Над 40 млн. лв. по ОПРР отиват в болниците

С парите ще се купуват апаратура, защитни средства, тестове
Обновена: 8 апр 2020 16:23 | 8 апр 2020 11:42, Веселина Йорданова
0
Над 40 млн. лв. по ОПРР отиват в болниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 40 млн. лв. европейски и национални средства по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 ще бъдат пренасочени за подпомагане на лечебните заведения в България.

Целта е те да реагират ефективно в създалата се безпрецедентна ситуация с пандемията от коронавирус.

Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, който ще бъде пренасочен към приоритетна ос "Регионална здравна инфраструктура", съобщиха от правителствената пресслужба решението на правителството.

Средствата ще бъдат използвани за купуване на оборудване за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и др. продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на лечебните заведения в страната за реагиране на кризата с COVID-19.

Подкрепата ще се предостави на Министерството на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи, които да бъдат купени, на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството.

Изменението на програмата стана възможно в резултат на промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове в отговор на разпространението на COVID-19.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари