Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

17910 гледания   |  Още видео
В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
4
 
17
 
! Отговори
да зная преди 10 месеца
До Анонимен

"Нали знаете кой започва Първата световна война?"

започнаха я юдо-масонските банки
целта беше да се разори европа и да се наложи доларът като световна валута
2-рата световна война приключи чак през 1944 - когато юдо-масоните извиха ръцете на Сталин да се съгласи с Бретон–Уудската финансова система
221
9
 
8
 
! Отговори
Найстина ли преди 10 месеца
До Анонимен

"а най доброто което може да се случу на руснаците е 500 години Германска окупация да се научат на работа и цивилизация"

а на джендърство и толерастия няма ли да ги научите Руснаците
я, кви прекрасни хомосексуалистки и джендърски а че и толерастки ценности се развиха напоследък в Германия - истинска западна цивилизация
220
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4

Трети път? Че от какво ни спасиха руснаците втория път, че не се сещам?
219
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
русия трябва да умрe монголохазарската болшевишка кoчина отдавна е писнала на всички със шизофренията си
218
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ликвидацията на московската *** си е добро дело се тая кой го прави ....а най доброто което може да се случу на руснаците е 500 години Германска окупация да се научат на работа и цивилизация
217
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали знаете кой започва Първата световна война?

Просия обявява всеобща мобилизация и нахлува тържествено в Германия с официалното намерение да приключи завинаги със “славянския враг”.

След 2 месеца руският главнокомандващ ген. Самсонов се самоубива от отчаяние.
216
10
 
14
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 10 месеца
като толкова ви се воюва с Русия - вървете да ви изколят, никой не ви спира
Вдигнете "бежанците", джендрите, еколозите, веганите, хомосексуалистите и толерастите от западна европа и вървете да громите Русия - аз само ще се радвам !

ако обаче си мислите че ние Българите ще се бием с Русия - много се лъжете гадове еврейски - ние не искаме да бъдем изколени за да подобрим печалбите на еврейските банки и корпорации

а колкото до Българската военна история .... има много малко поводи за гордост
215
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе най големия позор в тая война си е боя за Ковац (Ковно)36 немски полка прегазват брутално 116 руски полка притова не какви да е а измаиловския преображенския симеоновския гренадирския корпус московския гарнизон Цялата им гвардия .... загубите са в % 20 рашки за 1 шваба ...
214
9
 
11
 
! Отговори
Второ знаме преди 10 месеца
слет като са доказали за пореден път жалката си бойна стойност на солунския фронт ..руските бригади са ползвани да копаят окопи за сенегалските нeгри ..
тъй като и това провалят се предават масово барабар със знаметоси ...други свършват в алжир на каторжна работа
213
8
 
14
 
! Отговори
Блядовете ни нападат преди 10 месеца
На два фронта по време на Първата Световнавойна - в Македония и в Добруджа.

И на двата фронта са бити, ебани и окървавени от хеаброте български войници!


Поклон!
212
3
 
12
 
! Отговори
До то еврейската преди 10 месеца
"пропаганда скоро и от Гешев герой ще направят ...."
Защо да е "еврейска пропагандата"? Болшевиките, не германците са били евреи! Не само горния ешалон, чак до долу всичките. Ленин, Троцки, Зиновиев.. все от еврейско потекло. До Сталин не е имало един чист руснак в редиците на партията! Не казвам че, всички евреи са комунисти, НЕ. Но факт е че почти всички болшевики в началото са били евреи. Така че, стига с това "еврейство" когато плювате предкомунистическа България!
211
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПСВ е криптонит за русофилите
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
.
Всяка история набляга на собствените си победи. Ако искаш да разбереш битките които си изгубил, чети за победите на враговете ти.
209
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
.
Значи, че едно от двете не е съвсем вярно....
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
207
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Класика пак ще се налага да се говори с екзалтирани тълпи тоест с футболни ултраси но тия и с политически убеждения.А от такива освен псувни и заплахи друго не може да се чуе това са им аргументите за пристотиите.Хич не ме интересува имало ли е война с Русия или не и дали те са ни нападали или ние тях.Само ми е интересно дали големите български путриоти с руски и американски душевни граници няма да са и национали предатели колабиратори на руската и американската армия, ако дойдат неканени тук.
206
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При положение, че по време на единствената война, която водим с Турция в съвременната ни история турците или бягат или техните сили са пленявани.
.
Явно учиш някаква паралелна история само за българска употреба. След като Одрин отбраняван от 45000 старци, жени и деца пада след 6 месечната обсада от сръбски(65000) и български(115000) редовни армии османските войски идват и разпердушинват покорителите на Одрин само за седмица. А България никога не е воювала с Турция.
205
7
 
13
 
! Отговори
даа преди 10 месеца
Още много исторически истини ще излязат наяве, но ще трябва да си отидат още две поколения р.усофилистици.
204
9
 
8
 
! Отговори
Троле еврейски преди 10 месеца
До Анонимен

"НИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ"

в началото на 1942 (не помня дата точно) един гаден евреин на който няма да кажа нарочно името, бе знанието на Борис 3-ти обявява воина на САЩ и Англия и по такъв начин след като Русия се присъединява към САП и Англия и на Русия

в началото на Август 1.2 милионна армия на Генерал Толбухин (не се бъркай с Турската воина) излиза на Дунав, чакат повече от месец по молба на Г.Димитров, докато свалят от власт евреите на Борис 3-ти, за да се избегне
203
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До и Това е вярно

НИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