Тол таксата вдига цените: Най-малко поскъпва месото, най-много - водата

Ще се увеличат и билетите за автобус според разстоянието
Обновена: 1 апр 2019 19:00 | 1 апр 2019 19:00, Веселина Йорданова
107
Тол таксата вдига цените: Най-малко поскъпва месото, най-много - водата
Снимка: архив, БулФото

Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август. Най-малко е увеличението при цените на месото - с 0,22%, а най-голямо при безалкохолните и минералната вода - 3,89%, показват изчисленията на МРРБ.

Това стана ясно по време на пресконференция на регионалния министър Петя Аврамова след среща с превозвачите, предаде "24 часа".

Билетите за автобус пък ще се увеличат в зависимост от разстоянието от 1,6 до 8,7%. Единственото намаление е от София до Перник - с 1,6 на сто. От София до Бургас, например, където движението по платен път е 90%, поскъпването е 4,4%. Зам.-министърът Николай Нанков заяви, че между цените на автобусните превозвачи има и до 7 лв. разлика, а поскъпването заради толтаксата от Бургас за София за автобус с 25 пътници ще е 1 лв.

От 20 000 км републиканска мрежа, платени ще бъдат 10 800 км, те са магистрали, първи клас пътища и някои добри второкласни и третокласни шосета. Първоначалният вариант е бил да се плаща за 16 800 км. 

Таксуваните за изминато разстояние камиони и автобуси са разделени на камиони от 3,5 до 12 т, те са най-вече за вътрешни превози на стоки, втората категория са камиони над 12 т с 2-3 оси и третата са големите тирове над 12 т и с 3 оси. Втори път те са разделени по екологичен признак: в първата група са тези, които са Евро 1 и 2, втората са Евро 3 и 4, Третата са Евро 5 и четвъртата са Евро 6.

Таксуването е и в зависимост от това дали те се движат по магистрала и първокласен път или по второкласни и третокласни шосета.

Най-евтино за платени пътища броят пари автобусите, таксите са едни и същи и за магистрала и за трети клас шосе. Ако са най-чистите - Евро 6, таксата им е 0,049 лв. за километър, ако са стари и цапащи - Евро 1 и Евро 2, то таксата е двойна - 0,098 лв.

Малките камиони, които возят стоки в страната, са таксувани също най-евтино, платеното им преминаване е най-ниското в ЕС, каза министър Аврамова.  И при тях е изравнено плащането за магистрала и за втори и трети клас път. Ако са стари (Евро 1 и Евро 2) ще платят 0,156 лв. на километър и 0,078 лв., или два пъти по-малко, ако са Евро 6, тоест най-чистите.

Тировете над 12 т, но с 2-3 оси, ще броят по 0,456 лв., ако са Евро 1 или 2 и пътуват по магистрала или първокласен път, 0,233 лв. е толтаксата им, ако са Евро 6. Малко по-ниски са цените, ако ползват втори и трети клас шосета.

Големите камиони над 12 т и над 3 оси са с най-скъпо преминаване. То започва от 0,424 лв. на км за Евро 6 за втори и трети клас път и стига до 0,943 за Евро 1 и 2 по магистрала. 

Срещата на екипа на министерството с превозвачите, на която е бил представен проектът за тарифа, е минала по-скоро емоционално, каза Аврамова. Превозвачи са заявили, че 34 пъти е най-голямото поскъпване за Евро 1 и 2 на магистрала.

Министърът заяви, че ще се прави ново обсъждане с превозвачите, на което може да се правят корекции между отделните групи превозни средства. Сметките показват, че за година от толтакси се очакват да постъпят 1,160 млрд. лв., по сметки на Световната банка за поддържане на толсистемата, включително и за операторите, отиват 15% от събраните суми.

От 500 000 камиона, транзитно преминаващите са 47% от трафика, като половината са турски, заяви и.д. шефът на Националното тол управление Олег Асенов.

"Представете си между две села или малки населени места да се плаща по 70 стотинки на километър. Ние сме свидетели на поредното безумно предложение, което се прави към автомобилния бизнес", коментира пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според Арабаджиев приемането на тези такси ще окаже влияние върху инфлационните процеси и ще доведе до поскъпването на стоките за крайния потребител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
30
 
! Отговори
Браво на Герб преди 5 години
Добре, че измислиха тази тол система и сега да се засили още инфлацията. Аз се чудех как да си похарча тая голяма заплата от 700 лева, ако не е инфлацията ще се чудя какво да ги правя тези пари.
17
3
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Калотина - Београд 49.50 ЕВРО тол системата в Сърбия за камиони Там може тука не може ??
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После тиквените фирми ще полагат нискокачествен асфалт.
15
5
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Турските тирове като трошат пътищата не ви пречи да плащате ремонтите с данъците нали ?
14
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев защо мълчи и мучи? Да наложи вето на поскъпването! Стига скъпотия и мизерия! Оставка на набедения президент радев!
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам думи.300км. 150лв. Ако караш 9 часа 350лв. С поздрави от ГЕРБ.
12
2
 
19
 
! Отговори
цвък цвък преди 5 години
щом още сте пред клавиятурите, значи още може!!
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т. е. плащането на тол-таксите в крайна сметка ще бъде от джоба на българина, щото транспортните фирми ще си калкулират таксата в цената на транспорта, който поръчва транспорта ще си калкулира допълнителния разход в цената на стоката и най-накрая сметката ще плати потребителя като купува по-скъпи хляб, месо, сирене, зеленчуци, вода (един господ знае защо вода, ама и тя щяла да поскъпне)...
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да карат по алтернативната мрежа, бойкот не купувайте нищо от магазините.
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж щяхме да забогатяваме от тол таксите, само чужденците щяха да плащат. Каква я мислехме, каква стана? Къде сбъркахме? А кой ще става богат?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изсякоха горите, никакво залесяване- на много места има режим на водата от години заради това!!!
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата с камиони ли я карат, че поскъпва заради тол-таксите?
6
1
 
23
 
! Отговори
просто биология преди 5 години
важното е да можем да изхраним свинката лилана, че за коледа да има
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм си купил дебело въже с примка, всичко съм уредил, вие му мислете!
4
1
 
25
 
! Отговори
до Арабаджиев преди 5 години
Уважаеми господине,как е възможно да сте толкова наивен!?Това не е "безумно предложение",а повод да се вдигнат цените!И това се прави от правителството!Тези глупости за 2% увеличение просто не си заслужава да се коментират!Кюфтетата в момента скочиха от 50 ст на 70!Излишно е да се изброява,просто всичко поскъпва,и то по много!Друго е интересно,какво общо имат тол-таксите с водата,че заради тях и тя ще поскъпва!?
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лапаницата почва.Назначени са 500 калинки да дебнат по сокаците. Ще трябва да си плащаш солено че караш през тресачки и ями.
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ОТКЪДЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ПАПИ ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ АЙДЕ ЧЕСТИТО.....
1
3
 
39
 
! Отговори
Хипер инфлация преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ .Глад и мор. Последният оцелял след Геноцида на ГЕРБ, да тури ключът на държавата под изтривалката.