112 млн. лв. за 29 дни: Служебният кабинет и обществените поръчки

Само един министър успя да спре поръчка – Стефан Янев
30 мар 2017 07:00, Мария Захариева
22
112 млн. лв. за 29 дни: Служебният кабинет и обществените поръчки
Снимка: Булфото, архив

Поръчки на стойност 111 729 115 лева и 30 стотинки без ДДС са обявили министрите от служебното правителство в първия си месец управление - от 27 януари до 10 март 2017 г. Това са 42 календарни дни управление, или 29 работни дни.

Възлагането на поръчки е започнало в първите дни на служебната власт. Има търгове, пуснати още в деня на първото извънредно заседание на служебното правителство на 30 януари, пише 24 часа. На него премиерът Огнян Герджиков възложи на министрите си да ревизират за две седмици обществените поръчки на подалото оставка правителство на Бойко Борисов.

Само три министерства не са обявили поръчки - на икономиката, на културата и на здравеопазването.

Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов е най-активен в обществените поръчки, показват данните от министерствата. Той е възложител на търгове на обща стойност 79 269 020 лв. Повечето от поръчките му са по съкратената процедура, тъй като се финансират по отпуснатите на България допълнително 160 млн. евро за охрана на границата с Турция и доставките трябва да бъдат завършени до септември тази година.

По съкратена процедура се провежда поръчка за над 29 млн. лв. за закупуването на 299 джипа за Гранична полиция. Тази поръчка бе пусната в началото на март, а оферти се приемат до 20 март. Джиповете пък трябва да бъдат доставени на граничарите до края на септември.

Узунов ще даде и 34 783 240 лв. без ДДС, също по съкратена процедура, за термовизионни камери по българо-турската граница.

Вътрешният министър е обявил и търгове за изграждане на пунктове за наблюдение на границата с Турция на стойност 2 345 000 лв. без ДДС и за закупуване на станции за обработка на отпечатъците на нелегалните мигранти на стойност 3 109 000 лв. Ще бъдат купени и два 50-местни автобуса за транспортиране на бежанци за 938 784 лв.

В поръчките на Узунов фигурира и такава за пощенски услуги на стойност 3 600 000 лв. и за изработване на рекламни материали на МВР за 14 852, 28 лв. без ДДС - тефтери, химикалки, календари и визитки, става ясно от документацията на поръчката.

69 999 лв. е готов да даде служебният вътрешен министър за облепване на 420 полицейски автомобила със стикери "Полиция".

С обща стойност на обявените поръчки от 10 234 060 лв. на второ място в служебното правителство се нарежда регионалният Спас Попниколов. 10 милиона от тях са само за зимно поддържане и ремонт на автомагистрала "Струма" и е обявена от Агенция "Пътна инфраструктура". 160 000 лв. без ДДС пък ще бъдат дадени за закупуването на пет електронни везни, с които да бъдат теглени камиони, а 23 000 лв. за ремонт на автомобили. Попниколов е обявил и поръчка за закупуване на дърва за огрев на пътното управление във Видин.

8 690 134 лв. ще бъдат разпределени по поръчки от администрацията на Министерския съвет.

290 000 лв. без ДДС ще дадат например от МС за управление на човешките ресурси в държавната администрация. За тези пари ще трябва да бъде осигурена поддръжка на компютрите на отделите "Човешки ресурси" в министерствата и на софтуерната им система.

870 000 лв. са предвидени за мониторинг на националната стратегия за интеграция на ромите. За сумата ще трябва да бъде направена софтуерна платформа, за да бъде контролирано изпълнението на проектите на стратегията, която се прилага още от 2012 г.

90 134 лв. ще даде Министерският съвет за отпечатване на книжата за провеждане на извънредните парламентарни избори. Търгът за изборните документи е единственият на служебната власт, който е свързан с провеждането на предсрочните избори.

Два кораба иска да закупи служебният транспортен министър Христо Алексиев. Те ще се ползват за поддържане на корабоплаването на река Дунав. По-големият кораб ще маркира трасето и е с прогнозна стойност 5 190 000 лв., а освен това е предвидено да бъдат дадени и 808 000 лв. за по-малък плавателен съд.

Спортната министърка Даниела Дашева пък е пуснала две поръчки за общо 444 000 лв., които бяха от Бойко Борисов в края на 2016 г. Те са за закупуване на самолетни билети и охрана на обектите на спортното министерство. Екоминистерството пък е обявило поръчка за 50 000 лв. за писане на наредба.

