Нощен живот, ама в соц-а. В соц-а, ама нощен живот!

Агент Тенев за емблематичните заведения, кръчми и барове
7 май 2017 09:44,
124

В неделя в "Провокативно" по Bulgaria ON AIR светският хроникьор Иван Тенев си спомня за екзотиката на нощния живот по времето на соц-а. Агент Тенев разказва от първо лице за най-емблематичните заведения, кръчми, ресторанти, които е посещавал тогава.

"От "Панорамата" в София се слизаше в бара на София (тогавашния "Гранд хотел София"). Там вече сумите се увеличаваха. Това беше нощно заведение, вариете в истинския смисъл на тази дума с балети, фокусници. Случваше се често да стоят няколко запазени маси, най-централни, в очакване на видни гости, които можеха и да не дойдат, но ако дойдат, трябваше да си имат масите. След програмата хората отиваха само за да си допият и тогава тези маси се пускаха и за обикновения посетител. Аз бях от привилегированите, защото лека му пръст на Иван Славков – той беше един от тези, които имаха всяка вечер в бара запазена маса, но тя се и оправдаваше, защото компаниите, които се събираха, и консумацията, която се правеше, бяха големи".

Целия разговор гледайте в "Провокативно" в недея от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 109Имаше процент за соц. и западна музика в заведенията
97
3
 
6
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
Средата на 70-те години на ХХ век:Карта за почивка в Студентската почивна станция на спирка "Почивка",гр.Варна, за 14 дена - 7 лв.Малко повече, струва билет за влак втора класа със запазено място, от София до Варна - само в едната посока.Куверти в заведенията - 3-5 лв, включват малко питие и фъстъци.Куверт в по луксозните заведения по Черноморието - 10 лв.Начална заплата на млад висшист - 105 лв, за останалите 60-80 лв, при някои работници -повече от надбавки,които не се отразяват на пенсията
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Славков-Батето парите му бяха не от БОК, а от ДКМС. По времето, когато ни спукваха от бригади. На една от тях, 14-15 годишни момчета товарехме щайги с картофи по цял ден. Къртовски труд, накрая една бодра комосомолка да каже че парите отиват за пострадалите от земетресението в Стражица, които още са на фургони. Е, тогава им пожелах да си *** - и на бодрата комсомолка, и на такива *** като Батето (щото знаех къде ще отидат парите ми) и на цялата система. И май не съм бил само аз.
95
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Тогава всичко държавно и се разполагаха правоимащите величия То и сега макар и да са частни заведеният дори има повече запазени маси но само за хора от мутренските среди .Елате и вижте как е в Слънчака и големите градове.Нали именно в резултат на запазените места в Слънчака се изпостреляха .
94
2
 
7
 
! Отговори
До 95-101 преди 6 години
Не уточняваш през кои години е било това.Около 1970 г. кувертът за сватбено тържество в добър ресторант е бил 5 лв. Но момиче със средно образование, дребна чиновничка, е получавало 60 лв заплата.Не знам какви сте били "работещи младежи",но полски фиатчета наистина са били купувани без ред, като подарък от мама и татко, ако родителите са състоятелни.Кувертът в дискотеката на хотел "Велико Търново" на Златни пясъци е бил по-скъп от цената на карта за студентски лагер на спирка "Почивка"-Варна
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103С очите си видях касова бележка за апрески - 110 лв, купени в средата на 80-те години.Случайно се беше запазила в един луксозен, прозрачен плик, в който са били опаковани от производителя. После в този плик мама е държала нещо друго и така касовата бележка е оцеляла до наши дни.Но,в интерес на истината,тези апрески са били вносни и наистина си били купени с връзки.По онова време млад висшист е започвал работа с основна заплата 170 лв, като върху тази сума са правени удръжки
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДанкоДа, наистина са миели улиците редовно и тук, в София.Но докато е била студентка мама (1971-1975 г.) се е случвало да има режим на тока точно по време на сесия. Казвала ми е, "Четях вечер на свещ, като Паисий Хилендарски!"
91
1
 
0
 
! Отговори
До 106 преди 6 години
Какво означава РСВ ?
90
4
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 6 години
Голяма лъжа, кой ти я продиктува? Сам ли я избълнува?Бил единствено дете на мама и татко, които пък са били някакви местни велможи? От Кореком ли пазарувахте?Или критериите ти са плод на твоето въображение?А знаеш ли изобщо, че музикалният репертоар на всяко заведение по онова време беше предварително одобряван от специални комисии? Само български и руски парчета. Не казвам, че измежду тях не е имало хубави. Знаеш ли какво следваше, ако някой си позволи да пусне нещо неодобрено от комисията?
89
1
 
