Църквата отбелязва Томина неделя

Празникът е винаги в първата неделя след Възкресение Христово
23 апр 2017 09:22, Красимир Ангелов
10
Църквата отбелязва Томина неделя
Снимка: Bulgaria ON AIR

В първата неделя след Възкресение Христово се почита паметта на апостол Тома - един от 12-те ученици на Христос. В историята Тома е известен с прозвището си Неверни.

След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам."

В първата неделя след своето възкресение Исус отново се явява на учениците си, но този път там е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него". След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня на Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри-царици. Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома.

Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил.

Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

На днешния ден имен ден празнуват всички с имена Тома, Томислав, Томислава и техните производни.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5
Не е Христос виновен! Той се бореше срещу лицемерното духовенство още по време оно! А попската *** все още не си е взела поука и мъдрост от него! Карат си го като политиците - държава в държавата!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" ВСИЧКО , КОЕТО Е НЕОБХОДИМО ЗА ТРИУМФА НА ЗЛОТО , ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО " . Едмънд Бърк ( 1729 - 1797 ) - Философ - Основател на съвременния консерватизъм . Спрете този никому ненужен Армагедон .
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярващи попове случайно да има? На думи и приказки да но на дела-много малко и друг път!
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зомбито Христос се носи в безтегловност някъде из космоса. Никога няма да го видим вече, може да го е глътнала черна дупка или зввзда чиято притегателна сила надминава способностите му.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България църквата се отдалечава от Исус и Християнството и се приближава към АД, ЕООД и ООД. А тази част от нея която иска да става ЕТ, загива мистериозно при лов на рапани
2
0
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Затова е казал ,,блажени са вярващите ,, ! Блажени ще бъдат тези които повярват без да са видели ! 20117 г има вярващи без да са видели !
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.".................и аз !