Глоби на пътя за милиони – неплатени. Как да се съберат?

Предлага се удвояване на таксите, ПОС терминали в патрулките...
20 юли 2017 22:42,
43
Глоби на пътя за милиони – неплатени. Как да се съберат?
Снимка: Архив, Булфото

Несъбраните глоби от нарушения на пътя за периода от януари 2016 до юни тази година са 66 млн. лева. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от "Воля", по повод проблемите в събирането на глобите от нарушителите.

Още по темата

34 млн. лева глоби са предадени за принудително събиране, обясни и Милена Кръстанова от НАП. Тя уточни, че трудно може да се очаква хората сами да решат да платят глобите си, предвид че не са го направили в доброволния срок.

Кръстанова допълни и че 40% от предадените за принудително събиране суми в НАП са на стойност до 50 лв.

За да се увеличи събираемостта на глобите и да се облекчи административната тежест, от "Воля" предложиха в колите на "Пътна полиция" да има ПОС терминали, за да могат таксите да се заплащат на място. Тази идея обаче не срещна подкрепата на депутатите в пленарната зала при поредното гласуване на промени в Закона за движение по пътищата.

"Не трябва да деградираме, да връщаме полицаите в храстите, да махаме знаци. Вместо да търсим пътя напред, ние тръгваме в обратна посока", критикува Боряна Георгиева от "Воля".

Според бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче не трябва да се натоварват служителите на Пътна полиция с такива задължения.

"Нарушителите много добре знаят, че дължат глоба, могат да я платят с карта и по интернет. Защо трябва да товарим Пътната полиция с какво ли не?", попита той.

Според него трябва да се увеличи давността на глобите и размерът им да расте, ако плащането се бави.

"В много държави, когато се забавят с плащането, глобата става двойна. Това ще стимулира хората да бързат да платят", обясни той.

Стратиев предложи и глобите да се събират от частните съдебни изпълнители, като по този начин ще се облекчи държавната институция НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според него трябва да се увеличи давността на глобите и размерът им да расте, ако плащането се бави."Така е. Не плащаш глоба(щото не си разбрал) от 50 лева за преминаване с 50км/ч покрай знак "30" и след 5 години идва ЧСИ и ти взима апартамента, колата и децата. И пак остава сума, да им дължиш. Така требе да е!
24
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Наивен си! В повечето пунктове за ГТП в малките и средни населени места, срещу някой лев правят такъв и без квитанция за платен данък и без ГО!
23
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
За плащането на глоби си има ред и всяко предложение да се измени този ред, всъщност води до беззаконие. Както се казва пътят към ада е постлан с добри намерения. Има и една друга гледна точка - защо някой трябва да плаща глоба за нещо, а за същите нарушения, 1-2 милиона нарушители да не я плащат, защото КАТ не работи и не ги е санкционирал. Тук принципа трябва да е закона важи за всички еднакво., те.. всеки нарушител трябва да бъде глобен, а не 1 на 1 милион.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сигурно 60% от тези не знаят дори че имат фишове, просто защото не пристигат по адресите. Можело било електронно, да няма да вися всеки ден в КАТ да проверявам дали някъде не са ме щракнали? А спокойно можеше да се получава мейл + смс при нарушение, ако до примерно, ако платиш до 2 седмици бонус отстъпка.Ако не, чак тогава оня дето никога не съм го виждал идва да ти носи фиша до вкъщи и цената става нормална.не платиш до месец х23 месеца х512 месеца - без книжка до заплащането.
21
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Плащането на глобите е най-малкият проблем. Големият проблем е, че глобите изобщо не се налагат от КАТ. В нормалните държави, където правилата се спазват шофьорите са убедени, че ако направят нарушение, неизбежно ще последва санкция и затова спазват правилата. В България е обратното, шофьорите са убедени, че каквото и нарушение да направят, нищо няма да последва, защото КАТ не работи. Само ако има сериозно ПТП, КАТ се появява и пише несъобразена скорост, без изобщо да потърси причините.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-лесния начин за събиране е да се начисляват към данъка на колата. В момента ГТП не можеш да направиш без валидна ГО и платен данък. Просто е но се иска воля.
19
3
 
