Защо посягаме на живота си? Болести, партньор, фалит...

Половината от самоубийствата заради конфликти в средата на живот
52
Защо посягаме на живота си? Болести, партньор, фалит...
Снимка: Pixabay

През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват, съобщи днес на пресконференция в БТА доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве.

Световната здравна организация посвещава Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, на превенцията на самоубийствата.

Още по темата

През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите. България започва да се "успокоява", посочи Хинков.

По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина.

Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа, и в света.

Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3 процента от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22 процента. Това потвърждава изводите, че човешките взаимоотношения имат ключово значение в превенцията на самоубийствата, каза Хинков.

Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5 процента. От тази група основното е наличието на психическо заболяване. Не повече от 5 процента от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа.

В 35% от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия, посочи Хинков.

Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство.

"40 секунди за действие" е мотото на днешния ден, като усилията са насочени към повишаване на осведомеността на мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им.
Околийски цитира информация на СЗО, според която в световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60 на сто, като самоубийството заема десето място като причина за смърт.

Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи, отбеляза Околийски. Според редица съдебни експерти голяма част от т.нар. смърт от нещастни случаи всъщност са реализирани опити за самоубийство.

Поради това се смята, че общият брой на жертвите в света е около 4 милиона.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
До Смехурко преди 8 месеца
Забраи да споменеш кой е на първо и второ, що не пращаш там хората.

Като пращаш в Русия първо изчакай да пуснат "Зелена карта" - лотария, но те нямат глад на мозъци. Само чекисти и болшевики са ви в главите. Човек ще помисли, че живеете в някоя племенна общност непознаваща часовника, или сте на сто и пет годишни пенсии.
45
8
 
0
 
! Отговори
Смехурко преди 8 месеца
До ГРАД КОЗЛОДУЙ

Не знам теб кой докъде те е докарал, но като не ти харесва, бегай в Русия. Тя е на трето място в света с 26.5 самоубийства на 100 хил. жители, след Гайана и Лесото.
Така че въпросът е кой докъде е докарал руснаците.
44
0
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 8 месеца
БЬЛГАРИНА Е ОТЧАЯН ТАКА НИ ДОКАРАХА
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Лу

Последна грижа ми е как изглеждам в очите на другите. Те ми се подиграха когато бях добре, и то защото се чувствах добре, нима очакваш сега да им се подмазвам, за какво?!
42
0
 
8
 
! Отговори
Данков преди 8 месеца
До Лу

Нямаме никакво съмочувствие, за сметка на това имаме изобилие от простотия.Не знам, от войнствено племе се превърнахме в овчо.
41
0
 
17
 
! Отговори
Лу преди 8 месеца
Лъжа е, разбира се - тъжно хора на ръба на отчаянието бродят по улиците и дори не опитват да изглеждат нормални. Психическото здраве на българите е в окаяно състояние, тука ми пишете за подобрение - от министерството на истината ли взехте данните...
40
0
 
14
 
! Отговори
дсдс преди 8 месеца
Веднъж съм се замислял да се самоубивам - за няколко месеца изгубих най-близките ми - родители, годеница, а нямах още 25. Губиш цел, смисъл, имаш чувството че си длъжен да идеш при тях.. Всяка секунда беше мъчителна, мислех - това е вариант, спасение.Още съм тук и ще бъда докато намирам поне мъничко смисъл. Клише е, но когато си на дъното - не може да стане по-зле. Карайте ден за ден, час за час, всеки човек е много силен и адаптивен. Винаги има и утре, има какво да дадем на света, какво губим?
39
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 8 месеца
МАЙКАМИ НЕ МЕ Е РАЖДАЛА ДА СЕ САМОУБИВАМ-ХА-ЖИВОТА Е СУПЕР.-ТРЕБЕ АДРЕНАЛИН- ПРИКЛЮЧЕНИЯ.-А И КАТО СЕ СЕТЯ КОЛКО ЖЕНИ ИМА-НЕЕЕЕЕЕЕЕ.
-СМЪРТА ЩЕ ПОЧАКА ЗАЩОТО АЗ СЪМ SHEFA.
38
0
 
13
 
! Отговори
Данков преди 8 месеца
Комшията ми с две деца се самоуби, беше охрана към ***.Живота става все по труден, после се чудете защо няма деца...
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уф, един живот е, ще мине. И никога повече не се връзвам на тая въдица. Значи, принудена съм да работя, за да оцелея в едно място, където не съм искала да идвам. Отгоре на всичко не мога да си тръгна по желание. Еее, cк офф!!!
36
1
 
7
 
! Отговори
ффисоод преди 8 месеца
Съвет към ямятьоритет. Като решите да се убиете, обърнете се към нашите професионалисти.
За количества-отстъпки.
35
0
 
1
 
! Отговори
до Анонимен 19 преди 8 месеца
Какво да ти кажа - Същото като да те зарежат, заради по-млади и по-красиви момичета. Само дето хората понякога успяват да се издигнат материално.
34
2
 
10
 
! Отговори
гласувайте закона преди 8 месеца
Автоевтаназията да стане законна . Обаче при платени данъци и дарение на правилното място.
Дарението ще ви направи свободни.
33
5
 
5
 
! Отговори
де пуутааат преди 8 месеца
Бъдете мъже. Самоубийството е признак на слабост . Да се посреща действителността. Бягство и лесно измъкване от отговорност.
Посрещайте несгодите смело и отговорно.
Ние ще ви бъдем благодарни за вашето самоотрицание.
32
0
 
6
 
! Отговори
спасете ме преди 8 месеца
Смъртта избяга от мен. Бил съм толкова грозен че чак страшен.
Съчувствам и. И я разбирам. И пак съм сам.
Сега ще се пробвам и в политиката.
И ако там не стане ще се самоубия сам
31
1
 
6
 
! Отговори
Само временно... преди 8 месеца
Вечерта като съм се натряскал, на сутринта така искам да си сложа въжето преди да намеря хапчетата за главобола, че се не трае... Но вече като подействат след 15-30 мин. светът става друг и светва! Всичко е временно помнете!
30
2
 
19
 
! Отговори
1111 преди 8 месеца
Израстнал съм в семейство където майка ми не ми обръщаше реално внимание, баща ми беше вдигнал ръце защото беше стресиран.. мотах се 1-2 десетилетия във всякакви поквари и губене на време. Жените с които бях приличаха на майка ми - студени, манипулативни.. приятелите ми типични БГ квартальоци с по-голямо самочувствие от Наполеон с 0 покритие. естествено.. когато си в такава емоционална пустиня една капка вода под формата на момент любов е всичко за което копнееж съзнателно и подсъзнателно
29
0
 
21
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 8 месеца
Тоя не знам от коя дупка си ги вади тея "факти", но според вас журналята и според това, което виждам по улиците е точно обратното, все-зле ставаме психически и все повече самоубийства има.
28
1
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 8 месеца
До 24 Анонимен

Предполагам , че в Индия % е по - нисък от това в Европа! Усещане за щастие и нещастие не е пряко зависимо /изкл Европа / с материалното битие!
27
5
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 8 месеца
"Зеленият пъпеш" ежедневно ежечасно ежеминутно призовава към самоубийство.
Казва ни, че в държавата няма сбобода на словото, че е пропита от корупция, че моралните ценности са девалвирали, че сме най - бедни в Европа, че пътищата са ни лоши, че здравеопазването "колабира", че енергетиката ни загива, че че че...

Е как човек да не се самоубие при всичко това!!