Нощен живот, ама в соц-а. В соц-а, ама нощен живот!

Агент Тенев за емблематичните заведения, кръчми и барове
7 май 2017 09:44, Боряна Павлова
124

В неделя в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR светският хроникьор Иван Тенев си спомня за екзотиката на нощния живот по времето на соц-а. Агент Тенев разказва от първо лице за най-емблематичните заведения, кръчми, ресторанти, които е посещавал тогава.

"От "Панорамата" в София се слизаше в бара на София (тогавашния "Гранд хотел София"). Там вече сумите се увеличаваха. Това беше нощно заведение, вариете в истинския смисъл на тази дума с балети, фокусници. Случваше се често да стоят няколко запазени маси, най-централни, в очакване на видни гости, които можеха и да не дойдат, но ако дойдат, трябваше да си имат масите. След програмата хората отиваха само за да си допият и тогава тези маси се пускаха и за обикновения посетител. Аз бях от привилегированите, защото лека му пръст на Иван Славков – той беше един от тези, които имаха всяка вечер в бара запазена маса, но тя се и оправдаваше, защото компаниите, които се събираха, и консумацията, която се правеше, бяха големи".

Целия разговор гледайте в "Провокативно" в недея от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 109

Имаше процент за соц. и западна музика в заведенията
97
2
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
Средата на 70-те години на ХХ век:
Карта за почивка в Студентската почивна станция на спирка "Почивка",гр.Варна, за 14 дена - 7 лв.Малко повече, струва билет за влак втора класа със запазено място, от София до Варна - само в едната посока.
Куверти в заведенията - 3-5 лв, включват малко питие и фъстъци.Куверт в по луксозните заведения по Черноморието - 10 лв.
Начална заплата на млад висшист - 105 лв, за останалите 60-80 лв, при някои работници -повече от надбавки,които не се отразяват на пенсията
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Славков-Батето парите му бяха не от БОК, а от ДКМС. По времето, когато ни спукваха от бригади. На една от тях, 14-15 годишни момчета товарехме щайги с картофи по цял ден. Къртовски труд, накрая една бодра комосомолка да каже че парите отиват за пострадалите от земетресението в Стражица, които още са на фургони. Е, тогава им пожелах да си ЕПМ - и на бодрата комсомолка, и на такива *** като Батето (щото знаех къде ще отидат парите ми) и на цялата система. И май не съм бил само аз.
95
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Тогава всичко държавно и се разполагаха правоимащите величия То и сега макар и да са частни заведеният дори има повече запазени маси но само за хора от мутренските среди .Елате и вижте как е в Слънчака и големите градове.Нали именно в резултат на запазените места в Слънчака се изпостреляха .
94
1
 
7
 
! Отговори
До 95-101 преди 3 години
Не уточняваш през кои години е било това.
Около 1970 г. кувертът за сватбено тържество в добър ресторант е бил 5 лв. Но момиче със средно образование, дребна чиновничка, е получавало 60 лв заплата.
Не знам какви сте били "работещи младежи",но полски фиатчета наистина са били купувани без ред, като подарък от мама и татко, ако родителите са състоятелни.
Кувертът в дискотеката на хотел "Велико Търново" на Златни пясъци е бил по-скъп от цената на карта за студентски лагер на спирка "Почивка"-Варна
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103

С очите си видях касова бележка за апрески - 110 лв, купени в средата на 80-те години.
Случайно се беше запазила в един луксозен, прозрачен плик, в който са били опаковани от производителя. После в този плик мама е държала нещо друго и така касовата бележка е оцеляла до наши дни.
Но,в интерес на истината,тези апрески са били вносни и наистина си били купени с връзки.
По онова време млад висшист е започвал работа с основна заплата 170 лв, като върху тази сума са правени удръжки
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Данко

Да, наистина са миели улиците редовно и тук, в София.
Но докато е била студентка мама (1971-1975 г.) се е случвало да има режим на тока точно по време на сесия. Казвала ми е, "Четях вечер на свещ, като Паисий Хилендарски!"
91
0
 
