Кой дарява на отец Иван? Бедните с малки заплати, не и богатите!

Охраната на богаташите гонила свещеника, за да не иска пари
43
Кой дарява на отец Иван? Бедните с малки заплати, не и богатите!
Снимка: Булфото, архив

Сираци, самотни майки с деца и бездомници. Близо 250 човека от цяла България намират спасението при йеромонах Йоан, по-известен като отец Иван от Нови хан. В приютите, които той създава, всеки ден прииждат нови хора с молба да получат подслон и храна, докато си стъпят на краката.

Още по темата

Добрият духовник не връща никого, но има само едно условие към тях - да обичат Бог и всяка вечер - преди да легнат, да се помолят той да прости греховете на всички ни.

"Деди, ти се прибра! Чаках те, липсваше ми" са първите думи, които 73-годишният отец чува на 28 юли по обяд, когато се прибира от монтанската болница, където прекара една седмица заради инфекциозно заболяване. Посреща го 18-годишният Иван, който, тичайки към духовника, го прегръща силно и няколко дни
не се отделя от него.

"Това момче се роди при мен и ми порасна в ръцете - разказва отец Иван. - Ето го сега - моят Иванчо седи до мен. Докато си говорим с вас, той яде пържени филийки и ми се усмихва. Все ме пита как съм. Всеки път, като не се чувствам добре, страда и ми казва, че ще се оправя. Той живее в приюта в Якимово, но дойде до Нови хан, като разбра, че съм се прибрал. Ще остане тук няколко дни", казва отец Иван пред "168 часа".

Въпреки че за много краткo време отецът попада два пъти в болница той е сигурен, че още не е дошло неговото време да си отиде от този свят: "Няма да умирам, много живот ме чака. Закъсах го за няколко дни. Чувствах се отпаднал и имах 40 градуса температура. Бях на системи и антибиотици.Получих и червен вятър на краката. Това е остро инфекциозно заболяване на кожата, причинено от бактерия. Докато бяхме на палатките край язовир "Огоста", ми причерня и явно съм припаднал, защото не помня какво се е случило после. Вече мога да кажа, че съм добре и съм при моите внучета".

Създателят на приютите в Якимово и Нови хан казва, че основната причина да се държи на краката си все още, макар и с бастун, е любовта на всички деца, които са го чакали да се върне.

Слязох от колата, а към мен тичат моите момичета и момчета и се натрупват всичките да ги прегръщам едно по едно - спомня си отецът.

Въпреки че духовникът не мисли, че скоро ще дойде неговият край, казва, че е подготвил хора, на които да предаде щафетата за добрините, които прави. Един от тях е неговият син отец Григорий.

"Така съм направил всичко, че да има приемник", споделя отецът.

"Моят син ще се грижи за приюта в Нови хан. Подготвил съм си и две момчета, които много работят, примерни са и ме слушат. Те ще наследят къщите в село Якимово. Имам им доверие на тях, защото са все около мен. Карат трактор, събират сено, вършат тежка физическа работа. Сами искат да работят толкова и винаги ме питат с какво още могат да ми помогнат. Уча ги, че трябва да са трудолюбиви", допълва той.

Най-голямата болка за отец Иван си остава това, че хората не искат да бъдат добри към околните. Той споделя, че богатите не искали да даряват нито на него, нито на други, които имат нужда.

"Мога да кажа, че наистина богатите, които разполагат с много пари, не даряват. Средната класа е тази, която е помагала на мен и децата ми. Опитвал съм се да говоря с бизнесмени, които развиват голям бизнес в страната ни и цялата държава ги познава. Удрям всеки път на камък. Дори не ме допускат близо до тях. Охраната ме спира на входа на скъпите им сгради, а ако успея да вляза, ще се намери някой на етажа да ми каже, че не ми е мястото тук. Питам ги къде е шефът им, за да се видя с него, те ми казват: Няма го днес, елате утре. Когато отида на другия ден, пак същото. Връщат ме и не ме приемат", оплаква се отец Иван.

По думите на свещеника той вече не иска помощ от по-богатите хора, защото според него, ако един човек иска да дари, той ще го направи сам, без да се налага да бъде умоляван.

"Има олигарси с голям бизнес за милиони и милиарди, но колко е чист този бизнес и с какво наистина се занимават, те си знаят. Никой не пуска кокала. Нито политиците, нито други богаташи в България.Просто има хора, които обичат само да прибират, без да дават. Не ги интересува другият беден ли е, гладен ли е, ще си легне ли нахранен и изкъпан вечерта, или ще трябва да зъзне до някоя кофа. Такива могат да си затворят очите за подобни проблеми, други не могат", казва свещеникът.

Отец Иван разказва още, че държавата никога не му е помагала, но и той самият не е искал. Споделя, че при него са идвали хора от различни министерства, които са обещавали, че ще решат всички проблеми на приютите му. Когато обаче се стигнело до документите, му казвали, че ще отнеме много време, и нещата се усложнявали.

"Оправям се сам и търся приятели, които, когато имат възможност, ми даряват по някой лев", казва още духовникът.

Той е впечатлен от това как хора, които често работят на минимални работни заплати, идват при него и му казват, че искат да помогнат финансово.

