Кубик дърва – над стотачка, топлото с "духалка" е най-солено

Преди зимата: Тон въглища струва 350 лв.
21 окт 2019 10:50, Анисия Иванова
84
Кубик дърва – над стотачка, топлото с "духалка" е най-солено
Снимка: Булфото

Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата – дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв. Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената бе около стотарката. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от закъснели да се запасят с цепениците още през лятото, пише "Монитор".

"Затова сега се купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика и предпочитат нарязани и нацепени дърва”, каза продавач в един от складовете край столицата. Искаме ли на прага на зимата да се снабдим с десетина лева на кубик по-евтини дърва, ще трябва да отидем в селищата, отдалечени на поне трийсетина километра от столицата.

С транспорта до София, който със самосвал струва поне 50-60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м. За да сме на сметка трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни прецакат, защото често в уж пълната каросерия се слага най-малкото кубик по-малко.

Някои търговци предлагат отстъпки за количества на 20 или 25 кубика. Уловката обаче е, че за по-ниската дървата са с дължина от по един метър и с нарязването и нацепването цената пак става към 110 лв. на кубик.

Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата. Според него хората са наплашени от евентуални санкции за замърсяване на въздуха и минават на много по-скъпите пелети или си слагат климатици. По думите му дървата за огрев не замърсяват повече от колите или от неизмитите с месеци улици.

За къща от около 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 12 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата площ трябват към 6-7 кубика. При сегашната цена от 110 лв. на кубик цепеници излиза, че за студените месеци трябва да заделим поне 1200 лв.

Предпочетем ли въглищата за печка в най-добрия случай ще ни трябват поне 2 тона и парите само за отопление са почти същите, защото в момента качествените донбаски въглища се предлагат по поне 350 лв. за тон. Доста по-скъпо излизат станалите модни в последните години пелети.

Според експерти обаче качеството на този тип гориво у нас не се контролира и изписаните на етикетите на опаковките показатели за отдадената топлина рядко отговарят на действителността.

Доста по-скъпо излиза да се топлим на ток. Месечните сметки, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението с конвекторни печки и то не на всички помещения може да стигне или надвиши 500 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода.

Уредите с нисък клас на енергийна ефективност, като печки тип “духалка” консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно, а сметките излизат солени.

Намаляването на стайната температура само с 1 градус смъква с 6 % месечната сметка за ток. През нощта отоплителните уреди е добре да работят на по-ниски градуси, но не трябва да се изключват, защото изстиването на помещенията и повторното им затопляне ще се отразят в месечната фактура. При първоначалното си включване климатикът тръгва с максимална мощност, като цели достигане за много кратко време на избраната температура, след което нормалната му работа се осъществява в поддържащ режим.

При използването на радиатори е добре да се поставят т.нар. рефлектори зад отоплителните уреди, особено в случаите когато са монтирани на външна неизолирана стена. Те представляват тънък стиропор с алуминиево покритие и предотвратяват в известна степен енергийни загуби в жилището.

Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома.

От ценоразписите на топлофикациите и ерепетата е видно, че киловатчас енергия, доставен от теца, е около 2 пъти по-евтин от тока за бита. Електроенергията с ДДС излиза около 0,23 лв. за киловатчас. Топлоенергията от теца варира от 90,30 лв. за мегават час (0,09 лв. за квтч) с ДДС в Бургас до 119,30 лв./мвтч (0,119 лв./квтч) - във Велико Търново. В топ 3 с най-скъпо централно парно за бита са още Пловдив - със 117,10 лв./мвтч (0,117 лв./квтч) и София - със 114,77 лв./мвтч (0,11 лв./квтч). Не бива да забравяме обаче, че при този вид отопление има немалки загуби от сградна инсталация и кражби, които надуват сметките на абонатите.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Питам го Винету и неговото племе от гроб как се прави ценообразуването на кубик дърва и защо в Гърция им излиза по евтино да се топлят с наши дърва хората ни се смеят
82
1
 
2
 
! Отговори
50 год преди 1 година
Който не е изолирал, ама много яко поне 8-12см ще плаща като поп. По нашия апартамент има изолация, но е непълна 3, 5см, има термомостове -калпава работа, правена от мърлячи. При дъщерята лично направих всичко по изолацията 10 до 15см на места, сменихме и стъклата + някои прозорци. Отне много време и немалко пари. Те се топлят с 3 пъти по-малко енергия от нас. Като ми дойде муза, ще оправя и при нас. Енергията няма да поевтинее! Печки, климатици...,няма ли изолация...
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зимно време отоплявам смесено,ток и дърва,за 40м2 излиза по 100лв на месец,използвам кварцова печка с два реотана-400 или 800вата (ако и двата работят),ако използвате такава,купувайте изцяло метална печка за да няма топлинни загуби(така се нагрява целия и корпус и повече топли)
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Think

