Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България

В центъра за временно задържане в Любимец замразяват багажа на чужденците срещу паразити
11 юли 2019 16:00, Йовка Димитрова
109
Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България
Снимка: архив, Булфото

Комитетът срещу изтезанията на Съвета на Европа поиска България да вземе спешни мерки за подобряване на здравните грижи и комуникацията в центровете за нелегални мигранти.

В доклад на Съвета, публикуван днес в Страсбург, се казва, че “условията и отношението към задържаните чужденци се е подобрило, но са необходими спешни мерки за подобряване на лошите здравни услуги и за улесняване на комуникацията на задържаните с външния свят”.

Комитетът, който е бил на инспекция в центровете за задържане в Бусманци и в Любимец, както и граничните пунктове на летище София, Елхово и “Капитан Андреево” през декември 2018 г., не е получил информация за изтезания и нечовешко отношение към чужденците. Сведения обаче са събрани за обиди към чужденците от страна на служителите.

В отделен документ, съдържащ отговорите на българската администрация на направените от Съвета на Европа забележки, се посочва, че граничните служители редовно минават на инструктаж, на който им се обяснява да се отнасят с уважение към мигрантите и че се обучават при психолози как да се държат към хора в стрес.

Условията в помещенията за временно задържане на летището и на “Капитан Андреево” са намерени като неподходящи от инспекцията заради нивото на хигиената и поддръжката в тях. Задържаните не били хранени в нормални часове, помещенията били неотоплени и твърде тесни, а тоалетните - общи, особено в “Капитан Андреево”. След визитата на членовете на Комитета против изтезанията в пунктовете е направен ремонт, а на “Капитан Андреево” стаите за задържане “са шпакловани, грундирани и боядисани с интериорна боя”, се казва в отговора.

Направени са подобрения и в центровете за временно задържане в софийското село Бусманци и в Любимец, за да се изпълнят препоръките на Комитета. Купени са топки и мрежи за спортни игри, добавени са кутии за подаване на жалби и се организират курсове за барабани, изучаване на чужди езици, за изкуство и дори се организира експериментален театър. Чаршафите се сменят на 2 седмици и се перат на 60 градуса, научаваме още от правителствения коментар на доклада. Проблем остават топлите дрехи и обувки, тъй като за тях не е предвиден бюджет и се разчита на помощи от БЧК.

За подобряване на хигиената в Любимец практикуват замразяване на багажа на чужденците за 24 часа за обезпаразитяване, а с хлебарките се борят с подмяна на дюшеците.

Най-сериозните критики от Съвета на Европа обаче са за предоставяните здравни грижи и за средствата за комуникация като интернет, вестници и книги, посещения, професионални преводачи.

Здравното обслужване е оценено като “крайно незадоволително”.

“Въпреки присъствието на медицински персонал в двата дома, медицинското оборудване е крайно оскъдно, достъпът до специалисти (зъболекар, гинеколог, педиатър) е труден, изборът на безплатни лекарства е изключително ограничен, и някои от тях, включително антибиотици, са с изтекъл срок на годност”, пише в доклада на Съвета на Европа.

Според проверяващите здравните грижи се изчерпват до спешна помощ. Ситуацията се влошава от липсата на преводачи, които да обяснят оплакванията на болните и на здравни застраховки, които не позволяват пациентите да бъдат преглеждани от специалист.

В отговора на българското правителство се информира, че в Бусманци ще бъде наета медицинска сестра в помощ на фелдшера и че веднъж месечно МВР ще получава информация за редките болести и бременните жени сред мигрантите.
Планира се там да се купят и апарати за кръвно и ЕКГ. В Любимец пък ще се направи поръчка за исканите от Съвета на Европа дифибрилатор, инхалатори и кислородни бутилки. Правителството обаче отказва медицинските работници да не са служители на МВР, а на здравното министерство. Не се коментира и препоръката да се направят медицински картони на всички временно задържани, но се съобщава, че старите лекарства са бракувани и са купени нови шкафове за медикаменти.

Променен е доставчикът на храна в центровете, като в менюто вече не се включва свинско месо, но мигрантите имат различни вкусове и затова не е възможно да се угоди с храната, се казва в позицията на правителството.

Отхвърля се искането на Съвета на Европа да се разреши на задържаните да си готвят сами, като се посочва, че това може да доведе до натравяния и стомашно-чревни инфекции.

Правителството отказва и да предостави безплатен интернет в двата центъра за временно задържане, който мигрантите да използват за разговори чрез интернет апликации, както и да им предоставят възможност за посещения без присъствие на служител на охраната. За първото няма пари, а второто се прави от съображения за сигурност, се казва в коментара на правителството към доклада.

Осем нови телевизора са купени за Бусманци и Любимец през април, на които могат да се гледат до 160 тв канала, снабдяването с книги и вестници обаче е трудно, тъй като те не се продават в България.

Няма възможност да се изпълни и препоръката служителите на гранична полиция да учат редки езици като пущу и урду, които са родни на повечето мигранти, тъй като в България няма достатъчно преподаватели и обучителни програми. Затова пък 7 полицаи в момента са на курс по английски. От отговора на правителството става ясно, че от 2015 г. насам са похарчени 872 000 лв. за наемане на преводачи, които да правят интервюта и да разговарят с мигрантите. Безплатно и с помощта на неправителствени организации се осигурява помощ за попълване на документи за предоставяне на служебен адвокат.