1
 
! Отговори
/БЪЛГАРИН преди 6 години
До МАЙНА А БРЕ ***ЍНА ОБЪРНИ ОБРАТНО ИЗРЕЧЕНИЯТА И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ НЕ СИ ГУБЯТ СМИСЪЛА СЕГА .---ТУК ИМА ТАМ НЯМА
88
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше си нощен живот и си беше перфектно. Нямаше мутри,нямаше дрога ,а имаше държава и полиция и не се вършеха простотии. 1988-89 живеех в провинцията и ходехме само по луксозните хотели и нощни барове. Нямаше интернет и беше пълно с хубави контактни и весели хора. Дискотеките-пълни,музиката -човешка,любовта-натурална и истинска. Ходехме и на мачове.Пушехме Пал-мал,дънхил,уелкъм,боро и пиехме Джони. Хубави,чести,спокойни години. Сега е пълна свинщина. Една голяма лъжа е сега.
87
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца имаше два типа ресторанти и кръчми, 1-те много висок клас, които бяха само за другарето, обикновенния човек неможеше да влезе в тях дори и да има пари, и 2-те бяха мизерните за останалите 8 млн мат'рял, в които всичко беше отврат, нулево обслужване, лош качество, нулева хигиена
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106И тогава и сега искаш да си в хай левъл нощния живот трябва да си другар на върхушката. Или и тогава и сега с честен труд и без обвързване ти се отварят петзвездни врати?
85
3
 
17
 
! Отговори
Данко преди 6 години
До Спомен от социализмаТова бе в края на соца- след турските събития и по време на Перестройката. Тогава започна режима на тока и прочие мизерии. Но през 70-те години в моя квартал във Врана улиците се миеха всеки ден, а ливадите се косяха с мотокосачки. Ай, малко бъдете обективни. Соцът си имаше добри и лоши периоди.
84
8
 
11
 
! Отговори
ДО 99 преди 6 години
Баничките бяха студени ама кой купуваше банички в стола на завода с 5 ст беше купона 5 сандвича с кайма и топъл чай толкова бяха и истинска кайма
83
10
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И продължавам.Понеже за Лада трябваше да чакаме,а ние луди млади не ни се чакаше си купихме Полски фиат -без ред.Теглихме заеми-с 1% лихва.Какво чудо беше по морето,баровете и дискотеките бяха наши.Бяхме обикновени работещи младежи,без връзки с БКП-та и разни връзкари.Сега ще ме убеждават колко лошо е било.Да почакат още 15-20 години и като умрем и ние да промиват мозъци.
82
8
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И сега мога да си позволя всичко,но недейте изопачава фактите.Всеки петък ходехме семейно в ресторанта на тогавашния Балкантурист и вечерята ни беше 5 лв/200 гр.ракия,салата 2 бр,вечеря-мешана скара 2 бр,1 бутилка вино/.Това никога няма да го забравя.Имаше барове,дискотеки където се пущаше западна музика/но най доброто от нея/Бензина евтин и всяка седмица ходехме на футболни мачове в различни градове,после вечеряхме и се прибирахме.Бяхме по на 20 години -купихме си Полски Фиат без ред,новичък.
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До жив свидетелВносните нещо бяха скъпи да ама едно кебапче с месо беше стотинки мешана скара с гарнитура плюс 2 бири и бирата тогава не беше като тая боза плащах 1 лв някъде и на сервитьора оставях 2 лв бакшиш
80
1
 
3
 
! Отговори
жив свидетел преди 6 години
В ресторантите Балкантурист : 2×100 грама Столична или Руска водка, една Сola ,кутия БТ цигари плюс филе Елена - цена 5 лева
79
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ''гнилия' соц с 5 лв в джоба можех да почерпя цялото заведение образно казано, а тоя нека си приказва има голямо значение в кой град си живял през соца. В САЩ и сега има режим на тока всеки 5-ти е безработен о най-бедните живеят с купони за храна ако не си платиш газта и тока и ги спират. През соца всеки можеше да си плати ток вода и елемeнтарни сметки и нужди.