3
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Само цървyли и Aндрeшковци и Гига добри шофьори в БемВеТа 92 набор. Който кара, трябва да е наясно, че правилата са за да се спазват!И респективно трябва да може да си плати глобата.Крайно време е да спре ада по българските пътища. Това става с Тежката намеса на държавата и само след месец всички ще карат по устав.Но няма как да стане, защото сме държава от Tикви.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Именно де, аз какво казвам. като нямаш доходи тук, нито вземаш заем тук, нито караш кола тук...правиш го там, където имаш доходи.
17
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
Като нямаш пари недей кара кола и ,ако нямаш доходи не вземай заем-просто и логично,а като станеш поредния роб в чужбина ще цъфнеш и вържеш.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормален човек, като няма с какво да си плати глобата, след като нахрани себе си и семейството си, заминава за чужбина и не се връща. После се чудят защо не останали хора в държавата....то не са само КАТ, има и ЧСИ, фирми за бързи кредити...натрупаш ли какъвто и да е дълг тук и си готов емигрант. Просто защото няма как да го платиш.
15
6
 
11
 
! Отговори
Гошко преди 6 години
Държавата да си ги вземе сама от банковата му сметка на вноски.Ако е социално слаб, помощите да се спират до изплащането на глобата.Да се направи закон. Да се свалят номерата или да се взимат документите на колата, да се конфискува колата.Варианти много.
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧСИ КАТО МУ ОБЯВИ АПАРТАМЕНТЧЕТО ЗА ПРОДАН, ТАРИКАТЧЕТО ВЕДНАГА ЩЕ ДОТИЧА И ЩЕ ПЛАТИ. ИНАЧЕ ЩЕ СПИ В КОЛАТА.И да се конфискува колата. Веднага трошката може да минава през преса и така да се подпомогне със суровина стоманодобивната ни промишленост.
13
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра е идеята да се дават глобите на частни съдебни изпълнители. Така тарикатчето ще плати и поне 1000 лв. такса, а те са като хиени - могат да продадат и апартамента, и колата, и гащите от *** му, но да съберат сумата.
12
13
 
7
 
! Отговори
ИМА НАЧИН преди 6 години
Като изтече срокът за плащане, сумата да се удвоява, а колата да се сваля от регистрация служебно. Като го хванат да кара такава кола, отнемане на книжката за 1 година и нова глоба.
11
11
 
8
 
! Отговори
Джуджето Хаяско преди 6 години
Г-Н Стратиев вие много телвизия гледате май, спрете си кабелната че зле ви действа. ЧСИ са *** на обществото и те трябва да бъдат забранени от закона. Искам да ви предложа две смислени решения, увеличете размера на глобите и ги изпращайте в данъчното, както беше през 90-те години. Нямаше изтичане на средства и несъбрани суми, продаваш си жилището или колата но първо си плащаш глобите. И задължително махнете табелите за камери и радари ! Забранете приложенията даващи информация за камери.
10
0
 
10
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Ка да ги съберат? Ами вместо да проверяват и пътниците, направо да тръгнат по къщятата на хората, да тропат от врата на врата и да събират.
9
0
 
5
 
! Отговори
Panter преди 6 години
Tova e laja. Goranov harchi pari na viatara.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е казано че трябва да се плати веднага. Има ли някакъв срок за плащане на глоба от КАТ ?
7
2
 
12
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Смях:"В БГ като че ли има интерес да не се събират и винаги съм се чудел защо е така?"Мързел.
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми продължавайте да арестувате,шофьорите и пътниците в колите(сравка КАТ Пловдив!) за неплатени глоби!Иначе продължавайте да толерирате неплашането на ток,вода и данъци от шФедското население на републиката,което нанася щети за милиарди ,а не за милиони на хазната!!