Туристическият бранш недоволен – нов закон за концесионерите

Изискванията са тежки и ще направят процеса тромав
25 фев 2019 23:00, Нели Христова
15

Нов закон за концесиите на плажовете разгневи туристическия бранш. Той предвиждат министърът на туризма да се занимава с всичко по концесиите от подготовката - от провеждане на процедурите, до сключването на договорите и контрола за изпълнението им.

Финалното одобрение на избраните концесионери ще е задължение на Министерския съвет.

"Новият закон транспонира директива, която е относима само за концесиите с трансграничен интерес. За националните концесии процедурата е сложна и изискванията са доста тежки", обясни началникът на дирекция "Управление на морските плажове" Василка Цанева пред Bulgaria ON AIR.

По думите й, причините бранша да не е съгласен са много.

Новата процедура удължава срокът и не може да се предвиди кога тя ще бъде завършена. По сегашния закон се обжалва всяко действие и бездействие на концедента.

Според Василка Цанева всичко това води до факта, че не може да бъде предвиден срок, в който процедурата ще завърши и ще има избран концесионер. По думите ѝ тази неизвестност не е добра, както за публичния орган така и за икономическия оператор.

Тя посочи още и, че промяната в правната уредба е доста драстична. Според нея новият закон не осигурява по-голяма прозрачност.

"По Закона за устройството на черноморското крайбрежие концедент беше Министерския съвет - колективен орган. По закона за концесиите е министърът на туризма - едноличен орган. Концесионната комисия се състоеше от членове на Министерския съвет, Министерствата на вътрешните работи, финансите и туризма. По новия закон тя се посочва само от едно ведомство", обясни Цанева пред Bulgaria ON AIR.

Василка Цанева сподели още, че са подписани анекси, които да задължат концесионерите там, където теренът позволява, да се изградят специализирани пътеки за хора в неравностойно положение.

Началникът на дирекция "Управление на морските плажове" коментира и новите санкции относно оставяне на обекти върху дюните.

"Идеята е, че дюните или се опазват, или се ползват. Ако решим да ги опазваме, трябва да е тотална забраната за поставяне на всякакви обекти и за преминаване на транспортни средства", категорично заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***,Кога ще научиш граматиката - кога се пише пълен член, как се спряга на български и.т.н.Явно сама си го писала, ама трудно се чете!Аман от пишман журналисти и четвъртокласници с компютри! Метафорна ирония - сложна граматична конструкция! Augenzwink!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям смях - от децентрализирана, корупцията ще стане централизирана.То за това е големият рев - батко и братко имат връзки в общината, а не в МС.
7
1
 
4
 
! Отговори
не е зле преди 5 години
Примката около туристическия бранш се затяга,т.е.да разбираме,че контрола ще е завишен и нищо повече освен това,че концесионерите ще се внасят повече пари в хазната и ще вършат по малко безобразия.
6
1
 
9
 
! Отговори
старата песен преди 5 години
До ОхобохоВ началото на морето нямаше нищо! - само змии и германски бункери против десант.Сега всичко е в бетон и пак нищо!Връщаме се там - откъдето започнахме!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата процедура удължава срокът==...и така нататък, скапани неграмотни питеци, едва ли "информирате" някого с толкова много граматически грешки в статиите си. Нещастници.
4
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Целият туристически бранш,трябва да премине в ръцете на Германски управници,те са най накорумпирани и достойни.Само от данъците наложени в сектора,ще има пенсии достойни за една евро държава.Но поради лакомията на полит. мафия, за сега това е само един от плановете за следващите години.Ако ли не, ...закривай на цяло,и кой на където види по широкият свят.Да останат само ,,елекдората'', ,,новите европейци'' и мафията/олигархията,та да си бъркат по дупките до насита.
3
0
 
11
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Aма то плажове останаха ли?Нали всичко бетон се заля?Кой ще им стъпи там вече?Дори да има плаж някъде все има тръба или канал от които се изливат фекални води.Отдавна няма плаж и чисто море.
2
2
 
15
 
! Отговори
Ухааа преди 5 години
Министъра на туризма иска да топне пръстче в кацата с мед . Досега концесионерите "се отчитаха" на местната власт а сега ще трябва и министъра да глезят . Скъпа ще им излиза концесията .
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ви е мнението за Нидерландия(Холандия)?