Политиеско ли беше ветото на Радев над Изборния кодекс?

Той призова БСП да се върнат в парламента, но те отказаха
25 фев 2019 22:15, Нели Христова
22

Президентът Румен Радев упражни властта си и наложи вето на промените в Изборния кодекс. Мотивът му бе, че те ще отслабят механизма за осигуряване на честни избори. Държавният глава призова още БСП да се върнат в парламента, но социалистите отазаха.

От ГЕРБ пък определиха ветото на Радев като политическо. Журналистката Валерия Велева обаче не е съгласна с това твърдение.

Още по темата

"Може би политическо беше обръщението на Радев към БСП да се върне в парламента. Не е работа на президента да съветва, която и да е партия, каквото и да е. Представете си как ГЕРБ щяха да реагират, ако той беше посъветвал тях за нещо", коментира Велева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея опита на ГЕРБ да вкарат ветото на президента в политическа рамка излиза извън техните правомощия като партия, защото би трябвало те да приемат мотивите за него чисто експертно.

Според нея ГЕРБ са елиминирали опцията на БСП да се върне в парламента, тъй като са заявили, че няма да приемат ветото.

От ГЕРБ определиха наложеното вето като опит на президента да създаде "авариен вход" за БСП.

"Не ясно за кого е аварийният вход, тъй като ГЕРБ ще използват повода да пренапишат части от закона, които бяха съгласувани в последния момент и в една много необичайна процедура", коментира политологът Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него и ГЕРБ и БСП мобилизират групите от хора, които са привърженици на едната или другата партия. По неговите думи те трябва да активизират не основните им електорати, а хората, които са без предварителна нагласа.

"Ако продължат с острото противопоставяне, нито едната, нито другата ще ги мобилизира. Не може да изкарате противоречията, сблъсъка от вътре в парламента на улицата", категоричен беше той.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-добре ГЕРБ да напуснат парламента и на тяхно място да влезе БСП...ВИДЯ СЕ ,ЧЕ ГЕРБ са там само да приемат закони,които ни правят още по-бедни...то и без това сме пооследни в света вече,благодарение на герберастката партия...
13
10
 
3
 
! Отговори
Стига бре преди 1 година
Утре,другарите се връщат,дайте малко време да покажат тежест!Освен ,ако ината на Импексова и Милиончева,прехвърли нормалността!Ама нищо чудно!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На калпава ракета Президентът е виновен! Глупостите на Дани Ръбъла забиха държавата в десета глуха!
11
11
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Президентска партия ще има,така или иначе.Редовните политически к.рви го усещат и обикалят наоколо.Което е много добре -така ще се види кой НЕ трябва да бъде включен!Радев нямаше никакъв политически опит и едно преждевременно влизане в голямата игра ще е провал.А сега е в добра позиция,гледа отвисоко и има възможност да си набележи приоритетите и хората,които могат да ги задействат.Обаче му трябва още поне година и повече.Кой стои зад него е отделен проблем,може да са същите пробутали ни Борисов
10
0
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
до МАРУШКА ЛЮЦКАНОВА

Днес да няма почивен ден в Карлуково ?
Добре, че си спряла да гласуваш, че заради такива объркани, за да не казвам побъркани като теб, сме на тоя хал.
9
17
 
5
 
! Отговори
Православен преди 1 година
Голям автогол на радев, по команда на Бойко даде вето и после призовава БСП да се върнат което пак е в полза на ГЕРБ! Все пак да не заправяме служебното му правителство беше продиктуване от Паси!
8
3
 
4
 
! Отговори
таз добре ли е? преди 1 година
"излиза извън техните правомощия като партия"
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варелия преди бе постоянно в антуража на Бойко при мисиите му в други страни! Сега не знам! Може да се е провинила и няма Египет!
6
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като видях Валерия Велева - дясната ръка на Доган и лявата на Борисов и спирам да чета и да коментирам. Когато се търси истината не се ползват услугите на леки жени.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво да бъде?!Може би спортно - кулинарно вето?!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиеско е незаконен внук на Чаушеску, а Чаушеску е далечен братовчед на някой си Соломон Ротшилд.
3
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Уважаеми колеги, господин Збигнев Политиеско е най-видният полски специалист по изборно право. Така, че заглавието е съвсем правилно!
2
15
 
10
 
! Отговори
Не е политическо преди 1 година
Фуражково е.
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев сам си е виновен, аз ако съм един президент ще оставя тиквосужуците да правят каквото си искат и ще ида да си барам изтребителя по двете авиотурбини.