Днес да почерпят Петър и Павел

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел
29 юни 2016 08:14, Василия Пейчева
5
Днес да почерпят Петър и Павел
Снимка: Архив Булфото

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър - беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо.

От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня.

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци.

В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Имен ден празнуват Петър /от гръцки "камък"/, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.


5
Още по темата: Петровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 5 години
яие различавате ли думите първовърховни и равноапостоли...? толкова сте смешни и жалки...
3
0
 
1
 
! Отговори
PD преди 5 години
Името Пет/арей, по наше му Петър, не идва от гречески. Греците за взели само едно от свойствата на това име, от твъдина-камък.Честито на имениците. Да си носят името, и нека петте елемента на сътворението, равнопоставено да са в тях.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на всички именници! Най-добри пожелания от мен за тези прекрасни имена.
1
1
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 5 години
Само да подсетя именниците ,че е повод за празнуване а не да се напият и утре да ги търсим по канавките