Близо 34 млн. лв. са дарени за борба с коронавируса

За 9 дни кампанията "За децата на Милен Цветков" събра над 170 000 лв.
Обновена: 1 май 2020 13:39 | 1 май 2020 13:25, Камелия Цветанова
9
Близо 34 млн. лв. са дарени за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Даренията за борба с COVID-19 в България достигнаха близо 34 млн. лв., съобщават от Български дарителски форум /БДФ/.

Увеличават се средствата, предоставяни безвъзмездно от компании, физически лица и фондации за преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията.

Още по темата

От обзора са изключени средствата, предоставени от държавни компании и публични институции, защото пренасочването на публичен ресурс не е дарение, посочват от Български дарителски форум.

Компаниите продължават да бъдат с най-голям обем дарени средства (39 процента), следвани от обединените усилия в дарителски кампании (35 процента). Не се наблюдават промени в общите обеми дарени средства от отделни хора (23 процента) и фондации (3 процента), се посочва в съобщението.

Над 40 различни дарителски кампании, започнали в началото на април, продължават активно да набират средства. Кампаниите са по инициатива на публични институции и местни власти, отделни болници и граждански организации. Компаниите също организират дарителски кампании сред свои служители, клиенти и партньори.

В последните две седмици се наблюдава лека промяна в предназначението на даренията - спадат тези за апаратура, материали, защитни средства и консумативи в лечебните заведения. Те вече са 70 процента от общия обем спрямо 80 процента до момента. В същото време нараства делът дарения за преодоляване на негативните социално-икономически последствия от кризата. В по-голяма степен се даряват храна и продукти от първа необходимост в помощ на най-уязвимите хора - самотни възрастни, деца и младежи в риск, самотни родители, жертви на домашно насилие, бездомни, хора с хронични заболявания или със специални нужди, посочват от Български дарителски форум.

Независимо от големия общ ръст на даренията през последните два месеца, се наблюдава рязък спад в даренията за каузи, традиционно подкрепяни през последните години. Поради кризата с COVID-19 дарителите се фокусират върху болниците, в същото време не могат да се провеждат традиционните благотворителни събития и кампании, със средствата от които гражданските организации реализират проектите си. Най-засегнати са тези, които директно работят с най-уязвимите общности, защото, от една страна, заради икономическите последици от кризата нуждаещите се хора се увеличават, а от друга - ресурсите намаляват.

Съществува риск неправителствените организации да понижат качеството на грижата си за хората в крайна нужда или направо да я прекратят, ако не бъдат взети мерки за подкрепа на национално равнище. Възможна първа стъпка е да се създаде дарителска или публична програма за осигуряване на собствения финансов принос на фондациите за вече сключени договори по проекти, посочват от Български дарителски форум.

Макар и извън темата с COVID-19, от БДФ отбелязват и огромната вълна на съпричастност, която е предизвикала кампанията "За децата на Милен Цветков". За девет дни 2657 дарители са събрали 178 000 лв. на www.platformata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
34 млн. са дарение,а от правителството-фурми,краставици сирене и луксозна торбичка!
7
0
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Даренията са от фирмите, чакащи държавните пари. То, това е и условието, за да ги получат. Нали не сте забравили за списъка от фирми, одобряван от МС? Айде направете едно сравнение между дарителите и тези фирми и ще видите 1:1 съвпадение. Получаваш пари, но задължително даряваш и държавата напрактика пере парите! То, какво да очакваш след като се ръководи от човек, разследавн за международна организация за пране на пари!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяхте дарили за рак, хемодиализа, диабет и СС заболявания. Хората измряха, вие ревете по пагончовците и грипа...
5
1
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Вярно ли,че даренията за децата на Милен Цветков ще ги облагат с данък???
4
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
платихме милиарди на сащ за смешните самолети а сега се фукаме колко сме дарилина смешното здравеопазване в българия позор
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците имат Бил Гейтс, българите имат Пеевски.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин: "Няма вирус - няма борба, няма пари."
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полезна информация . Сега да ни кажат какво става с 10 милиарда заем на вожда? Или да не питаме за тях?