Споделя, че има огромно желание да се запознае с последната жена, която е направила и най-голямото дарение дотук през всички години. Сметките за ток на стойност 5 хил. лв. бяха платени преди броени дни, а по думите на свещеника дори не е ясно от кого, тъй като не е пожелал да се разкрива.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Древните Свети отци на Църквата са казали ,че в последните времена всяка показност на религиозност ще бъде лицемерие.Истинските християни ще си крият добродетелния жиеот и няма ,да парадират с него!Всеки ,да си прави извода какво се цели с тези приюти за мързеливи хора!В Бългатия има доста изостанали села с пустеещи къщи ,за почти без пари нека им вземат по един имот и да обработват земята и да живеят скромно!
36
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
Защо не дадохте банковата сметка на човека ? Може някой да помогне.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез кокони всичките на Работа ! лук,картофи,домати на Работа ! нека да ги видя как копат ,пък може и да им помогна.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И номер 4 е прав....От Нови хан съм и знаем всички за какво иде реч....Това е свърталище на мързелив, *** контингент. Пропищяли сме от тях. Като им даваме дрехи,те не ги искат и ги изхвърлят в кошовете за ***. Искат пари и ядене. *** там са построили КОМУНИЗМА отдавна.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е 32. В приюта на този отец е само контингент от малцинствата, които по цял ден лежат и се размножават за сметка на милосърдните, наивни хора. Приютът е нещо временно,докато се намери препитание....там такова нещо няма.Малцинствата с години живеят като търтеи.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Господин НикойНе си забогатял защото си простоват, нямаш развито логическо мислене, не разбираш как е организиран света около теб, такива като теб бачкат много, но без резултат, прочети какво му се е случило Сизиф. Не става с труд, особено физически такъв, а с мозък, така се става богат.
31
1
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 2 години
До До *** Ей *** ти къде видя някой да е забогатял с труд и то честен труд .Ти на *** ли ми се правиш или на някаква си неграмотна *** .От личен опит ще ти кажа 4 години с трима мой колеги работехме без почивка и няма събота няма неделя .освен на Държавната работа ходехме и на други места да работим понякога вечер до мръкнало по 10 -15 на ден и защо не забогатяхме да те питам аз .Момчетата и досега са живи и здрави и са ми свидетели за това което пиша .
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните нагляри които смятат, че някой е длъжен да им осигурява безгрижен живот, докато те си мързелуват. На такива *** аз пари не давам, да се напънат и сами да си ги изкарат.
29
1
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Булгер.. нищо не разбираш ти. Долу говорят за крадене на залъци. богат от беден.. как това била историята на света.. да в България може... навън не всеки е крадец..ама това тука няма кой да го вярва.. тъй като всички сте крадци.
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие алчниците сте уникални! Наивни сме били, справка на имотното му състояние искате...Защо пренасяте директно своето гнусно мислене върху всички?Според вас отчето мами обществото, събира милиони (ако не и милиарди) и прави с тях какво? Сигурно е цяла година по Монако с проститутки по яхти?В другото си телесно превъплащение?Или просто чистите скотската си съвест с такива оправдания?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Trickle-down икономиката в действие
26
4
 
19
 
! Отговори
До глупака преди 2 години
!преди 1 минута 0 3Богатите на давали, нормално е. Богатите печелят пари с труд затова знаят че парите не никнат по дърветата за да се дават за глупаци.----------------Не се знае до къде ще те докара живота, моето момче. Не бъди глупав и не мисли, че здравето, парите и късмета са ти отредени по рождение. Както на теб, така и на близките ти. Ай да си жив и здрав и не бъди толкова ***.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ами Има и по-избелени.Друг е въпросът, колко от тях са негови.
24
9
 
6
 
! Отговори
Ра$$$ово Ломско преди 2 години
Този "О И" се появи от нищото преди 10-тина години в нашият край, купи на безценица няколко съборетини, събра неколко изпаднали души/такива винаги се намират/, етноса е без значение, и тръгна надясно-наляво да тръби, как той е решил безкористно да помага, колко много помага и ред такива! И понеже българина е доверчив, даренията не закъсняха, явно схемата му заработи, щото откри още един такъв приют!! Само, че ще повярвам, като видя справка за имотното му състояние и данъчна ревизия!!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадливите крадци трудно дават. Новобогаташите са толкова алчни и ненаситни че нямат граница. Ако запалят свещ в църква, то те ще търсят най евтината, ако може и без пари.Пълнете си големите гуши пълнете, но знайте че на оня свят нищо не се носи но сметка задължително се търси.
22
19
 
5
 
! Отговори
! преди 2 години
Богатите на давали, нормално е. Богатите печелят пари с труд затова знаят че парите не никнат по дърветата за да се дават за глупаци.
21
4
 
20
 
! Отговори
Прав е преди 2 години
Де да имаше повече хора като този свещеник. Прав е. За всичко е прав. И ако се направи една аналогия, българите сме зле, защото у нас богаташи и политици мислят само за себе си и само как да вземат още и още. Не са хора, които дават.Имаме една поговорка, че ситият на гладния не вярва. Богаташи и политици у нас я спазват дословно. На босия и чорапите ще вземат,ако могат. И ако се оплаче, че му е зле, ще го обвинят в лъжа.
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Наркомани, ***, проститутки, Всичко от кол и въже е там. Внимателно гледам репортажи от там, един читав няма."Виж, ако хората им беше всичко наред, имаха си работа и нямаха проблеми,нямаше да имат нужда от помощ. Карай 6 месеца без работа, да нямаш роднини, нито приятели, който да ти помогнат и ми се обади, да поговорим отново, докъде ще я докараш и какъв "читав" ще станеш.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от пишещите тук не е дал за приюта, обаче тръгнаха да дирят сметка за какво се разходвали средствата, какъв бил контингента, мързеливи били, акъли взеха да дават какво да работели, брех! Много компетентни, много знаещи, големи критикари. Полза няма от вас, но вреда има.Ако можеш и искаш- помогни!Като ти свиди, затвори си устата и отмини!
18
10
 
3
 
! Отговори
777 преди 2 години
Цялата работа на т.нар.отец иван ми намирисва...дано не е това, което си мисля...