Председателството си купи коли, сега търси билети за самолети до Виена, Талин и Брюксел. Два автомобила за 82 800 лв. с ДДС е закупил центърът за подготовка на българското председателство на ЕС. 122 хил. лв. без ДДС ще даде центърът и за самолетни билети през тази година, става ясно от прясна обява.

Количеството билети не е споменато в поръчката. Дестинациите обаче са главно Брюксел и столиците на Естония и Австрия Талин и Виена. Двете държави влизат в тройката на българското председателство.

Поръчките, свързани с председателството на ЕС, бяха единствените, за които не бе предвидено ревизията на служебното правителство да ги спира.

Министерският съвет на Герджиков продължава и търга за ремонт на дом номер 2 на резиденция "Бояна". Този търг е на стойност 7 200 000 лв. без ДДС. На 10 март е приключила процедурата и има заповед за определяне на изпълнител. Цената му е с 200 хил. лв. по-ниска от предварително отпуснатите средства.

Министърът на отбраната Стефан Янев е единственият в служебното правителство, който успя не само да обяви, но и да спре собствена обществена поръчка. На 24 февруари Министерството на отбраната обяви поръчка за компютри на стойност 1 768 333, 33 лв. За тези пари трябваше да бъдат купени 1365 настолни компютъра и 400 лаптопа, които да бъдат доставени през тази и следващите 2 години.

На 10 март Янев обаче спря поръчката. Според служебния министър критерият за възлагане единствено по най-ниска цена не защитавал интересите на министерството. Заради това търгът трябвало да се преработи и критерият за възлагане да стане "оптимално съотношение качество/цена", обясниха от отбранителното министерство. Така техническите параметри на компютрите щели да отговарят на нуждите на МО.

Компютърната поръчка е най-голямата, която е обявена от служебната власт в отбраната. Освен нея има още три. Едната е за застраховка на цивилните служители във ведомството. Освен това има поръчка за логистична поддръжка на армията на стойност 333 416,47 лв. и за закупуване на модул за спътникова връзка на стойност 87 500 лв.  


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 3 години
До Право
SADEBNA REFORMA STAVA SAMO S VKARVANE V ZATVORA NA 95% OT SADII I PROKURORI, MISLISH LI CHE TE STE SE VKARAT TAM SAMI. KAZANO NA PROST EZIK TRYBVA SECH DO KOREN AKO ISKAME DA IMA DARJAVA. I SKORO STE IMA TAKAVA SECH, BALGARSKATA HISTORIA GO E DOKAZALA.
20
1
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До Маскара. Абсолютни глу.пости си написал. Голяма част от тези поръчки са пуснати от служебното правителство, а ако има от старото на Борисов, няма никакъв, ама никакъв проблем да бъдат спрени от служебното. Аман от кре.тени като теб, които по всякакъв повод търсят вол под телето и само гледат да плюят избирателно.
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, вие да не плачкате нещо, че гербавите фирмички са ги прескочили тоя път!!! аре знаем ги раздутите търгове на боцевите калинки, може пък хората да са ни срестили някой лев!!!!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...
Кому е нужно да се вземат чисто нови автобуси за превозване на мигранти ? Ще ти отговоря. Нужно е преди всичко на който ги продава и получава парите. Нужно е на този, който е получил право да ги плаща с държавни пари и се интересува идинствено от комисионите които получава от възложена обществена поръчка.Тези пари са без ДДС и влизат директно под "масата"в джоба на политиците министри.
Те не са виновни. Системата е такава и затова борбата за власт е голяма.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата ви пречи заради Русия, нали предателчета ?
Интимни приятелчета на Слави-баш Тиквата.
В Русия започнаха протестите, като я напънат и външните републики ... Китай ще ги освободи и никой няма да се трогне за Русия, никой няма да и помогне.
И в България се е напълнило с руснаци - да си вървят неблагодарниците!
16
0
 
