Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

13784 гледания   |  Още видео
В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
9
 
8
 
! Отговори
Найстина ли преди 1 месец
До Анонимен

"а най доброто което може да се случу на руснаците е 500 години Германска окупация да се научат на работа и цивилизация"

а на джендърство и толерастия няма ли да ги научите Руснаците
я, кви прекрасни хомосексуалистки и джендърски а че и толерастки ценности се развиха напоследък в Германия - истинска западна цивилизация
220
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 4

Трети път? Че от какво ни спасиха руснаците втория път, че не се сещам?
219
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
русия трябва да умрe монголохазарската болшевишка кoчина отдавна е писнала на всички със шизофренията си
218
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ликвидацията на московската *** си е добро дело се тая кой го прави ....а най доброто което може да се случу на руснаците е 500 години Германска окупация да се научат на работа и цивилизация
217
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали знаете кой започва Първата световна война?

Просия обявява всеобща мобилизация и нахлува тържествено в Германия с официалното намерение да приключи завинаги със “славянския враг”.

След 2 месеца руският главнокомандващ ген. Самсонов се самоубива от отчаяние.
216
10
 
14
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 1 месец
като толкова ви се воюва с Русия - вървете да ви изколят, никой не ви спира
Вдигнете "бежанците", джендрите, еколозите, веганите, хомосексуалистите и толерастите от западна европа и вървете да громите Русия - аз само ще се радвам !

ако обаче си мислите че ние Българите ще се бием с Русия - много се лъжете гадове еврейски - ние не искаме да бъдем изколени за да подобрим печалбите на еврейските банки и корпорации

а колкото до Българската военна история .... има много малко поводи за гордост
215
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе най големия позор в тая война си е боя за Ковац (Ковно)36 немски полка прегазват брутално 116 руски полка притова не какви да е а измаиловския преображенския симеоновския гренадирския корпус московския гарнизон Цялата им гвардия .... загубите са в % 20 рашки за 1 шваба ...
214
9
 
11
 
! Отговори
Второ знаме преди 1 месец
слет като са доказали за пореден път жалката си бойна стойност на солунския фронт ..руските бригади са ползвани да копаят окопи за сенегалските нeгри ..
тъй като и това провалят се предават масово барабар със знаметоси ...други свършват в алжир на каторжна работа
213
8
 
14
 
! Отговори
Блядовете ни нападат преди 1 месец
На два фронта по време на Първата Световнавойна - в Македония и в Добруджа.

И на двата фронта са бити, ебани и окървавени от хеаброте български войници!


Поклон!
212
3
 
12
 
! Отговори
До то еврейската преди 1 месец
"пропаганда скоро и от Гешев герой ще направят ...."
Защо да е "еврейска пропагандата"? Болшевиките, не германците са били евреи! Не само горния ешалон, чак до долу всичките. Ленин, Троцки, Зиновиев.. все от еврейско потекло. До Сталин не е имало един чист руснак в редиците на партията! Не казвам че, всички евреи са комунисти, НЕ. Но факт е че почти всички болшевики в началото са били евреи. Така че, стига с това "еврейство" когато плювате предкомунистическа България!
211
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПСВ е криптонит за русофилите
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
.
Всяка история набляга на собствените си победи. Ако искаш да разбереш битките които си изгубил, чети за победите на враговете ти.
209
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
.
Значи, че едно от двете не е съвсем вярно....
208
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
207
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Класика пак ще се налага да се говори с екзалтирани тълпи тоест с футболни ултраси но тия и с политически убеждения.А от такива освен псувни и заплахи друго не може да се чуе това са им аргументите за пристотиите.Хич не ме интересува имало ли е война с Русия или не и дали те са ни нападали или ние тях.Само ми е интересно дали големите български путриоти с руски и американски душевни граници няма да са и национали предатели колабиратори на руската и американската армия, ако дойдат неканени тук.
206
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение, че по време на единствената война, която водим с Турция в съвременната ни история турците или бягат или техните сили са пленявани.
.
Явно учиш някаква паралелна история само за българска употреба. След като Одрин отбраняван от 45000 старци, жени и деца пада след 6 месечната обсада от сръбски(65000) и български(115000) редовни армии османските войски идват и разпердушинват покорителите на Одрин само за седмица. А България никога не е воювала с Турция.
205
7
 
13
 
! Отговори
даа преди 1 месец
Още много исторически истини ще излязат наяве, но ще трябва да си отидат още две поколения р.усофилистици.
204
9
 
8
 
! Отговори
Троле еврейски преди 1 месец
До Анонимен

"НИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ"

в началото на 1942 (не помня дата точно) един гаден евреин на който няма да кажа нарочно името, бе знанието на Борис 3-ти обявява воина на САЩ и Англия и по такъв начин след като Русия се присъединява към САП и Англия и на Русия

в началото на Август 1.2 милионна армия на Генерал Толбухин (не се бъркай с Турската воина) излиза на Дунав, чакат повече от месец по молба на Г.Димитров, докато свалят от власт евреите на Борис 3-ти, за да се избегне
203
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До и Това е вярно

НИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ
202
6
 
3
 
! Отговори
ХЕРой преди 1 месец
"другото е донесeно в наша част от руски дезертьори" смятам че руснаците не иска да воюва срещу българите.
"една славна и зловеща битка" има грешка "ПОЗОРНА и зловеща битка"