря насред коридора! Всеки народ си заслужава управата и съдбата! Некви *** и кифли ми се правят на оборотни на учителите... комплексирани сфини!
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Poniakoga i uchitelite sa krivi. Az kato roditel imam pravo da si vzema deteto kogato poiskam, shtom imam seriozna prichina, ako niakakva uchitelka mi spira nasila deteto shte zaveda delo. Nikoi ne moje da se razporejda s chujdi deca.
9
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
edno vreme ni biexa s darveni pokazalki smee6 li da udari6 u4itel vednaga te pra6tat v TVU koito ne znae kakvo e zna4i trudovo vazpitatelno u4ili6te
8
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
За да бъде спрянa неграмотността и опростачването на нацията 1-o трябва да се направи Реформа в Образованието най-вече с връщане авторитета на учителите. Това в демократичните държави става със закони. Примерно : Родител нападнал учител влиза директно в затвора за минимум 5 години ефективни + 10 000 глоба и то ако няма наранявания. Ученик нападнал учител се изключва незабавно, а родителското тяло отнася аналогична глоба. Вдигане рязко заплатите на учителите в пъти ....
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче забележете колко избирателно са останали някои неща от "едно време", например, че детето трябва да има отлични оценки, за да влезе в добра гимназия/ университет (всички знаем колко е ниско нивото), с тази разлика, че сега учителят е длъжен да ги напише на всяка цена, с добро или лошо. А уважението към тази професия безвъзвратно умря. Има млади хора, които избират да станат учители, но това е по-скоро от безизходица, а не призвание.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така!Ще се опитват да възпитават и да обучават!Бой и тормоз, докато схванат, че това е умираща, самоубийствена нация и свише е предопределено да изчезне!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки родител, който посегне на ученик или го заплашва трябва да носи наказателна отговорност. Аман от мамчета и татковци и глезени синчета и дъщерички.Трябва да се въведе хаджи Генчовата педагогика и за дете и за родител, та да видим..
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имаше респект към учителя. Сега има респект към биещият родител на олигофренясалият ученик. И това е така, защото се въведе една безумна система, че парите следват ученика. А не трябва да е така. Пари за образование трябва да има.Учителите следва да имат високи заплати, а не да зависят от бройката на учениците. Трябва всяко училище да има правилник, съгласно който да гони ученик/родител, който е прекрачил всякакви нормални граници. Та по дяволите става въпрос за УЧИТЕЛ!!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто забранете бг-мама и намерете работа за всички безделници, които по цял ден висят по кафетата, докато дойде време да си прибират децата от училище.
2
0
 
24
 
! Отговори
Мноо си тъп Саше преди 8 години
Който посегне на учител моментално да бъде назначен на работа като даскал. тъкмо ще покаже как трябва да се работи.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да биеш учителя детето ти по-умно няма да стане ;) Пък аз си мислех, че хората започват да се усещат, че оценките не са най-важното и дипломите са едни хартийки, с които после и за чистачка не ставаш.