Правителството контрира критика, отправена от Комитета против изтезанията на Съвета на Европа, че мигрантите се държат повече от законните 18 месеца в центровете за задържане, като обяснява, че част от тях не искат да подават молби за убежище и го правят чак, след като съдът им откаже европейска закрила, за да отложат репатрирането си от България.

През 2018 г. през центровете за временно задържане в Бусманци и в Любимец са преминали 2288 мигранти, в момента в тях се намират 131.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Максималист преди 11 месеца
Седем полицаи учат английски. Похвално. Още по-добре ще е ако 7000 полицаи учат английски
95
0
 
15
 
! Отговори
Я марш вкъщи! преди 11 месеца
Съветът на Европа може да си ги вземе и да им предоставя интеренет и хора, които да им говорят на местния диалект. А можем и да ги пратим да си ходят, откъдето са дошли. И без това никой не ги иска.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мигрантите са гости на слугата
на брюксел бойко борисов. Не на
България. Бойко да им плаща от
собствения си джоб. Всичко друго
е кражба.
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съветът на Европа недоволен от здравните грижи за мигрантите в България
-----------

Щото понятие си нямат какви са "здравните грижи" на Бг за местното туземско население!
Че, то "местните туземеци", само могат да си мечтаят да бъдат мигранти в Бг и тихо да завижда на "бежанците" от Африка и Бл. Изток!
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НИе не искаме мигранти и по тази причина отказваме да полагаме грижи за тях. Който си ги е поканил, да си си ги вземе и да си се грижи колкото си поиска за тях!
91
9
 
2
 
! Отговори
Шефът им да се покаж преди 11 месеца
Кой е сега шефът на Съвета на Европа? Да го питам защо допуснахте руските депутаи отново да могат да се изказвват, като приехте закон, за да премахнете този вид санкции за Русия? Русия спря да плаща членски внос в Съвета на Европа, а Съветът на Европа и даде микрофона си. Русия води агресивна политика спрямо Украйна, а Съветът ная Европа разреши на руснаците да си водят хибридната война и през управлението на ЕС!
90
0
 
17
 
! Отговори
а моите права преди 11 месеца
Аз имам купища забележки към Съвета на Европа. На първо място, защо мигрантитев не са проверявани за съдебно минало? Защо пускате в Европа хора болни от заразни болести, с пар.азити и със съдебни досиета? Кой и как гарантира нашата безопасност в такъв случай? Покрай мигрантите в Европа влизат шпиони на ислямистки организации. Кого от Съвета на Европа изобщо го е грижа за мен, гражданина на България?
89
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един въпрос. Бежанците нали идват основно от Сирия и винаги от зони на военни конфликти. Та защо тогава говорят на урду което се говори в Индия, Пакистан и Бангладеш където няма военен конфликт?
Просто ей така питам, защото наистина не разбирам къде е логиката.
88
0
 
0
 
! Отговори
Tin преди 11 месеца
не ти разбрах идеята ?
87
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На нашите атамани не им пука за здравето на българските деца и граждани - справка:фалшивото , убиващо сирене, а вие ги карате за чуждите да се грижат
86
1
 
10
 
! Отговори
Tin преди 11 месеца
"От отговора на правителството става ясно, че от 2015 г. насам са похарчени 872 000 лв. за наемане на преводачи" ??? На тея преводачи да не им плащате в златни кюлчета бе??
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Tin
Те с по 10К евро тръгват да бягат към Европа, мислиш ли че това са им спестяванията?
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
наи много мразя двуличието европата следи ли как се отнасят здравните търговци това е наи правилната дума за нашите лекари търговци ако наямаш пари за операция въпреки че си се осигорявал цял живот отиваш на кино тоест в друг по добър вероятно живот чичко паричко ако не е тои лекарите ти обръщат гръб и не им пука като че ли те са вечни не се притесняваите и за вас ще доиде пукница но никои няма да ви жали лекарчета жалки
83
5
 
3
 
! Отговори
Tin преди 11 месеца
До Анонимен

ти като имаш 1000 лв спестени, това значи ли, че автоматично имаш милииони?? хората са имали спестени пари за черни дни, а кво по-черно от това да ти бомбардират къщата...
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ***

Питай Боко къде е блял като е пописвал.
81
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 11 месеца
То за българите няма здравни услуги, те искат за мигрантите, алоооууу европата, върнете ни лекарите с по 5-10к евро медечна заплата и ги подобряваме :)
80
2
 
17
 
! Отговори
Ганя преди 11 месеца
Като подписвахте Дъблинското споразумение, където са дефинирани тез работи, къде бляхте? Или с овчи поглед гледахте към еврофондовете. Закона кучета го яли.

Сега се сетихте да ревете.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до ХА-ХА-ХА !

Вие колко гости издържате и обслужвате?
78
5
 
27
 
! Отговори
НЕрусофил преди 11 месеца
Ето защо, когато руснаците тръгнат на запад, (а това неминуемо става веднъж на всеки 100 години), ще им помагам, с каквото мога и както мога.
И не, защото съм болен русофил, и не защото много обичам Русия или защото вярвам в общия ни славянски произход ...
Ще помагам на руснаците да ни освободят за трети път, защото ми омръзна от западната надменност.
Омръзна ми да ни третират като втора ръка хора, да ни поучават и командват.
Омръзна ми от лицемерието на Запада ..
Да вървят по дяволите !
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едно не разбирам, щом тези имат пари да плащат на каналджии да ги прекарат нелегално през границата, защо не могат да си плащат за медицински грижи, храна и т.н.