Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"

Българинът не спазва ограниченията в скоростта по пътищата
14 авг 2019 16:37,
207
Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"
Снимка: архив "Булфото"

Водачите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Още по темата

Джигит прелетя със 133 км/ч. през село при ограничение 50

Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП, пише БТА.

По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово. С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той и добави, че в момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе - Бяла и в района на село Микре.

По данни на ГД НП, изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Според статистиката това е 185 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София /41/, Пловдив /34/ и Варна /29/, подчерта Рапчев. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия.

Данните са от семинар на ГД "Национална полиция, МВР", който се провежда днес и утре в Пловдив под мотото "Пази живота на пътя - шофирай трезво и отговорно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
4
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Какъв нов Закон пак да правят,бе?Колко пъти го правят?Колко пъти го преправят?Всичко е измислено и направено в Белите държави!Взима *** Балкански един Закон за Движението по Пътищата от една нормална държава-Белгия ли,Италия ли,Холандия,Англия или Германия и т.н....и просто го ПРЕПИСВА И СПАЗВА!!!Ама *** не ще,*** иска да продължава да шикалкави!Ай сиктир и от мене.
175
0
 
7
 
! Отговори
bate goiko преди 4 години
ах какви сте ми смешници в униформи... грам не ви дреме за друго освен да събирате пари
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напълно безсмислено начинание е да се смята средна скорост за няколко стотин метра. Същото е като със стационарните камери, всеки ще ги знае. Идеята на средната скорост е за колко си взел дадена дълга отсечка. София-Пловдив, Пловдив - Бургас примерно.
173
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще карам по-бъпзо тогава. И точно приди изходната камера ще спра за няколко минути и ще изпуша една цигара и после пак газ по същият начин!
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е 188. Първо трябва да се направи закон за движение по пътищата, защото такъв няма. Второ трябва наистина компетентни лица да прециират знаците. Трето да се оправят пътните настилки. Четвърто всички да плащат пътни такси както беше едно време. Пето да се провеждат теоретични занимания за андидат шофьорите и да им се обеснява смисъла на знаците. В момента само се правят актове и се събират пари кой го е еня че народа се трепе. Журналистите си пишат и какво от това?
171
2
 
12
 
! Отговори
Писна ми от пропаг* преди 4 години
Ей как в тази държава не се намери един човек с мозьк и най-после да се разбере, че не скоростта убива а ред други фактори, за които нямат решение или е твърде скъпо. То бива, да плашат бабичките и лелките, нагледах се всяка вечер да слушам едно и също. 110 мил камери да сложат ще продължи да мре този народ в катастрофи. Първо да оправят закона за ПОДАРЯВАНЕТО на книжките, да сложат образователен ценз, който също не е подарен, защото учителите, ще останат без работа иначе...
170
0
 
10
 
! Отговори
DEM преди 4 години
А какъв резултат очакват от фирма КАТ? Да опазят живота на хората, да намалят ПТП-тата или са инструктирани да пълнят хазната и за това са поредните отсечки с поредните глоби. Иначе браво. цяло лято откара отсечката от 40 км около Стара загора с ограничени 90 и 4-5 патрулки в посока за да снимат и глобяват.тя тази отсечка е така от преди 3-4 години и всяко лято вадят камерите да гложяват, зимата снега я зтрупва и няма как да се ремонтиа. Милиционерска работа.
169
0
 
