МВнР потвърди: Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

Той е капитанът и заедно със 7 моряци е в пиратски плен
21 апр 2020 16:08, Елка Василева
2
МВнР потвърди: Българин е сред отвлечените край Бенин моряци
Снимка: архив, БГНЕС

Един български гражданин се намира на борда на превзетия от пирати кораб край бреговете на град Котону в Бенин. Той е капитан на нападнатия контейнеровоз. Външното ни министерство е получило потвърждение за това по дипломатически път от Португалия и от Германия, съобщи пресцентърът на МВнР.

11 от членовете на екипажа на контейнеровоза „Томи Ричер“ са на свобода, но капитанът и седем от моряците остават в пиратски плен.

Още по темата

Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от вчера под наблюдението на генерален директор по случая работят активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Още вчера с нота е поискана информация от МВнР на Бенин по случая, но до момента не е получена такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Не виждам какво ще реши министър Захариева в случая. Флага на кораба не е български, то и на БМФ дори корабите не плават под български флаг, корабособственика германски, менинговата фирма пратила моряците един Господ я знае къде е... Министър Захариева е някъде около последната дупка на тов инструмент. Мисля че във времето на тая криза може да се заеме с по-реалистични неща, като например да показва как никога повече да не се излагаме като Цвета Пекинска...
1
8
 
5
 
! Отговори
бай Тодор преди 3 години
Щом с проблема се е заела лично министър Захариева,той ще бъде решен положително. Гаранция Ви давам.Такива управляващи трябват на България: умни, можещи,млади и красиви.Точка.