Заради липсата на сняг: Труден сезон за зимните курорти

Туристите обаче са с 9% повече в сравнение с предходната година
2 фев 2020 19:30, Нели Христова
45
Заради липсата на сняг: Труден сезон за зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Турисите в България през тази година са били 9% повече, отколкото през предходната, но по думите на министъра на туризма Николина Ангелкова зимния сезон не протича според очакванията заради липсата на сняг.

"Зимният сезон не протича съгласно очакванията, свързани най-вече със зимните спортове. Това, което мога да коментирам като данни, е че декември месец 2019 г. имаме над 480 000 чуждестранни туристи - това са 9% повече в сравнение с предходната година. Това на практика ни помогна да завършим 2019 година, която беше изключително трудна и с песимистични прогнози, с положително число. Над 9 300 000 туристи са посетили страната ни миналата година, което е ръст от 0.4%", коментира Ангелкова пред NOVA.

"Януари протича по-трудно за зимните ни курорти, основно разчитайки на изкуствен сняг, което прави почти невъзможно да се използва целия капацитет на ски пистите. Това се наблюдава в трите ни зимни курорта", разкри тя.

"Нямаме индикации за отказали се туристи. В годините се опитваме да предлагаме комбинирани туристически продукти. Не случайно министерството се фокусира върху културния туризъм, балнео и спа туризма, вино и кулинария. Когато комбинираме туристическия продукт, макар и трудно, успяваме да адресираме това предизвикателство. Надяваме се да постигнем миналогодишните резултати, но определено ще бъде изключително трудно", смята министърът.

"Непрекъснато следим какво се случва по зимните курорти. По отношение на лифтовете, ски пистите и другите съоръжения, през 2015 година приехме наредба за информационната обезпеченост, за да може да се контролира максимално тяхното използване. Заедно с КЗП следим дали операторите спазват тези изисквания. Изключително е важно всички, които ползват тези съоръжения, да слушат какво им се казва", предупреди Ангелкова.

Според нея 6 месеца са достатъчни, за да се изчистят спорните точки в Наредба Н-18 и да се намерят решения, за да функционира правилно сектора.

"За да може да се вземе решение "за" или "против" и необходимо да бъде направен задълбочен анализ. Това са поели като ангажимент да направят експертите. В Гърция ДДС-то е 28% и вървят към намаляване. Това е другият пример и го давам, за да стане ясно, че е важно да се правят анализи на купуването и предлагането. 9% имаме ДДС в туризма. Ние ще съдействаме на сектора, за да се направят необходимите анализи", заяви Ангелкова.

Тя обясни, че ако сега пътуваме до Великобритания, не ни е нужен паспорт. Ангелкова добави, че дори има ръст на британски туристи.

По отношение на заразата с коронавируса от Китай, министърът на туризма увери, че са взети всички необходими мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
може да прокарате още лифтове
25
0
 
7
 
! Отговори
Саждас преди 4 години
Да, те още да вдигнат цените пЪ после защо хората не се качват...какво в Боровец струва 70лв/ден ?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знам ли? Боровец всички писти са отворен. Само Ястребец 1 отдавна не я поддържат. Пампорово от 17 писти 6 не са отворени. Те са и доста трудни. Основните писти работят. Банско имат малко повече проблеми. Но и там условията са добри.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сняг няма но туристите идват и герб изпълняват петилетката, но щялл да е тежко за туризма?Да я питат какво точно каза калинка?
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не стане природно чудо да напълни язовирите, правителството си заминава. Това с тръбите от София да доставят вода на Перник е само за печелене на време.
21
0
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
пак съм аз. сто процента е мъж. челюстта, носът, челото, устата, скулите, раменете, вратът. интересно защо ни го прожектират. дали е отроче на некой богоизбранец с деди от хазария?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво ще прави сега бай *** великия рентиер хотел присвоен чев?
19
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Колко слаб е сезонът на на Банско,това ни осведомете,пък и на местните хотелиерчета ще им олекне.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми то ората от години разпраят за глобалното затопляне, ама ние знаем по-добре.Това ни чака и за напред, честито на всички имвеститори в Банско
17
3
 
23
 
! Отговори
Състезател преди 4 години
Тази горска фея защо не си гледа КОННИТЕ надбягвания, а лъже само като дърта бразилка?
16
2
 
25
 
! Отговори
Ясо паликари преди 4 години
Тая да си говори каквото иска важно е ние лятото да сме е Гърция на море.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз Бойку щом не може да даде една диплома на красиво моме за министерството по туризъм значи е бая честен човек.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издишат тежко, когато сравниш обещанията с делата.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КарлоТака е уродливи са по душа и външност, ужас.
12
1
 
34
 
! Отговори
кон Стипаций преди 4 години
На 9-те процента повече туристи сняг не им трябва - те са тук по друга причина !Просто копнеят да се насладят на красотата на министърката !
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Другарко като няма сняг на кара ли ми се пързалят. Хас ми кардругарко сас зелен фасул.
10
1
 
32
 
! Отговори
Конь бе, конь преди 4 години
Уж е грипна епидемия, уж децата са в грипна ваканция, а в същото време някои са на бяло училище, под ръководството на тези дето почиват заради грипа. Като пък в момента на заминаването, трябва да представят бележка от личния си лекар, след преглед в поликлиника, където обичайно ходят болни, че самите те са клинично здрави и нямат контакт с болни. Това ако не е герберастка работа, здраве му кажи.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** как услужливо пуснаха децата 2 седмици "грипна" ваканция до 6 февр цяла Бг - та се напълниха всички хотели на мутрите - фрашшш ,няма места
8
2
 
22
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарко Ангелакова, как да отида в наш зимен курорт, като липсват зали за кърлинг?
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мумията се завръща 4