Старата винетка била опасна! За нея – 20 лева фиш

Несвалената винетка затруднявала видимостта на водача. А новата?
17 фев 2016 16:00,
167
Старата винетка била опасна! За нея – 20 лева фиш
Снимка: Dnes.bg

Санкцията за несвалена изтекла винетка е издаване на фиш в размер на 20 лв., обяви Николай Крушарски, инспектор от СДВР, във връзка със започналите полицейски акции в страната.

По думите му, несвалената изтекла винетка се формулира в закона като вид нарушение, тъй като затруднявала видимостта на водача.

По отношение на валидността на винетните стикери Крушарски уточни, че за да бъдат изрядни, водачите трябва да имат самия винетен стикер, залепен на десния долен ъгъл на предното стъкло, запазения касов бон от обекта, откъдето е закупен стикерът, а също и вторият отрязък от винетката, където се намира баркодът.

"Това са задължителните документи, които един водач трябва да носи в себе си", поясни той. 

Още по темата

От 300 до 3000 лева пък е санкцията, която предвижда закона за водач без винетка, като за физическите лица е 300 лева.

Във връзка със зачестилите напоследък регистрирани случаи на счупени стъкла и откраднати винетки Крушарски заяви, че това е криминално престъпление.

"То трябва да бъде регистрирано от потърпевшите на тел 112, съответно след което оперативната група е необходимо да извърши оглед на автомобила, за да се задейства процедурата по издирване на крадеца", каза още инспекторът от СДВР пред "Фокус".

Николай Крушарски поясни, че акцията, която се провежда през последните дни не е насочена само към проверка за винетки, но и за цялостни нарушения на Закона за движение по пътищата.

"В момента следим за наличие на застраховка "Гражданска отговорност", правоспособност на водачите - като цяло за всяко едно регистрирано и извършвано нарушение на Закона за движение по пътищата", поясни той.

По думите му към момента проверените водачи на леки автомобили, физически лица, са много на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа... Защо ме триете? Това ли е свободата на словото?
69
14
 
4
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Комунистите отново са недоволни. Щом е така предлагам цената на тазгодишната винетка да стане 200 лева със задна дата. Който вече си е закупил винетка да заплати в седем дневен срок остатъка от 103 лева в НАП. Който не си е платил да тече наказателна лихва и след определен период запор върху заплати и имоти.
68
1
 
24
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
".По думите му, несвалената изтекла винетка се формулира в закона като вид нарушение, тъй като затруднявала видимостта на водача..."Пълни катаджийски глупости ! Колко е площта на една стара винетка спрямо площта на предното стъкло, че да не мога да видя пътя? Пълни ***....щини, само за пари и излишно натягане, вижте колко сме стриктни за безопасността на движението. Мал..умни натегачи!
67
0
 
23
 
! Отговори
Наказания за КАТ преди 8 години
Този катаджия не знае закона, а вероятно и останалите служители на КАТ също не го знаят.Втората част от винетката се представя само в определени случаи - счупване или кражба на предно стъкло (чл. 10а от ЗП). Касовият бон се представя само при необходимост за доказване на плащането, а каква е тази необходимост, в закона не се казва.
66
0
 
5
 
! Отговори
Ентелектуалеца преди 8 години
До АнонименКоега, аз ще ти кажа коя винетка - като излезеш на междуградски първокласен (михихи) път - погледни си предното стъкло- която винетка мига като ротативка - нея остави.Другата я изрежи с флекса и я продай в ибей
65
0
 
37
 
! Отговори
Вампир преди 8 години
Точно затова куките частните си коли ги карат без винетки. За безопасност. Но си слагат фуражката на задното стъкло и жълтото елече на облегалката, против уроки
64
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, само аз ли си задавам въпроса, защо винетката се числи към автомобила, а не към водача? Ако имам две коли, мога ли да ги карам и двете едновременно! Освен това парите от винетка са данък насочен към определен вид път - искаш да караш по по-хубавия, моля плащай! А тук, дори и там, където няма алтернативен път - пак винетка. Ами кажете си господа управляващи, че много ви трябват едни пари дето бог знае за какво ще харчите, и не се мъчете с винетки, минетки и т. н.
63
2
 
30
 
! Отговори
Лили Свинетката преди 8 години
Само старата е опасна, новата е 97 кинта и е перфектно :) Догодина ще ви я направим 200 кинта и глобата за старата ще е 100 кинта. И пак ще си траете, мишки нещастни :)
62
0
 
5
 
! Отговори
b преди 8 години
kato iste4e vinetkata si bode na o4ite,ta moje i da okoravee6
61
0
 
12
 
! Отговори
нов световен ред преди 8 години
До tonyglБГ народа е ма4кан мн и е има висок праг на търпение ... така 4е ... няма как и 140лв да ги напраят няма да никой да каже ни6то
60
2
 
20
 
! Отговори
1984 George Orwell преди 8 години
Закривайте я тая територията наречена уж "държава"... То ако не я закриете на време,тя сама ще се самозатрие..и без тва деца не се раждат..само мор,глоби данъци,рекет,ниски доходи и най вече никакви доходи...чалгаризиране,никакво здравеопазване, никакво образование... Абе мафията е на власт!Кога ще ги стегнем Румъния? Никога...
59
1
 
9
 
! Отговори
нов световен ред преди 8 години
До Анонименникой не е виновен... бг народа да си оправи единността и мисленето и вс се оправи...но мн време ще мине докато стане това
58
0
 
29
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
хахаххаххаха. Егати майтапа. Значи докато е валидна не пречи на водача а като изтече вече пречи.Хаххахахахахахах. Нека ме спрат да поспорим с тия с *** на главите :)Това си е за съд бре ей... хахахахха. За тия 20 лева ше има да изслуша бая подигравки тоя дето ще тръгне да ми го пипе ако е вярно, че нещо ми се струва поръчкова статийката.
57
0
 
21
 
! Отговори
нов световен ред преди 8 години
мили хора ако ги направите електронни както в много държави няма да пречат на никое стъкло...ама нали наште са жадни за пари... и как 1.50 ст ли колко е стикера ... по 10 милиона коли ето ви едни бързи пари които държи тази фабрика и тн... няма да се остави без лев я .... селяни са но хитри...по4ти никъде няма в европа стикери...и темподобни глупости.да не говориме за други по големи държави
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ! ГАРНАТИРАНО ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА КЛИКА!
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Za kakvo bqha stachkite,vseki si plashta za vinetka,nqma smisal,kakvoto naloji Boko-naroda tarpi I plashta
54
2
 
21
 
! Отговори
Мишо бирата преди 8 години
Мафията ГЕРБ е на власт....рекет,мор,геноцид...
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярвате ли, че катаджиите са по-полезни за движението по пътищата от камерите. И въобще не е вярно, че камерите са по-скъпи от издръжката на тази отживяла интституция.
52
0
 
33
 
! Отговори
рара преди 8 години
Винетката пречела,пък табелата "ПРЕВОЗ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА" не.Аре стига глупости.
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се забавихте с ежедневната статия за свинетките. Зер бюджета на едните свинетки се крепи, изпълнявайте гражданския си дълг да пУашите народа навреме.