По-скъпа ще ни излезе трапезата за Великден тази година

Цените на агнешкото и козунакът се вдигат
10 апр 2020 07:00, Елка Василева
39
По-скъпа ще ни излезе трапезата за Великден тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Трапезата за Великден тази година ще ни струва по-скъпо спрямо миналата, показват данните на Системата за агропазарна информация – САПИ, цитирани от „Труд“. За 4-членно семейство ще са нужни около 102 лева, за да посрещнат празника подобаващо. През миналата година сумата е била с 5 лева по-малка.

Във великденската кошница влизат – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. В менюто са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички, домати, краставици и ябълки.

Тази година за 2 кг агнешка плешка ще платим средно 30 лева, докато през миналата за същото количество сме дали между 25,40 лв. и 29,85 лв. Най-висока е цената на агнешкото във Варна и Русе – по 32,50 лв. за 2 кг, а най-евтино е в Бургас – 28,90 лв.

Морската столица води класацията и при цените на козунаците. Килограм от тях там се продава по 7 лева, докато в Бургас цена е 6,13 лв. Миналата година козунакът се е продавал със 70 стотинки по-евтино, като най-високата цена е била 6,30 лв. в Пловдив.

20 броя яйца размер L за боядисване ще ни струват средно 5,70 лв., като в Бургас е най-скъпо – 6,20 лв. за 20 бройки. Без промяна остава цената на агнешките дреболии, нужни за дробсърмата – между 7 и 8 лева за килограм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Великдентрапеза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
30 години минахме без агнешко ще минем и тази година ако оцелеем
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То кога е излизало евтино
27
2
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 4 години
Много добре казано! Ние също хапваме агнешки рак, но обожаваме и дроб сарма с пресен джоджен- разкош. Великденското ядене е нищо по-различно от който и да било ден. Ама си прав за ***- ще тръгне сега по софри, ще стане касапница по пътищата (както винаги) и ще изпозарази цели села с новия вирус. Абе, страшно ще стане, именно поради тази простотия, която си описал.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трапеза?! За Великден си взимаме 10 яйца, 1 козунак и агнешки котлетчета, които ги правим обикновено с хрупкава коричка и някакво пюре и салата. Какви трапези, какви простотии?! Виж, *** ще тича по селата сега да яде престарели овце, на които им викат там "агнета" и да се надлъгват по огромни софри за коронавируса, правителствтото и световните конспирации. Това е ***- сеирджия, бедняк и слуга в ЕС. Сега ще е по-страшно- слугите от ЕС се върнаха, изгонени, защото са много ценни.
25
4
 
8
 
! Отговори
м-да преди 4 години
Празниците не са само яден, пиене, плюскане на корем, но и духовно пречистване!Колко от нас се отзоваха и подадоха ръка на бедни, страдащи ..?Колко от нас поне за миг спряха омразата към малцинствата, нестандартните, хора с друга сексуална ориентация ..? Колко ..?Спрете да палите в църквите и манастирите скъпи свещи, спрете!Ако си наистина чист, но даже свещичка (!) от 20 ст ще освети Дyха на Вашите починали близки, роднини, приятели ...Не изпадайте в суетата, Църквата няма необходимост от
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естесвено , че ще е по скъпа, нали ни увеличиха заплатите и пенсиите - да пенсиите от 01.07.2020г. ще ги увеличат с по неколко лева.
23
1
 
9
 
! Отговори
Az преди 4 години
Обяснете ми как хляба е левче, а козунака 7? Въобще няма спекула тука.
22
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Напротив! Всичко е наполовина по-евтино за семейството! Няма гости, няма пътуване! Ще се убедите, когато търговците ревнат, че не са продали агнешкото! У не само него!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и кой отприщи спекулата по време на чума ??? кръщавам кюфтетата за агнешко и търговците да си пълнят складовете ама за по друга година
20
0
 
4
 
! Отговори
da преди 4 години
да, ще бъде по-скъпо. нема да ходим при ротителите си в селата си,където всичко при тях е ол инклузив
19
0
 
10
 
! Отговори
Бойкот преди 4 години
Не купувайте!!!!!Да си го ядът алчните търговци и прекупвачи!!Рафвайте се на ветото!!!То е ваше за вас!!!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз агнешко за 15-17 лв. няма да си купя и български домати, ако и те да са единствените в магазина, също няма да си купя!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е възможно това. Нали отвориха фермерските пазари и накараха веригите да продават българското. Защо ни мушкат наште сънародници тогава. Аз очаквах да е по евтино заради българското производство
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то е ясно ,че алността е най-страшия вирус,по-лесно е да бъде скъпо,от колкото прилично по цена
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великден не се празнува и не се измерва само с яденето!Козунак, червени яйца - това е традицията! Другото са глезотий, без които можем.
14
0
 
17
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
Уохоооууу...17 лева във Варна кило размразено 10 годишно агнешко от Нова Зеландия.Трябва да си ненормален, че да ги прежалиш тия пари за такъв бoклуk.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе яжте си агнешкото, бе...ако искате и 30 лева килограма го направете.
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1Ако ти беше производител, друга песен щеше да пееш.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕКНа теб целият свят ти е враг, но най-големият ти враг си ти самият.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохол не пия. Цяла бутилка олио ще карам поне 1 месец с нея. Изкуствени домати и краставици не ям, имам си маруля в градината. Козунак ще си направя. Така че сметките не ви излизат, ще ми излезе много по-евтино.