Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?

Средните стойности за общността са на половина от броя у нас
22 май 2017 17:00, Мария Захариева
144
Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?
Снимка: архив, Bulphoto

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители, а по този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население.

Още по темата

Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас, е показал анализ на тема "Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София.

През 2015-а загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014-а - 91,8 души, през 2013-а и 2012-а - 82 души.
По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители.

В последните години Европейската комисия е предприела редица инициативи за подобряване на безопасността в държавите-членки. Ако се съди по статистиката, те са дали резултат в по-развитите западноевропейски държави, но не и у нас, е отбелязано в съобщението на СБА.

През 2001 г. 54 900 души са загинали при пътни злополуки по пътищата в Евросъюза, а през миналата година този брой е 25 500. Спадът е забележителен - жертвите са наполовина по-малко. В България също има намаляване на загиналите, но не с такъв процент. През 2001 г. убитите са били 1011, а през 2016 г. - 708.

Авторите на изследването са отбелязали, че ако в ЕС има тенденция за намаляване на жертвите на 1 млн. жители, то тези стойности за България бележат значителни колебания. При среден брой 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната.

Особено се открояват областите Ловеч с 263, Разград с 208, Видин със 169, Монтана със 163 и Силистра със 143 души загинали на 1 млн. население. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС.

(БТА)


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
3
 
! Отговори
dap преди 4 години
kak nqma da mrem,kato izprevarvat v zavoite,ignorirat zabrani za izprevarvane,posle vinovni drygi,4e ima ytrepki i maloymnici na putq
101
0
 
9
 
! Отговори
светещия ФАР преди 4 години
Мрем по пътищата родни със включени къси светлини!
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полицаите ни са същите като политиците ни, народа за тях е дойна крава, която могат да бият, тормозят (сутрин отивайки на работа редовно ни проверяват, не знам защо, много съм подозрителен явно за разлика от престъпниците), тормозят младите хора, рекетират, а убийците се разхождат на свобода!
99
3
 
15
 
! Отговори
К преди 4 години
Супер!Нали знаете, че манталитет тип "Знаете ли кой съм аз, Тоя не е по-голям от мен, Виж каква кола карам бе ***!" са виновни!И ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС са такива!Не се чудете.Тва е положението!
98
0
 
5
 
! Отговори
Попа преди 4 години
Най-накрая и ние да сме първи в нещо 😂
97
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да кажа че в Америка такова животно като кормуване няма, няма и курсове, но такива селски мизерии по пътищата няма, къде ли е проблема?...
96
2
 
20
 
! Отговори
Баладжията преди 4 години
Толкова ни е багажа на народа, толкова ни е багажа на шофьорите.Сульо и Пульо станаха шофьорчета. На Сульо и на Пульо мама и тати им дават да карат скъпите коли, всеки трети кара БМВ или Мерцедес, а няма къде да живее и се оплаква, че няма пари...
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лоша инфраструктура в главата
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мрем по пътищата родни...Защо? Първо купените шофьорски книжки под различна форма. Второ за тез с истинските книжки - малкото практични часове дори и за кат."В" - няма полигон, няма паркиране в гаражи, много " демократични" неща нема. Трето ниска култура и дисциплина по време на пътуване. Четвърто големците и мутрите дават лош пример за подражание - закон не ги лови, КАТ и МВР там ги нема.
93
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 103 *** 90% от ПТП стават поради НЕправилно изпреварване и грешна преЦенка на водача.Къде видя статистика , че от лоша инфраструктура стават ПТП. Ти сигурно не си излизал от входа си тръгнал за пътища да говори. Престанете вечв се нещо друго да ви е виновно ? Като станат пътищата стъкло ... Няма да има катастрофи ли ? Това ли ни казваш ?
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимно 102хапченцата
91
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КвА лоша инфраструктура бе *** ? Като имаш ограничение 90 и караш с 130 ? Като имаш забранено за изпреварване и се опитваш да изправиш без видимост ? Аз карам по цял ден ...изпреварвате на завой , се чете пътя на колите и кви ли не простотии.*** , ако спазваш всички мерки, които са ти казани ще се прибереш жив.
90
4
 
4
 
! Отговори
ДА МРЕ ,БЕ... преди 4 години
НАЛИ ИСКА ДА Е "ВЕЛИК ...И ДА Е ГЕРОЙ"...??!!ТАКА УМИРАТ---ВСИЧКИ ГЕРОИ НА ПАРТИЯТА -БКП И КПСС!!!НИЕ ПО--ГЛУПАВИТЕ , И ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА --СЕ ПАЗИМ!!!
89
3
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
Обяснявам защо се трепем по пътищата - 96 % от шофьорите спазват по-малко от 10% от пътните знаци. За българина и българската държава спазващия закона е глупав.Така че всичко това е нормално. В страна в която хората са убедени че да ти се яде баничка е авария и можеш да спреш на спирката и в която всеки е убеден че е съвсем малко по-слаб шофьор от Монтоя всичко това е нормално.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КПСС - БКПбе то пътища трябват ама не само от София до Пловдив и от София до Варна, има и други градове в Бг, п/з които минават доста камиони, но уви...
87
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото сте рогачи и нaгли чaлгapи!Затова!
86
5
 
6
 
! Отговори
КПСС - БКП преди 4 години
ОНЯ УКРАИНСКИ БОКЛ** НАЛИ КАЗВА , ЧЕ НА НАС ПЪТИЩА НЕ НИ ТРЯБВАТ , ЩОТО НЕ ЯДЕМ АСФАЛТ ...
85
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кучето скача според тоягата.Когато за убийство на пешеходна пътека или тротоар присъдата е пробация,какво се чудим и маем?Всичко гнило в България идва от неработещата съдебна система.А на нея не й позволяват да работи умишлено - с калпави закони или грубо вмешателство от ония горе.
84
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази вечер, на прибиране от работа, един полицай се изхрачи пред мен, погледнах го възмутено и тй реши да се изхрачи още 2 пъти в моя посока... е... от тези м.ърши ли да очакваме правосъдие, плащаме им заплатите, за да ни плюят, рекетират и тероризират, а престъпниците си веят байрака, дреме им
83
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ето ти 20 кинта, да се почерпиш. Довиждане.