много повече дърва се изнасят навън,царя им показа далаверата,в страната винаги потреблението е еднакво,освен ако не е люта зимата,ако обаче цената продължава да расте хората ще спрат да купуват и ще горят всичко каквото намерят и става за горене,а цената расте защото всичко се изнася и не остава за вътрешния пазар
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен до анонимен преди 1 година
В градовете е гадно с твърдо гориво, особенно големите, много хора на едно място сме. Не е като на село, там става.
78
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Абе как 12 кубика за 80кв, аз с толкова топля 110 и температурата не пада под 24 гр плюс топла вода бол.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия или Германия, ако властите видят че от комина ти пуши, следва доста солена глоба, а тука хем сечеме дърветата, хем ги и гориме. Това се казва борба с климатичните промени по Български.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1200лв. за 80кв. на отоплителен сезон, че аз за по-малко пари топля същата площ на ток.
75
0
 
2
 
! Отговори
до специалиста преди 1 година
Аз затова във хола имам един "Смядовски", който изнамерих някъде из мазата, вързал съм го към един термостат/часовник на 20° и като го включа ноември го изключвам април, термостата се занимава кога да го включва . в спалните също имам по един от "керамичните" радиатори , които си идват с панел за настроика и се включват вечер до сутринта.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея на село ама в Турция от много години сме на газ а вие нали сте европейска развита държава яжте по малко и си прекарайте тръби, че като дойда в Бг през зимата не мога да дишам.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най доброто отопление в момента е със термопомпа.
Първоначалната инвестиция е голяма но във дългосрочен план излиза много евтино.
Сметката за ток излиза около 1-1.20лв. на кв. м. отоплителна площ.
72
3
 
4
 
! Отговори
BBB преди 1 година
До Аз

Никой няма право да забранява отоплението на НАРОДА! Щот ща хвръкне от ПОСТА МОМЕНТАЛНО
А на тебе, Кат ти дръпнат шалтера или стане зимна авария за 5-6 дни и ще се озъбиш с климатика без ток.. А газта с тези некачествени бутилки, фалшиви станции за зареждане си е БОМБА решение...
71
1
 
10
 
! Отговори
Без ТЕЦ преди 1 година
На ток е скъпо, също и на газ, поне първите 5г., отчитайки инсталацията. Най-евтино е на въглища, но и най-мръсно, затова дървата за момента са най-добре като съотношение пари-хамалогия-топло.Сега, важен момент е, че зимата аз мога на 16-18 С, обаче жената иска 24, 25+, та съм принуден да ходя бос и по къс ръкав, търпи се, но това не става без дръвца. Друг момент е, че при тях не ти пука толкова за проветряването. А пелетите мисля са поредната мода, зарибиха ни и тепърва ще поскъпват.
70
15
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Ще гласувам за кмета който забрани дървата за отопление!!!
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей това е резултата от близо 30г евро-атлантическа демокрация!

Българите вече са толкова бедни че масово са принудени да се отопляват със дърва и въглища.
Спряхме всчики големи проекти в енергетиката и се върнахме в 19 век!

А по времето на лошия социализъм масово се топлехме на ток или със нафта защото струваше стотинки. В градовете пък хората бяха свързани към централното парно като идеята беше постепенно всчики да се свържат към него.
68
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали искахте ГЕРБ
ами на ВИ
и водата се вдигна
и тока ще се вдигне
и дълговете се вдигнаха и ще ги плащате
а пенсии НЯМА да се вдигат
да Ви е честит ГЕРБ
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печките с твърдо гориво са с КПД<100%, защото част от топлината излиза през комина. Климатиците работят на друг принцип - те "изпомпват" топлина от едно място на друго, с относително малък "процент самоучастие". Парното има високо КПД, в сградите където всички го ползват. Там където има много изключени, има много тръби, които отдават топлина на места, където не се плаща, и тази топлина се плаща от ползващите. В този смисъл КПД-то пада.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КПД-то на всеки електрически отоплителен уред (без климатиците) е винаги 100%. Причината - всичката изразходвана енергия се превръща в топлина по един или друг начин или отива за други "полезни" свойства на уреда. Примерно вентилатора на духалката е полезен, защото разпръсква топлината из стаята, сам по себе си той е с КПД <100% заради триенето, но като част от духалката КПД-то му е 100%, защото топлината отделена при триенето също е полезна. Печките с твърдо гориво са с КПД<100%, защото част
65
3
 
21
 
! Отговори
Think преди 1 година
крайно време е дърводобивът в тази държава да се забрани. Достатъчно изсякохме. При наличие на толкова алтернативи за отопление да продължаваме да се топлим с дърва като диваци, да замърсяваме въздуха, и да оставяме едни голи стърнища, е безумие. Ама после наводения, ама после глобално затопляне...
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този сайт пише един отчаен червен трол. Какво постигна за 30 години , нищо но от сърце. Явно такъв необразован индивид е имал висока заплата , като доностник на БКП сега имаш проблем , че няма на кого да донасяш за пари. Всички културни хора се радват , че си просто един клошар.