Искрен, вторият след Желяз: Не съм престъпник!

Младият мъж благодари на всички за протестите и подкрепата
146
Искрен, вторият след Желяз: Не съм престъпник!

"Не се чувствам престъпник, не съм направил нищо нередно", обяви Искрен Георгиев, вторият българин, обвинен от САЩ, за нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

И Искрен, както Желяз, е заплашен с екстрадиция и американски затвор заради работата си в US-компания у нас, която е продавала самолетни части в разрез със законите в САЩ.

"Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях", разказа младият мъж пред Нова тв. Той е работил в компанията през 2010 година. Там е работила и съпругата му, с която имат малко дете. Разбрал за обвиненията миналата година.

Още по темата

"Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", обясни Искрен.

Той и съпругата му обявиха, че вярват в българското правосъдие и справедливостта и се надяват на добро развитие на нещата.

Притеснението им е, че имената им може да влязат в черен списък и да не могат да пътуват в чужбина след време. "Оптимист съм", каза въпреки всичко Искрен.

Той благодари на всички, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения.

"Не знам защо Желяз беше арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие", обясни адвокатът на Желяз Боян Лимберов.

Друг от защитниците по случая, адвокат Георги Вълев, бе категоричен, че служителите в полицията, които са получили документацията, че Желяз се издирва, първоначално не са имали представа точно срещу кого се изправят и за какъв казус става въпрос.

"Желяз беше задържан за почти 48 часа без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи до 25 години в затвора", допълни той.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам другите трима какви са но Желяз и Искрен имат вид на типични джендърчета.
Ей такива ще са ви новите управници.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Тези пичове са работили там с години и твърдят, че нищо странно не са видели. Е добре, как става тази работа?

Една основна причина има, казано просто - безхаберие. У нас вниманието на хората е основно съсредоточено върху битовизмите, младите хора са аполитични и обикновено не живеят с актуалните събития. Смятат, че не ги засягат. Има и други негативни причини за такова поведение. Като цяло, това е общата народопсихология. Трябвало е да работят в руски фирми.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 24 Твърдението ти е смешно и няма дори такъв израз. Става въпрос за стоки с двойна употреба и ако не ти е ясно - такива могат да бъдат и части за автомобил, за хладилници, охладителни газове, битова химия и т.н. Съответно дейсността с такива стоки се регулира от Комисията за експортен контрол.
30
1
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
А ти чул ли си за така наречените части с двойна употреба.
Вземи се поограмоти малко поне.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, а колко близо до детскита си мечта бяха тези младежи - да станат софиянци с по 3 к заплата, да си купят апартаменти в Манастирски ливади и Кръстова вада и да напомпат имотния балон. ГЕРБ толкова много разчиташе на такива хора ... и на гласовете им.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и можеш да влезеш за 2години и да излезнезнеш сле 20г.
----
а тук в България може да убиеш човек , да те осъдят на 20 и може да излезеш след 2 :)
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора анти-българи предатели изменници .. Повече обичат САЩ отколкото България..

Не ме интересува нито САЩ нито Законите , нито съдилищата им ние сме друга държава..
Факт е че в САЩ има затворническо робство и можеш да влезеш за 2години и да излезнезнеш сле 20г. затворите са корпорации и частни..
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега, работата е там, че ти нямаш идея дали тези са знаели, или не.
Те твърдят, че не са знаели. Ако могат да го докажат, нямат от какво да се притесняват.
Но ако американците имат доказателства, че те са знаели (а явно имат) - тогава какво? В случая знаеш позицията само на едната страна, което не е критерий.
Плюс това, ако шефът ти е арабин и върти някакви части за ембаргова арабска държава, искаш да ми кажеш, че нищо няма да ти светне?
25
8
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
Случаят ти е неуместен. А и зависи какво е изделието.
Тук става въпрос за части за авиационни бомби, с които са избивани хиляди невинни жени и деца.
Приказки от рода - Ама аз нищо не знаех, просто не вървят.
Каза ви се вече няколко пъти и от други съфорумци - отворете сайта на Министерство на Правосъдието на САЩ и прочетете Обвинителния акт.
Там е посочено всичко. И не става въпрос че американците мразят българите, а просто за ФАКТИ.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дори и в България е наказуема търговията със стоки с двойно предназначение. тези момчета май са били наясно какви ги вършат , естествено срещу $$$ .
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо утре. И вчера и днес хиляди млади хора напускат държавата и никой не го е еня какво става с тези младежи. И изведнъж някаква случка, някакви обвинения и хайде бъдете съпричастни. Та колко са ония, които знаят истината и предисторията.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наистина има имели, от които става ясно че са били запознати какво правят трябва да бъдат незабавно екстрадирани. Ако обаче работодателя им ги е подвел, и не са знаели че извършват незаконна дейност, вината трябва изцяло да се търси в него.
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от вас, които така силно искате тези "престъпници" да бъдат наказани, знаят какво се продава по всички кол-центрове в България в момента, откъде се внася, закъде се изнася, какво е двойна употреба?Колко млади хора ще поискате да бъдат вкарани в затвора, просто защото са работили в кол-център? Как изобщо допускате и искате български граждани да бъдат екстрадирани в друга държава и съдени там? Утре може да е вашият син, вашата дъщеря.И тях ли ще наречете престъпници и ше искате екстрадация?
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите си мислят, че навсякъде по света Правосъдната система работи както в България.
Даваш една определена сума пари на адвоката, той си я дели със съдията и те пускат по живо по здраво.
Или пък ставаш активист на ГЕРБ като Делян Добрев и попадаш вече под личната защита на Премиера, който коли и беси в цялата държава и всички институции.
САЩ затова са толкова напред, защото са Законова държава. Никой не те закача, докато не се издъниш. Но издъниш ли се - прошка няма.
19
3
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Единственото престъпление на тези младежи е че макар и за кратко са работили за говедарските рептили.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 20
България няма нищо общо. Фирмата е регистрирана в САЩ.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат вид на престъпници тези момчета. По телевизията и новините можем да видим много по-престъпни физиономии.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубав млад роб за американските корпоративни затвора.. Империята събира роби от колонията
15
5
 
14
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Добре де, забранено ли е било България да търгува със Сирия? А ако са продавали свинско ще ги екстрадираме ли за Саудитска Арабия?
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно не разбирам. Значи, точно за пет минути ровене в гугъл можеш да видиш що за фирма е това (AW Tronics, бивша Ароутроник), с какви неща се занимава, както и отзиви на нейни бивши служители (някои от които дори се притесняват за що за хора са работили). Мненията са доста години назад. Тези пичове са работили там с години и твърдят, че нищо странно не са видели.
Е добре, как става тази работа?