30% от козунаците – без обозначен производител

Трябва да търсим такъв с голям обем и леко тегло
Обновена: 15 апр 2017 23:18 | 15 апр 2017 22:44,
13
30% от козунаците – без обозначен производител
Снимка: Архив, Булфото

30% от козунаците са без обозначен производител, съобщи Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите пред Агенция "Фокус".

"Това е голям проблем, защото козунакът е храна, която има много богат състав. В него влиза бялото пшенично брашно, маята, но в същото време яйца или яйчен меланж, животинско масло или растително като олио, задължително захар или в някои случаи подсладители, за да могат хората със здравословни проблеми да имат достъп до специалната за тях храна, фрукти, лимонови корички, задължителният лимонов аромат, който се носи от козунака. В повечето случаи в него присъстват и шоколадови капки, локум, много орехови, бадемови ядки", коментира Кукушева.
 
По думите й тази година за пореден път българските хлебари ще предложат на пазара много видове козунаци.
 
"Тук закачката не е какви са видовете - с локум, с ядки или чист традиционен козунак без никакви примеси. Закачката тази година е българските потребители да си вземат козунака на белия бизнес", допълни тя.

"Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци на пръв поглед, че козунакът е произведен по стара рецептура със спазване на всички технологични цикли", обясни тя.

Мариана Кукушева бе категорична, че потребителят трябва да търси козунак, на който е обозначен съответният производител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да ви йебем и производителите!! Искат да затрият и още една автентична българска традиция и да вкарат хората в търговските вериги да купуват емулгираните им отрови! И "боядисани" яйца вече можеш да си купиш от "белия" бизнес! Ама та другарката Нинова се оказа права - хубаво си живуркахме в социализЪма, ами тая пуста демокрЪция ни го отне и затри всичко що е българско! Ай сега яжте ГМО козунаци и развалени яйца, боядисани с китайски бои! Весели празници!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ МОЯ ПРИЯТЕЛКА МИ ДОНЕСЕ КОЗУНАК,А АЗ ПОСТЕХ.КАТО Й КАЗАХ,ЧЕ ПО ТАЯ ПРИЧИНА НЕ МОГА ДА ГО ЯМ,ТЯ ЩЕШЕ ДА УМРЕ ОТ СМЯХ.ОБЯСНИ МИ,ЧЕ В ТАЗИ ФИРМА /ЗА ХЛЯБ И ПРОЧИЕ/ТЯ РАБОТИ ОТ 15 ГОДИНИ И НЯМА СПОМЕН НЯКОГА ДА СА СЛАГАЛИ МЛЯКО,ЯЙЦА И МАСЛО.ПОПИТАХ ОТ КАКВО ПРАВЯТ ТОГАВА КОЗУНАЦИТЕ,НО ТОВА БИЛО ФИРМЕНА ТАЙНА.
7
1
 
7
 
! Отговори
... преди 7 години
Интересно защо баба ми като правеше козунаци бяха тежки, и не чак толкова бухнали, късаха се на конци и бяха страхотно вкусни, а нямаха вид и вкус на подсладен хляб.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Големият обем и лекото тегло са едни от категоричните признаци" че козунака е наблъскан с химия. Истинския козунак е тежък. Затова най-добре си го направете в къщи, за да сте сигурни какво ядете.От години не купувам козунаци, а си ги меся у дома. При наличието на хлебопекарна, каквато повечето домакинства имат, това е супер лесно и бързо.
5
0
 
8
 
! Отговори
Изумително преди 7 години
Не си купувайте козунак, който харесате, а такъв, с етикет... само да попитам етикета ли ще ядем или продукта в който е видно какво има?!? Повечето утвърдени козунаци са си откровени ментета.
4
0
 
8
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Поредната идиотщина. Закачката не е да си взема козунака на "белия бизнес", а да си купя пресен и вкусен козунак.
3
0
 
6
 
! Отговори
panetone преди 7 години
ami proizvedete si sami kozunak s produkti i proporcii po vash vkus...i s sobstven etiket za proizvoditel ~~~~o~~~~oo
2
0
 
20
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Тези в Била и т.н. - да. Иначе има пекарни в София, в които се вижда как ги правят - с истински яйца, захар.. но и цената не е по 3лв. броя. Иначе аз лично сам правя козунаците, не е никак трудно
1
2
 
28
 
! Отговори
сладкаря преди 7 години
Козунака се прави от есенция оцветител палмово масло яйчен прах малко брашно и подсладител понеже захарта е скъпа а пък от известно време я обявиха за вредна.Да ви е сладко.