Радев иска съгласие и без компромис за детската болница

Президентът се надява държавата да вземе най-доброто решение
Обновена: 21 май 2020 16:00 | 21 май 2020 15:50, Веселина Йорданова
95
Радев иска съгласие и без компромис за детската болница
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поиска диалог и прозрачност при изграждането на Национална детска болница.

С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца.

Още по темата
Това каза държавният глава на срещата на "Дондуков" 2 с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Радев глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение, предаде БТА.

Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът.

Те се дължат на двата различни подхода - този на Министерството на здравеопазването - да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция, което да бъде пригодена за нуждите на детското здравеопазване, и съответно подхода, който споделя голяма част от обществеността - и във ваше лице, че не функциите трябва да се приспособяват според сградата, а напротив, трябва да има нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване, отбеляза Румен Радев.

Да се реализира концепцията за това, което вие наричате "детски здравен парк", да се осигури една психологическа среда, в която нашите деца да могат и да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват, добави президентът.

Радев посочи, че е много важно какъв сигнал изпращаме като държава към българските граждани. Готова ли е българската държава да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис в здравеопазването.

Тук е необходим диалог, необходима е прозрачност, още на най-ранен етап да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да може да се прецени наистина ли проектът, който вече има сключен договор, ще въплъти всички тези изисквания за съвременно здравеопазване - като функционалност, медицински, технологични, архитектурни изисквания, отбеляза президентът.

Това е сериозен въпрос, посочи Радев и добави, че има уверения от Министерството на здравеопазването в писмо до президента и националната инициатива, че тези изисквания ще бъдат покрити.

От началото на своя мандат споделям и силата на каузата за детското здравеопазване, каза Радев на срещата. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура. При посещенията ми в редица европейски столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници, посочи Румен Радев.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Тото преди 1 месец
Типичното мислене на Радев.... Да се съберем, да обсъдим, да помислим, с родители, педиатри, общественици.... После да направим и един-два референдума, после да обсъдим и резултатите от референдумите с футболните агитки. Важното е да има обсъждания, локуми, софри, браво и ура от избирателите...
Абе тоя май верно си мисли, че ще кара още 5 мандата. Докато се накани да започне да върши нещо смислено, и то датата за УВО 21 взела, че дошла. Празни приказки на килограм.
82
0
 
0
 
! Отговори
Милко преди 1 месец
Прекрасна идея, да се построи в Русе!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Конфликт на интереси

Няма нищо конкретно да каже тая :). Тя не е и виждала какво се планира, проекта не е готов още. Много и се иска да прибере парите и толкова. Ще протестира до дупка, дори и съвсем на друго място да направят болницата, но не по нейния проект.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Този е като Путин - от всичко "разбира" !"

И като него се свря в миша дупка, вместо да прави нещо полезно. Типичен празноглавец с пагони. Нали вирус няма, според него?
Армията е пълна с такива коне с капаци, за съжаление. *** за зеле не става от такива, камо ли президент.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя съвсем изперка. Масларова не му ли беше приятелка
78
1
 
5
 
! Отговори
Конфликт на интереси преди 1 месец
Една от протестърките,архитект по образование,каза,че имала по-добър проект.Ясно защо плюе по обекта.Той може да не е добър,но да излезнат с реални факти,например:бетонът се е разпаднал,направена е експертиза,или помещенията са ниски,защото вътре не може да влезе реактор за студен термоядрен синтез.
77
1
 
2
 
! Отговори
Иска съгласие, преди 1 месец
ама другите да се съгласят с него.Къде е логиката?Този,зад когото стоят 1 млн.избиратели иска тези,зад които стоят повече да се съгласят с него?Да,но те смятат,че са мнозинството.Демократ е този,уважаващ интереса на повечето граждани за сметка на по-малкото.И реплика до този,който изкара РР виден полиглот-слушал съм го на английски,има тежки проблеми.Език се знае перфектно само ако си живял много години където го говорят.Я чуй РР как говори български и после казвай,че е полиглот.
76
2
 
7
 
! Отговори
зпо преди 1 месец
До До 76
И като е толкова образован , знаещ и перфектен , защо поведението му е на озлобен от невежеството си комплексар?! Как за 40 месеца главата му не роди една идея , една инициатива , една кауза , а е пермантно прът в колелата , против и срещу ?!Как не намери 5 думи , с които да вдъхнови нацията , а сее разделение и зове за раздори по между ни?!Защо вместо към Европа и цивилизация ни тегли все назад към миналото и към СССР.Защо бореца за свобода на словото бяга от журналисти и въпроси им?!
75
10
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 1 месец
Ти си тотално изперкал.Президентът Радев,където е учил е завършвал с отличие, включително и Генерал щабната академия в САЩ. Знае перфектно английски, немски и руски езици. А Бай Ганьо,твоят вожд какво знае?...освен да манипулира хората.
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се използва тая 40 годишна коруба за детска болница е ПРЕСТЪПЛНИЕ. Недоразумението Червен Ананиев да подава оставка. Щом може да харизвате 700 милиона на престъпници, може да намерите пари и за детска болница.
73
0
 
0
 
! Отговори
Тъпомер преди 1 месец
То хубаво ги мислят,ама пари откъде,сигурно Пеевски и сие ще трябва пак да даряват,че агънцета да кротуват.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента трябваше да направи къмпания и да помогне не само медицити а и за построяването на детската болница а се крие в миша дупка от снката на Пеевски.
71
1
 
11
 
! Отговори
ноятс преди 1 месец
Съвсем катапултира горкият! Ама нормално е, след като кулата на управление на полета му е на Позитано 20!
70
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът Радев е добър човек.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега Премиерът Борисов не е направил изцепка, както им се иска на платените тролове. Не приказва обши приказки като Радев. Няма го това безполезно бръщолевене , няма бездействие като Радев.
Борисов ДЕЙСТВА конкрето и по същество. Няма нищо верно в помиите, с които го заливат комунистите.
68
2
 
7
 
! Отговори
do 44 преди 1 месец
До Анонимен
Приятелю, ако не са ти подхвърлили някоя руъбла ( без стойност впрочем) , мисля, че си от гилдията на неконтролирано напикаващи се люде. Просто е изумително какъв завършен...сещаш се си :-)
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега президентът Радев не е направил изцепка, както им се иска на платените тpoлове. Не приказва общи приказки като Борисов, а говори конкретно и по същество? Няма нищо вярно в пoмиитe, с които го заливат гepбepacтите.
66
1
 
13
 
! Отговори
Искам преди 1 месец
Аз искам да съм умен.
Искам и да мога да направя нещо добро, както го прави Бат Бойко.
Не знам защо ми казват - Нищоправеца.
Аз искам.
65
5
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 месец
До аман от тоя !// Фуpaжkaтa е нагледното доказателство за максимата: - " ОТ ЦЪРВУЛА ТРЪНДАФОР НЕ СТАВА ! // Как може така да говорите за "гения" на неолиберализма, генерал-лейтенант Бойко Борисов
64
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя "президент" може ли поне веднъж да каже нещо съществено и конкретно ?