Не бактерии, а гъбички причиняват 10% от пневмониите

Инфекциите създават усложнения на "слабите места" в организма
24 яну 2019 11:05,
1
Не бактерии, а гъбички причиняват 10% от пневмониите
Снимка: pixabay

Гъбички, а не бактерии причиняват 10% от всички пневмонии на континента тази година, прекарани в резултат на грипа, разкри Европейският център по грип и ОРЗ. Това съобщи за в. "Монитор" националният консултант по миктробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му, това е изключително ценна информация предвид хода на терапията на заболяването. Той уточни, че въпросната гъбичка се нарича аспергилиус и е от вида на тази, която се появява като сиво петънце, ако се навлажни хляб.

Още по темата

"Страните от Европейския съюз вече изпращат проби за потвърждаване в Националния център по заразни и паразитни болести в България, тъй като само ние имаме лаборатория, в която те могат да бъдат установени", каза още проф. Кантарджиев.

Вирусната вълна, която ни покосява в момента, води до тежки усложнения, като бронхит и пневмония, предупредиха джипита.

Вирусът на грипа може да удари сърцето, като докарва миокардит и перикардит, провокира и куп други увреждания. Това може да се случи дори, когато заболелият е лекуван навреме и адекватно, заявиха епидемиолози.

Дали той ще удари други органи и системи зависи от това, дали човек е здрав като цяло, или страда от хронично заболяване. Обикновено инфекцията създава усложнения там, където е "слабото място" в организма.

Едни от най-честите и трудно различими заболявани, провокирани от заразата, са вирусните миокардити и перикардити. Те са твърде непредсказуеми. Появяват се в резултат на грипните вируси особено тези, които са от по-резистентните щамове. Атакуват по-силно имунната система и довеждат до много бързо развиване на бактериални инфекции.

От своя страна, самите вируси понякога пък атакуват миокарда на сърцето. Така в него се развиват лимфоцитни инфилтрации, довеждащи до възпаляването му. Получава се т. нар. миокардит, който представлява възпаление на сърдечения мускул. Ако това състояние не се улови навреме, се стига до тежки перикардни изливи – състояния, в които се събира течност в перикардната кухина, предупреждават кардиолози.

Вирусните перикардити са най-често срещаните, особено през зимния сезон в периода на грипни епидемии. Здравната статистика недвусмислено показва, че в България те стават все повече в последните години, откакто се бележи увеличаване на заболеваемостта и на туберкулозата.

Перикардитът представлява възпаление на обвивката на сърцето. Когато вирусът атакува миокардната тъкан, помпената сила на сърцето намалява. Артериалното налягане може да падне драматично дори при хора, които страдат отдавна от тежка хипертония. В резултат човек може да изпадне в шок. Типичният симптом за развиващ се миокардит е недостигът на въздух в определи моменти до прерастването му в по-продължителни пристъпи на задух.

Затова, когато човек неотдавна е боледувал от грип и почувства затруднения в дишането, придружени с лесна уморяемост, трябва да си направи кардиологичен преглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То,хубаво -гъбички! Но ,защо Световната Здравна Организация спря таблетките "НИЗОРАЛ" умишлено, след като успешно на 100% лекува над 17 вида гъбички вкл.и Аспергилус.Същата- СЗО извади "под вола теле",че този медикамент разрушавал черния дроб ! Пълни глупости !, Човечеството, близо 30 год.ползва Низорал и не съм чула да са умрели от него !Но от гъбички масово умират.