КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения

Синдикатите имат решение
10 май 2019 19:09,
45
КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения
Снимка: БулФото

България трябва да направи час по-скоро качествен скок в дигиталните умения на работната сила. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на национален дискусионен форум "Бъдещето на труда и младите хора", съобщава БТА.

"България свети в червено по отношение на дигиралните умения - според Европейския семестър това е една от петте ключови области, в които сме в критично състояние" - коментира Димитров.

Още по темата

Решението, според Димитров, е създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация, пилотното им въвеждане чрез пари от ОПРЧР и след това развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Друго искане на КНСБ е създаването на национална програма за базови дигитални умения за всички около 3 милиона работищи българи, чрез европейско финансиране.

"Казахме вчера на Мария Габриел, ще кажем и на Елена Йончева, на всички, които ще ходят в европарламента - да не ходят на разходка, а да отидат, за да доведат един милиард евро - по 300 евро за всеки работещ за базови дигитални умения" - посочи Димитров.

Според него в бъдеще ще се търсят квалифицирани работници, които да управляват цялата система на машините, както и такива с ниска и почти никаква квалификация, които да "натискат пет копчета".

В същото време средносрочните прогнози на Министерството на труда и социалната политика показват, че през следващите десет годинище се търсят все повече работници със средно и средно техническо образование, което, по думите на Пламен Димитров, означава допускане, че ние се примиряваме, че оставаме в технологичния заден двор на Европа. Той изрази надежда прогнозата да бъде драматично променена, ако у нас влезе завод на "Фолксваген".

На форумът присъства и зам.-министърът на труда и социалната полтиика Султанка Петрова, която припомни, че прогнозите са, че цели 65% от децата, които сега почват образование, ще работят напълно нови професии, които не познаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях - синдикатите, които паразитират на гърба на държавните фирми, се сетили, че липсват дигитални умения. А големият зор са тези 1 милиард, за които си точат зъбите.Добре, че не предете в ИТ фирмите. То не е като да работите с неграмотници в предпенсионна възраст.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения стабилен начин за развиване на "дигитални умения" е да се учат алгоритми от ранна детска възраст. Ако се учат конкретни продукти няма да е от полза, а само харчене на пари. Защото продуктите се менят за 5 - 6 години фундаментално. Ако има разбиране какво стои зад продуктите, а то е именно алгоритми, тоест ако има изградено алгоритмично мислене, адаптацията към новите продукти ще е много по - лесна. Обаче никой няма да го направи. В Китай направиха нещо подобно.
37
2
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Пламка махай се ***
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"България свети в червено по отношение на дигиралните умения"Ко? Не!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33: И добави на този *** смотан,че Европа е започнала от нашите земи ,така,както са я виждали древните "гърци",чрез своята елинистична митология!!!Това важи за всеки ***,който каканиже,че трябва да бъдем в "Европа"!Смотани неграмотници,които определят "дигиталното"(демек,"цифровото") ни бъдеще!Това означава ли,че като се "дигитализираме",направо трябва да бъдем разложени на някакви субатомни частици,от милиарди единици и нули,основата на дигитализацията??!!Пази боже,сляпо да проглед
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички хора с умения - не си губеет времето, нервите и жиовта, да седите тука ...
33
1
 
16
 
! Отговори
степан преди 4 години
От къде ще намерим после дигитални мотики, може би от Китай.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сомо от заглавието,щото много дигитална статията.Да покаже на практика, как с дигиталните си уменияще оправи на часа почасовата ставка,ще защити нощния труд и работи за нови производства.Всичко с еднокликване, или с цифровизация.Хайдемале,докажи ся.Сега или никога.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и този като вожда говори за червени лампички.хахахаха.........КНСБ е проправителствен синдикат!
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В българия само депутати и програмистите работят истински
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В Европа често идват хора от България които не могат да кликнат с мишката върху клетка на ексел"България е във ЕВРОПА, *** смотан!!!
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хах ... Ок, нека го обясня кратко:Балгария е лишена финсовата среда, ниот сигурността, от капацитета, от знанието и най-вече ВОЛЯТА, да развива, каквото и да е. Малкото хора, които се справят, се справят, защото работят за чужди клиенти и реално погледнато, техните офиси са "виртуално" в България. Даже и данъци рядко плащат тук. А за "умелите" - Защо топ специалист ще се блъска 7 години, за 4000 лева заплата, като това е стажанстката заплата за 20 часа на седмица на 1000 километра от София?
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джигитални умения и електрическо правителство иска казионния десен синдикат. Ще осигурява безплатни роби на десните си господари робонаематели.
26
2
 
8
 
! Отговори
absurd преди 4 години
Белене няма да ми стигне
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червеното от липса на дигитални умения не е толкова страшно!Тази червена светлина отляво,тя от 100 години е най-голямото зло за България... И няма отърване от нея!
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези управници и чорбаджии ням как да стане по добре. Първо трябва да се ликвидира чалга културата и да има интелигентни и хора в управлението. Трябва социален мир като се отнеме незаконно придобитото и се раздаде правосъдие.След това нещата могат да започнат да се оправят
23
1
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
Добре , За графичния дизайн наистина идеята в много случаи е водеща .Това което казах е важно за приложния дизайн не толкова за графичния ;) Просто е важно свтлоусещането .А как нещо да е по елегантно не го пише и в най дебелите книги ;) Според мен има няколко принципа ,но е важно къде живееш и кво е в очите ти
22
1
 
21
 
! Отговори
селянин преди 4 години
Аз мисля, че ще е по добре да допринасям за немската осигурителна система. вече съм на 50 и стига съм ви хрантутил мошеници.
21
2
 
19
 
! Отговори
Храма на обречените преди 4 години
В градовете извън челната 5-ца на България няма хора между 25-50г всичко се изнесе в София или избяга в вън (добрече вече няма мини по границите и може да ми нават без да ги стрелят както беше в светлия комунизъм).Ако преди 1989 бяха отворени границите с право на работа и пребиваване в България щяха да останат не повече от 500 хиляди болни и твърде стари люде и няколко хиляди кумониста с пари.С две хиляди лв се оцелява ,живот не се създава...
20
3
 
10
 
! Отговори
до V преди 4 години
Човек, аз се занимавам с графичен дизайн и от 16 години работя това в България. Не е нужно да си паднал от Марс, за да си графичен дизайнер, нужно е да притежаваш компютърни умения, художествено мислене, и желание да се развиваш. Произвеждам всичко- от визия за сайтове, проекти за промишлен печат, проекти за визия на сгради, фирмени и банкови обекти, до проекти, които се използват за машинно рязане на детайли от фрези, рутери и лазери. Отделно от това съм и оператор на някои от тези машини.