Решено е! Чадъри и шезлонги с поне 50% по-евтини

Концесионерите трябва да уведомят Ангелкова за цените до 25 май
Обновена: 12 май 2020 21:51 | 12 май 2020 20:17, Веселина Йорданова
82
Решено е! Чадъри и шезлонги с поне 50% по-евтини
Снимка: БГНЕС

Поне с 50% по-евтини ще са чадърите и шезлонгите на плажа тази година спрямо цените за 2019 г.

Това приеха окончателно депутатите на днешното извънредно заседание като мерки за стимулиране на туризма, предаде "24 часа".

Още по темата
Концесионерите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните си принадлежности до 25 май.

Съответно министър Николина Ангелкова ще върне отговор на концесионера доколко ще му бъде намален наемът на плажа, като това пряко зависи от цените на които той предлага наема на чадърите и шезлонгите. Идеята е тези, които ги предлагат безплатно това лято, да не плащат наем на плажа.

Концесионерите, които не намалят плажните си принадлежности с поне 50%, ще трябва да платят глоба - имуществена санкция 50 хил. лв., а при повторно нарушение двойно - 100 хил. лв.

Със закона се дава възможност и наемателите на плажове да обособят специални зони с цел превенция на летовниците. За да се облекчат разходите на концесионерите пък, спасителите може да са само по един на пост, приеха още депутатите.

Удължава се срокът за категоризацията на ресторанти и хижи до края на годината. Също до 31 декември се удължава и срокът за сертифициране на СПА центровете.

Комисията за енергийно и водно регулиране може да отложи с до два месеца решението си за нови цени на електроенергията, реши още парламентът.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни пък ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

С края на извънредното положение отново заработват и съдилищата. Със 7 дни отсрочка, т.е. от 20 май започват пак да текат и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.

7-дневната отсрочка ще се отрази и на забавянето за плащане на битови сметки за ток и вода. За тях имаше 20 дни, в които потребителите можеше да забавят плащанията си, но след 20 май този компромис отпада.

По 35 евро на чужд турист, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, ще получават туроператорите от държавата през следващите 2 г. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души.

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира. Това обаче не бе подкрепено от управляващите. Не бе подкрепено и предложението на Валери Симеонов да има ваучери за почивка в българските курорти.

С два месеца се удължава забраната да се налагат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. Няма да се налага запор и върху банковите сметки на общините.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми. За тях е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

До 30 септември социални помощи ще се дават, без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Вече няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

8 часа продължи извънредното заседание на Народното събрание, в което депутатите приеха промените в Закона за здравето, както и мерките за излизане след края на извънредното положение.

С последните приети текстове в закона те приеха забраната за строителството по Черноморието това лято да е в интервала от 15 юни до 1 октомври.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лично мое мнение е че по българското черноморие има нещо сбъркано.
Не е нормално един чадър да струва 25-30лв + 10-15лв за шезлонг и излиза че за да отидеш на плаж си минус 30-40лв и ако не искаш да ползваш чадър и шезлонг трябва да си сложиш кърпата на скалите у съседното село. По-добре е май без да ги дават плажовете на концесия и всеки да си носи чадърче а спасителите да са към общината. Не съм експерт и изказвам лично мнение.
Моля не ме плюйте много.
78
0
 
0
 
! Отговори
Плюсове преди 11 месеца
До Минуси
Резервирал си - грънци!
Че и 4* - синдром на потомствената сиромашия! Да се снима и да тури у фейсо, та да го види цело селО!
Разправяй ги тия на кокошките си, бетономорски хотелиере/кръчмарю.
Недей да вадиш от фризера ланското олио и соевия салам, защото тази година няма да ти трябват.
Тимай у маалата да си набираш персИонал
77
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
До Минуси, а ти продължавай да лижеш,на някои твои другари от герб-комунисти,и през септември,можеш да си резервираш 8 звезден,с повечко брадавички.
76
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
другари гербери-комунисти,две седмици,ни приглушавахте ушите,че ще бъдат безплатни,а сега хоп 50%,утре 75%,а при откриване на летния сезон 25лева за чадърче.
75
4
 
