Показват оригинала на Самарското знаме на 3 март

В чест на националния празник в НВИМ ще е Ден на отворени врати
24
Показват оригинала на Самарското знаме на 3 март
Снимка: НВИМ

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят експонирана само за този ден най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби, съобщиха от НВИМ.

Обикновено институцията вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията.

На 6 (18) май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец – унтерофицера от 54-ти пехотен мински полк Антон Марчин.

Тогава войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: "Да даде Господ това свято знаме да премине открай докрай през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си очи, а след него да настане траен мир и благоденствие".

Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята.

Знамето става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война. Пренесло през вековете спомена за героизма на предците ни, днес то ни дава повод да бъдем горди със славната си история.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ.

В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица, и много други.

По случай 138-ата годишнина от Освобождението на България на 2 март от 11 часа във Военноморския музей – Варна, ще бъде открита изложбата "Освободителната война – лица и картини" с художествени произведения, които пресъздават знакови епизоди от Руско-турската война.

На 3 март вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е част от хибридизираната война, която Путин води срещу България. Първо поръчва на бабите-монахини от Самара да ушият знаме, после организира предаването му на българските опълченци в Плоещ, сетне жертва сумата е народ, че и подполковник Калитин, разкарва знамето по Шипка и Шейново! Всичко това против тези, с които сме съжителствали пет века! Само и само да проведе своята любима хибридна война! Питайте г-н Плевналиев, той ще потвърди!
17
0
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Налазили са те бежанци и емигранти като въшки. Бегай се оправяй с тях и спасявай планината .
16
2
 
8
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Слава на Русия !"умните и красивите" да не го припознаят пак като руското знаме !
15
1
 
6
 
! Отговори
Деян преди 8 години
Според новата формулировка на историята ни от онова време, Самарското знаме не е символ на Освободителна война, а трябва да буди у нас тъга. Тъга, че намеателят ни, близкият ни съквартирант си е тръгнал. На 3-ти март не честваме освобождение, а скърбим за загубата на съжителя ни. Да има и нотка радост, с пристигането на новодомците - Русия. Чудя се докато децата ми станат 4-5 клас и нагоре, как ще им помагам по история, като тази, която аз съм учил, няма нищо общо с тази, на която днес ги учим?
14
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
пу-тино-и-ди-те пак ще се радват на *** си освобождение..
13
20
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
*** пак ще се радват на *** си освобождение..
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На истина за нас българите това знаме е светиня....но най вече за заралии,къде са нашите умници от парламента да кажат за съжителството.....
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нашите нови братя и европейските ни партньори какво мислят по въпроса за показването на РУСКОТО знаме ?Съгласуван ли е този ход с Ердоган и Обама.Няма ли да се разсърдят Плевнелиев и Борисов.Как така ще се прави реклама на ПУТИН и РУСИЯ и то в денят, в който нашите освободители турците са ни освободили от омразните ръшисти ???
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а питахте ли американското посолство и президентчето дали трябва да се изнасят такива лоши работи? нали не е имало турско робство и Русия не ни е освободила? Най-добре и празника 3-ти март отменяйте. ще празнуваме вече 4-ти юли, да сме в крак с новите "братя"
9
4
 
6
 
! Отговори
кръчмар преди 8 години
До 7Един въпрос извън тематана на, който съм убеден че ще ми отговориш компетентно.Снощи имах клиенти руснаци. Свършиха им парите и доплатиха с рубли. Къде мога да ги обменя ?
8
2
 
16
 
! Отговори
Роско от плевнята преди 8 години
Какво Самарско знаме, какви руски окупатори. Тук никога не е имало робство, само присъствие на съюзнически войски от приятелски държави членки на НАТО, пазейки ни от руските нашественици.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Самарското знаме сега последно руско ли е или може би турско - на нашите нови братя
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юрист...Незнам за кожите-ама рашките наистина са свалили чал-***-та от главата ти.А като ти гледам поста-жалко че са го направили.Сега щеше да си в Анадола и да ти чистят редовно коженият диван....-или ти вече си там...
5
8
 
12
 
! Отговори
юрист преди 8 години
До 4Някой някакси сме се освободили, но други, като теб, които изпадат в делириум под звуците на маанета /попфолк/ или в ушите им още кънтят залповете на Аврора са си ментално поробени. До ден днешен руснаци и турци "спорят", кой да ни сваля по три кожи. Хора като теб се чудят към кого да разтворят задни бузки.
4
2
 
16
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Всяка зима си мисля за този героизъм. При всеки студ и обилни снеговалежи си представям как хората някога са се сражавали в тези студове?! С какви мъки и неволи са се справяли!!!!! А ние?! Какво правим ние, и как се справяме в студовете, които дори са далеч по- различни от онези студове. Та геройството и подвизите на всички онези знайни и незнайни хора е много, много голямо. Достоен ли е нашият поклон пред тях?! М?!?!?!
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юристТи съвсем си оплел жиците бе...Или си недоволен че русите тогава ти свалиха ч.а.л.м.а.т.а от главата...ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е ФАКТ----независимо какви са били подбудите на Русия.ТОЧКА.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега се трепят по кръстовищата заради клаксон...
1
24
 
12
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Т.н. санстефански мирен договор има всички елементи на облигационни правоотношения. Турската империя прехвърля една територия с едно население на Руската империя. При сключването му не са присъствали българи. И ние завалийте си направихме от това национален празник ?! До ден днешен ни набиват в главите, че сме били роби на турците, "освободени" от руснаците. Това е гротеска.