Лекарите в Холандия са с най-високи заплати в ЕС

Синдикатите искат държавна политика за доходите на медиците
Обновена: 11 апр 2016 14:17 | 11 апр 2016 14:14, Веселина Йорданова
12
Лекарите в Холандия са с най-високи заплати в ЕС
Снимка: архив, БулФото

Синдикатите в здравеопазването смятат, че е необходима обща държавна политика по отношение на доходите на медиците.

Според Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, трябва да достигнем нивото поне на тези в Централна Европа.

По думите му по данни от Националната здравна карта 500 семейни лекари и 10 хиляди специалисти по здравни грижи не достигат в страната ни.

По данни на Евростат от май 2015 г. България е на предпоследно място, преди Румъния, по здравни разходи на глава от населението, каза Страшимир Генев от КНСБ по време на дискусия за здравната реформа.

Страната ни е на първо място по висок размер на частни разходи за здравеопазване - 45 на сто, следвана от Кипър, Португалия и Гърция. Разходите на глава от населението от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване намаляват - за осем години с половин процент.

Трайна е тенденцията държавата да се оттегля от финансирането на системата, а делът от бюджета на НЗОК се увеличава от 60 на сто през 2008 г. до над 80 на сто - през 2012 г. Държавата плаща средно три пъти по-малко за осигурените от нея, а трябва да е точно обратното, защото пенсионерите са основните потребители на здравни услуги, каза Генев. Работещите плащат над 800 лв. годишно за здравно осигуряване, а държавата плаща малко над 200 лв. годишно за пенсионер.

Европейско проучване от 2013 г. разглежда заплащанията в 20 държави, като заплатите са стандартизирани в долари - работната заплата в Холандия е най-висока, а в Румъния - най-ниска. Почасовото плащане е най-високо за лекарите, следвано от зъболекарите, предаде БТА.

Средната годишна заплата в спешно отделение на лекар в САЩ е над 145 хиляди долара, на специалист по вътрешни болести - 149 хиляди долара. В Канада средната заплата на кардиолог е над 110 хиляди канадски долара, в Австралия - средната годишна заплата за семеен лекар е над 88 хиляди долара.

В България има огромни различия в заплащането в зависимост от собствеността на лечебното заведение. Липсват единни правила за формиране на заплащането, няма обвързаност между резултатите и заплащането на лекарите, каза Генев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Pin преди 8 години
Повечето лекари в България са изключителни специалисти. Заплащането е смешно спрямо труда и знанията които имат. За щастие повечето от тях остават тук, а не заминават в чужбина независимо от трудностите.
11
2
 
5
 
! Отговори
поредното преди 8 години
противопоставянеНякой от пишещите по- долу направи ли си труда да прочете извлеченията от статистиката за оценка на лекарския труд?!?!в белите държави?"Виждате " само служебните паркинги.......повечето коли са Х-та препродажба или на лизинг.
10
0
 
1
 
! Отговори
bros преди 8 години
Хахаха,поне и в двете държави си е цяло удоволствие да те обгрижват мед сестрите (или аз съм чуден късметлия, че все такива едни надарени каки ми се случваха). Особено една кадифена в Хилверсум, мамаааа... :)
9
3
 
4
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН преди 8 години
ЯВНО ТИ СИ БИЛ В ХОЛАНДИЯ САМО В МЕЧТИТЕ СИ.И ЗА ДРУГИТЕ СЪДИШ ПО СЕБЕ СИ.НИМОЙ ТЪЙ,БА,ИЗЛЕЗНИ ВЕЧЕ ОТ КОЛИБАТА ,В КОЯТО СИ СЕ РОДИЛ И НАПРАВИ ДЕСЕТИНА КРАЧКИ ПО-ВСТРАНИ.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търговци - не, търгаши са нашите доктори.Когато искат големи пари, защо не погледнат стандарта на българина?Черни души в бели престилки...За съжаление е адски точно.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123А дали холандците са като теб? Щом те заболи нещо лекаря да трябва веднага да ти приеме? Като почнеш да чакаш само за да отидеш на преглед при личният лекар около месец , а за специалист около две както е в Холандия ,тогава ще мажеш да коментираш кой е навлек и кой досадник.
6
2
 
9
 
! Отговори
До 5,4,2 преди 8 години
Именно младите лекари ще са най-корумпирани. Те са израстнали в това разпадащо се общество, в което пациентът е клиент, трябва да се лъже за клиничните пътеки, за да може болницата да не е на загуба, а те за да взимата достойни пари, трябва да взимат под масата. Читавите лекари и тези с по-слаби нерви, които искат да лекуват в нормална среда и в добри условия ще си бият камшика. И не само лекарите, а и сестрите. Никой не е длъжен да работи за по 500-600 лв вмизерия и бити от ***
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българските лекари колкото и пари да им дадат, те пак ще искат да им се плаща под масата. Така са свикнали. Трябва да се смени цялото това поколение, да дойдат млади, некокомпирани хора, с друга ценностна система. Да си спомнят за хипократовата клетва. В бургаската болница докато не платихме на доктора, не оперира болния. Заплаши го че ще го праща в София. Болния така се претесни, че щеше да хвърли това. После от други болни разбрахме,че това било номера на китайката.
4
6
 
15
 
! Отговори
123 преди 8 години
А ДАЛИ ХОЛАНДСКИТЕ ЛЕКАРИ ВЗИМАТ ПАРИ ПОД МАСАТА,А И НАД МАСАТА?!И КАК СЕ ОТНАСЯТ ХОЛАНДСКИТЕ ЛЕКАРИ С ПАЦИЕНТИТЕ,ДАЛИ КАТО БЪЛГАРСКИТЕ,КОИТО ГЛЕДАТ НА ПАЦИЕНТА КАТО НА НАВЛЕК ,КОЙТО САМО ИМ ДОСАЖДА?!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bg si e bg tovae o6te 20 godini pak sa6toto
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм саабия на джоба на доктУрите, ама погледнете служебните паркинги на болниците ! Средна цена на автомобил - 100 000 лв. Срама нямат. Те са по-големи муфти от митничари, катаджии и даяджии взети заедно. Те са по-бузкруполни от мутрите от 90-те. Нямам познат здравно осигурен, който да не е "доен" от т.н. медици.Да ако съпреживяваш човешкото нещастие не ставаш за лекар, но те са пълни психопати.
1
1
 
22
 
! Отговори
очарован преди 8 години
холандците са готини хора, не са студени като повечето западняци. имат висок стандарт, всичко е чисто и подредено. мафията е почти унищожена, защото леките наркотици и проституцията са под контрол и парите от клиентите им отиват в държавата.