2
 
! Отговори
Минуси преди 11 месеца
Много *** и злобен народ сте! Срам! Имате вирус в главата!Бедни мишки! Аз отново си резервирах 4 звезден хотел без посетители българи! И е супер! *** в морето не съм видял ама в този форум има!Ближете *** на гърците до скоро им чистихте къщите! Имате опит! Грабвайте бурканите и на Гърция!
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И безплатни да ги бяха направили, пак нямаше да им стъпя. Тази година вкъщи, спестявам за догодина на море в чужбина.
73
1
 
1
 
! Отговори
Шефа преди 11 месеца
Явно Бойко Борисов отдалеч започва предизборната си кампания!След огромния МУ принос в по-мащабно заразяване на българите от вносни бацили , сега вече развързва държавната кесия за най-дашните си спонсори!Разбира се чадъри , шезлонги и други дреболии също са в сметката!Най-голямо внимание обаче ще бъде отделено на социологическите агенции и медиите!Целта е всички да се разкрякаме като мисирки!Нещастието МУ обаче ще дойде от първите МУ дружки!
72
1
 
5
 
! Отговори
Педро от Каракас преди 11 месеца
Първо щяха да са безплатни , сега станаха 50% на база измислена цена , просто трябва пълен бойкот на Черноморието , защото концесионерите тормозят всички , които не искат услугите им , да не говорим , че на почти всички плажове няма тоалетни , или най-много по една мизерна химическа... Но на концесионерите им се угажда защото снасят яко на общинарите !
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма плаж на бг черноморието, които да не се държи от някой местен Бабаит!
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако ми дадат 1000 лева от туристическия бранш може да постоя, като статист в някой 4 звезден хотел и да се разхождам около него с усмивка на лицето.
И ще пиша по форумите, че по нашето Черноморие всичко е чудесно и евтино.
69
0
 
10
 
! Отговори
У.Ю. преди 11 месеца
Някой съвсем се взе за Христос и почна хляб и риба да раздава, но от чуждите запаси!
68
1
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 11 месеца
Помощи за бизнеса, за хората - х*й. Взехте ли кредити? Не плащахте ли вноски? След 20 май - всичко се плаща накуп! Това е за българите. За си ганите - вече ще получават помощи и без да пращат децата на училище и без да ги ваксинират!
67
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми нашите мутри да не са луди да ти пуснат чадъри и шезлонги безплатно.
Те си мислят само как да те изцедят .
За бъдеще и през ум не им минава.
Ама че като ти хареса и се кефиш, ще искаш да се върнеш - ми то трябва да има нещо между ушите. А там - празно.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма по- прости племе от Барба Ганьосите.
Факт
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Винету 66
Малко не си информиран!!
Маргините нищо не са купували.
Хотела си е техен от самото начало а Ветко само се е правел на собственик.
Същото е положението с останалите активи на Ветко.
64
1
 
11
 
! Отговори
Винету преди 11 месеца
Не знам дали знаете, но аз макар индиански вожд съм добре осведомен какво става в другите държави, тъй като имам съгледвачи навсякъде. В Слънчака през последните години са станали най-силни Маджо и братята Маргини. Маргините са купили от Виетко Арападжиев най-големия хотел на първа линия Виктория Пълас. Маргините са превзели също и влакчето и то вече се движи до края на комплекса, туристите правят път. Ангилкова е отнела концесията на пловдивчани на северния плаж и го е дала на Маджо.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
***....чадърите и шезлонгите да са безплатни, и бира , вода от при сядане също безплатна....учетесе от гърците бе ачове....после ще се поръчва като за последно... И и изгонете руснаците...
62
0
 
19
 
! Отговори
Митьо Очите преди 11 месеца
Митьо Очите имаше нещо хотелче там и още не могат да го осъдят.

Дали ше продава прахчета с по-ниско ДДС?

Защо Борисов подпомага такива мутрагени?
61
1
 
16
 
! Отговори
23 преди 11 месеца
управляващите, ОСТАВКА
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хем да ходим на нашето черноморие, хем пак някак си да ни бъркат в джоба. Ако държавата държеше да почиваме у нас щеше тя да се бръкне и да подпомогне концесионерите и не само безплатна сянка да имаме, ами и глезотийки като вода/кафе/бира за това, че избираме нашето Черноморие тази година! Лесно е, съседите са го измислили отдавна!