3
 
! Отговори
до 12 хАсфалт преди 3 години
На какви турци си харизан, бе -това, че те ... отзад е лично твое решение.
И на Великио Путин му харесва, като на теб - е той се хариза сам, самолет му свалиха, пилот загина, а той тръби ще им прави и газ с отстъпки ще продава (не като на нас и благодарение на предателя Р.Ов.).
Не ми говори глупости - харизват ни БСП ту на Русия, те на Сърбия - и това са факти!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този увехна, неОчаквано БСП не спечели и сега за кого разчистваше?
Сега ще почне обратната реакция - ревизия на Герджиков и търсене на отговорност за провала в основната му задача.
14
0
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
2 автобуса за извозване на емигранти 900 000. Кому е нужно да се взимат чисто нови автобуси,спретнати за тея нужди?
13
15
 
3
 
! Отговори
БСП преди 3 години
САМО БСП!!!
12
3
 
23
 
! Отговори
Право преди 3 години
до хАсфалт

Разликата ще ти я кажа така : БСП като управляват го карат до фалит, а ГЕРБ не, но не правят реални реформи, системата КОЙ си стои!!! Това е разликата и трябва да съм съвсем глупав, за да не го знам. БСП няма кой вече да заблудят моето момче, кой луд ще им повярва пак. Та при тях винаг си докарва държавата до фалит. При Борисов поне не е така. Хора с психични отклонения може и да гласуват за БСП!

ТРЯБВА СЪДЕБНА РЕФОРМА!!!!!!!
11
23
 
9
 
! Отговори
маскара преди 3 години
Статията е така написана, че човек да си помисли, че служебното правителство самоволно ги е направило. Не, това са поръчки заложени от тиквеното правителство. Само една са успели да спрат, а останалите са минали. И тази, която са спрели не се знае дали няма да осъдят държавата и да се плащат неустойки. Няма как за толкова кратко време да се направят поръчки, конКУРс, обработка на документи, обявяване на победител и осъществяване на поръчката. Тези неща траят месеци.
А иначе всичките са маскари.
10
6
 
9
 
! Отговори
Право преди 3 години
Истината за изборите е, че се избра по-малкото зло, но зло! Схемата КОЙ си остава! Трябва голяма СЪДЕБНА РЕФОРМА иначе се въртим в кръг и все тая кой ще управлява! А е абсурд да се твърди, че БСП е алтернатива на ГЕРБ, тя е най-лошото, което може да ни се случи... Луканов -фалит, Виденов- фалити, пирамиди, Станишев, Доган, Пеевски, Орешарски-КТБ, трябва да сме луди, за да си мислем, че са алтернатива!.........Народът трябва да натисне за СЕРИЗОНА РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
9
2
 
25
 
! Отговори
Работещ преди 3 години
А пък вие бачкайте за 500 лв и плащайте данъци.
8
0
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
стига с тия уродливи съждения. ама явно това ти е капацитета.
7
31
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
Служебният премиер Герджиков си свърши работата. Осигури служебна победа на ГЕРБ. Тенис партньорът на Герджиков е доволен ...
Нека всички нещастия, които предстоят да се стоварят на гърба на българския народ вследствие на този трети мандат на Тиквата да тежат на съвестта на президента Утьо Маринки/Радев.
Ако изобщо този има такава ..
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29 млн. лв. :299=96.989лв. за брой,браво ще карат тойоти
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия пари, които ще дадат за глупости, могат да построят стабилна бетонна или каменна ограда ограда. Но ние сме послушни.
4
0
 
34
 
! Отговори
ъ преди 3 години
Малииий,тия са оправили държавата (още веднъж) за един месец...и знаят ,че са за малко.
Смятай тия дет си мислят ,че са за повечко.
3
1
 
33
 
! Отговори
Загубен народ преди 3 години
от 42 календарни дни 29 работни ! Януари дадети 29 милиона за джипове които щели да получат през Септември.
Абе вие нормални ли сте ?Политическата ръководна система в България е най здравата Цап-Царап машина в Европа.
От Януари до Септември са са 9 месеца, За тези 9 месеца някой работи с тези 29 милиона ! Ако джиповите не са в ръцете на граничарите, къде са лихвите... ? И ако някой прибира лихвите от тези отчетени пари при неполучена стока, кой получи корупционната такса (комисионката) ?
2
2
 
18
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Ъхъ....камери, и джипове за граничарите...ако Ерсдухан Талипхан пусне пак арабските пълчища - ще могат да ги извозват директно в новопостроените лагери в България!
Веселбата ще е всеобща - и народа ще посреща афганистанци, и пакистанци с хляб, и сол!