1
 
! Отговори
случаен преди 4 години
До АнонименСъгласен с мнението ти!
168
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тесен път с много завои извън населено място, но ограничението е до 90 км/час, а там безопасната скорост за пътя е примерно до 40-50 км/час. Широк прав път с по две ленти във всяка посока пак извън населено място и същото ограничение до 90 км/час при безопасна скорост за пътя от примерно 140 км/час. Липсва гъвкавост при прилагането на закона, а и не се разбира, че намаляването на разрешената скорост много под безопасната скорост за пътя води до повече катастрофи, както казват експертите по света
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неадекватно поставените знаци за ограничаване на скоростта, са първата предпоставка за превишаване на скоростта. Примерно на Цариградско шосе в София безопасната скорост е над 200 км/час, разрешената максимална скорост беше до 110 км/час, но след 1989 година по някое време я намалиха на 80 км/час, а там даже през зимата, когато е изчистено е безопасно да се кара с до 110 км/час. Когато не е изчистено може и с 10-20-30 км/час да се шофира там. До 80 км/час води до много катастрофи в този случай
166
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имало преди 20-30 години някакъв ремонт на пътя някъде си насред полята и сложили знак 40, който още си стои и КАТ редовно дреме зад знака и отчита успехи.
165
2
 
6
 
! Отговори
До 180 111111 преди 4 години
В България чужденците като шофират никакъв закон не признават, а извън България са примерни шофьори.
164
0
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Целите пътища пълни с гори от знаци, кои от кои по ***. Има знаци за ограничение 50км/ч защото преди 50г. там имало вход/изход за завод на който вече и сградата я няма (братята си набраха тухли от там), но знака си е там и башибозука от КАТ се крие там редовно защото е на дълга права, а има ограничение на което мястото му въобще не е там. Ето това са ви мерките. Да не говорим за факта, че пътя Русе - Бяла (най натоварения път в цялата страна) е една еднолентова черна коларска пътека!!!
163
5
 
4
 
! Отговори
111111 преди 4 години
В чужбина *** е примерен и спазва законите но в България нищо не признава.
162
3
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Пък румънците и ТИР шофьорите си го преместиха от левия в десния крачол. Вие и сега тях не ги глобявате и сега не си плащат електронните фишове. Знаете ли колко ще им задреме за тия фишове от новите камери? Тези нови камери са нов начин башибозук КАТ да издевателства над малкото останала рая в *** за да може да разчисти пътя от тях и да може вилаета да е празен за еничарите от ГРОБ да си се движат свободно без да има кои да им пречи! За това е целия цирк!!!
161
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 175 (До човек)Да добавя също така, че далеч не винаги от КАТ веднага определят скоростта ти като "несъобразена" при ПТП.Случвало ми се е да ме ударят (отзад) и в протокола не пише изобщо виновния шофьор с каква скорост е карал.Когато някой те удари отстрани също не е поради "несъобразена" скорост а засичане.Имаме неправилно изпреварване, неспиране на червен светофар, още куп други нарушения предпоставки за ПТП, тоест не е само скоростта като причина.
160
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 175 (До човек)Като в България направят така да бъде както в нормалните държави, и ако направиш ПТП и не си платиш глобата на секундата или пък има тежки последствия и те пратят на съд, осъдят те и те вкарат в затвора, тогава моите "общи приказки" ще добият реална конкретика.Казваш, "всеки шофьор си съобразява скоростта с пътните условия" ли?Ами там е работата - не всеки. Далеч не всеки.За това говорим и то е съвсем конкретно.
159
2
 
2
 
! Отговори
оффффтопик преди 4 години
То сега щото стана ясно, че нямят особен смисъл тези камери. Белите страни от кога стигнаха до тоя извод, но трябва да се усвояват средства, това е главната задача.
158
1
 
4
 
! Отговори
До човек преди 4 години
Не знам защо пишеш тези общи приказки за съобразена скорост?! Всеки шофьор си съобразява скоростта с пътните условия, със себе си, с колата си и т.н., т.е. ти само преоткриваш топлата вода. Тук става дума за нещо съвсем друго, което явно ти убягва. При всичките ти примери, колкото и да съобразяваш скоростта и всичко останало, стане ли ПТП, КАТ веднага определя скоростта ти като несъобразена, ако не е превишена (измерено с уред). После в статистиката на КАТ влиза ПТП поради несъобр.скорост, а тов
157
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камерите за скорост не дават резултат, правят отсечки за "средна скорост"значи камерите скорост не вършат работа, а камерите за средна скорост щели да свършат работата :)))Е това само уникат от КАТ може да го измисли!