0
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Какво означава РСВ ?
90
3
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 3 години
Голяма лъжа, кой ти я продиктува? Сам ли я избълнува?
Бил единствено дете на мама и татко, които пък са били някакви местни велможи? От Кореком ли пазарувахте?
Или критериите ти са плод на твоето въображение?
А знаеш ли изобщо, че музикалният репертоар на всяко заведение по онова време беше предварително одобряван от специални комисии? Само български и руски парчета. Не казвам, че измежду тях не е имало хубави. Знаеш ли какво следваше, ако някой си позволи да пусне нещо неодобрено от комисията?
89
0
 
1
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 3 години
До МАЙНА
А БРЕ МАЍНА ОБЪРНИ ОБРАТНО ИЗРЕЧЕНИЯТА И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ НЕ СИ ГУБЯТ СМИСЪЛА СЕГА .---ТУК ИМА ТАМ НЯМА
88
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше си нощен живот и си беше перфектно. Нямаше мутри,нямаше дрога ,а имаше държава и полиция и не се вършеха простотии. 1988-89 живеех в провинцията и ходехме само по луксозните хотели и нощни барове. Нямаше интернет и беше пълно с хубави контактни и весели хора. Дискотеките-пълни,музиката -човешка,любовта-натурална и истинска. Ходехме и на мачове.Пушехме Пал-мал,дънхил,уелкъм,боро и пиехме Джони. Хубави,чести,спокойни години. Сега е пълна свинщина. Една голяма лъжа е сега.
87
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца имаше два типа ресторанти и кръчми, 1-те много висок клас, които бяха само за другарето, обикновенния човек неможеше да влезе в тях дори и да има пари, и 2-те бяха мизерните за останалите 8 млн мат'рял, в които всичко беше отврат, нулево обслужване, лош качество, нулева хигиена
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106

И тогава и сега искаш да си в хай левъл нощния живот трябва да си другар на върхушката. Или и тогава и сега с честен труд и без обвързване ти се отварят петзвездни врати?
85
2
 
17
 
! Отговори
Данко преди 3 години
До Спомен от социализма

Това бе в края на соца- след турските събития и по време на Перестройката. Тогава започна режима на тока и прочие мизерии. Но през 70-те години в моя квартал във Врана улиците се миеха всеки ден, а ливадите се косяха с мотокосачки. Ай, малко бъдете обективни. Соцът си имаше добри и лоши периоди.
84
7
 
11
 
! Отговори
ДО 99 преди 3 години
Баничките бяха студени ама кой купуваше банички в стола на завода с 5 ст беше купона 5 сандвича с кайма и топъл чай толкова бяха и истинска кайма
83
9
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И продължавам.Понеже за Лада трябваше да чакаме,а ние луди млади не ни се чакаше си купихме Полски фиат -без ред.Теглихме заеми-с 1% лихва.Какво чудо беше по морето,баровете и дискотеките бяха наши.Бяхме обикновени работещи младежи,без връзки с БКП-та и разни връзкари.Сега ще ме убеждават колко лошо е било.Да почакат още 15-20 години и като умрем и ние да промиват мозъци.
82
7
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И сега мога да си позволя всичко,но недейте изопачава фактите.Всеки петък ходехме семейно в ресторанта на тогавашния Балкантурист и вечерята ни беше 5 лв/200 гр.ракия,салата 2 бр,вечеря-мешана скара 2 бр,1 бутилка вино/.Това никога няма да го забравя.Имаше барове,дискотеки където се пущаше западна музика/но най доброто от нея/Бензина евтин и всяка седмица ходехме на футболни мачове в различни градове,после вечеряхме и се прибирахме.Бяхме по на 20 години -купихме си Полски Фиат без ред,новичък.
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До жив свидетел

Вносните нещо бяха скъпи да ама едно кебапче с месо беше стотинки мешана скара с гарнитура плюс 2 бири и бирата тогава не беше като тая боза плащах 1 лв някъде и на сервитьора оставях 2 лв бакшиш
80
0
 
3
 
! Отговори
жив свидетел преди 3 години
В ресторантите Балкантурист :
2×100 грама Столична или Руска водка, една Сola ,кутия БТ цигари
плюс филе Елена - цена 5 лева
79
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ''гнилия' соц с 5 лв в джоба можех да почерпя цялото заведение образно казано, а тоя нека си приказва има голямо значение в кой град си живял през соца. В САЩ и сега има режим на тока всеки 5-ти е безработен о най-бедните живеят с купони за храна ако не си платиш газта и тока и ги спират. През соца всеки можеше да си плати ток вода и елемeнтарни сметки и нужди.