Катаджията глобява, отнема точки и книжки – КПКОНПИ не харесва това

Връчването на фиш може да генерира корупция, смятат от комисията
25 юни 2020 06:47, Александър Попов
95
Катаджията глобява, отнема точки и книжки – КПКОНПИ не харесва това
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, отхвърли основни текстове, предложени за промяна в Закона за движение по пътищата. Той бе пуснат за обществено обсъждане на 22 май.
 
Законопроектът предвижда нов ред за налагане на санкции на водачите на МПС. За извършени нарушения (с изключение на движение без винетка), длъжностните лица на службите за контрол издават направо фишове, с които едновременно установяват нарушението на ЗДвП и налагат наказанието – глоба, имуществена санкция, и лишаване от право да се управлява МПС. С фиша могат да отнемат и контролни точки. Съставеният фиш може да бъде обжалван в 14-дневен срок от неговото връчване чрез органа, който го е издал, пред съответния районен съд. 
 
Според комисията, която трябва да дава оценки за риска от корупция на всеки законопроект, се съсредоточават множество правомощия в един орган - полицейският патрул на КАТ на пътя. 
 
А "свръхконцентрацията на власт поставя под съмнение ефективността на контролната и санкционната дейност на администрацията", сочи в решението си КПКОНПИ.
 
Едно от предложенията е да се опрости процедурата и предвижда пътният полицай да съставя само един фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание, да взема книжката и да реже точки. 
 
Предвидената в новата уредба възможност съставителят на фиша, едновременно да налага и административно наказание, като определя вида и размера му, създава условия за корупционни прояви, както от страна на наказващия орган (служител на МВР), така и от страна на наказваното лице (водач на МПС), с цел снижаване на наказанието или неналагането му, заключва КПКОНПИ.
 
Антикорупционната комисия отказва да съгласува четири главни текста. 
 
Освен параграфът, даващ множество правомощия на контролния орган, те не приемат съставянето на фиша да става само пред един свидетел. Според КПКОНПИ това обстоятелство открива възможност процедурата да е легитимна при участието на втори служител в качеството на свидетел, който обичайно се явява другото лице от патрулния екип (първият действа като съставител на фиша), което крие сериозен корупционен риск.
 
Препоръчват също да се въведат правила за надлежно уведомяване на глобения и определят като "неефективен" предлагания способ "честитки" на КАТ да се лепят по автомобила, , когато е съставен за нарушение на правилата за паркиране. Липсата на каквито и да било правила за начин на закрепване по този ред и опасността от прояви на случайни природни събития, както и евентуална чужда намеса с цел отстраняване на фиша, правят предложения способ неефективен, смятат от КПКОНПИ.
 
Начинът глобата да се счита за връчена, ако е закачено съобщение на табло в полицейската служба пък е определен като "архаичен".

 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
KAT GORILA преди 3 месеца
МЕлиционеръ на път се стяга. Мята Палка на Гъza. В Храсталака се стаява и с камеръта наблюдава. ЗдравейтИ ЗдравейтИ! Водачи на МПСе, Здравейти да сте живи и здрави да му напълните Джубатъ и Душатъ.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тези пък защо пречат на хората да си напълнят гушите
88
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
после едни ушковци гледам залегнали малко след Пловдив. И накрая след Ихтиман 4 различни екипи, по 2 за влизане и излизане от Сф. Най-наглите бяха 2 парчета с по 1 сънчоглед, скрили се зад завой и стоящи на средата на аварийната лента - не просто снимат, а направо с мераци да спират. Иначе как ще си вземат рушветите?
КАТ е много по опасна, отколкото полезна за движението. Да не говорим, че за тях няма ни правилник, ни закони.
87
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
това не са полицаи, а най-обикновени милиционери! Има голяма разлика, първия служи на гражданите, втория не го еве за тях - вижда ги само като спонсори.
В началото на месеца се върнах от морето, 1-ва хранилка 31км ограничение преди Ст. Загора - просто задължително на 90 км ограничение е мана небесна за милиционера. Толкова са нагли, че всеки ден карат в аварийното от Ст.З. към Сф., но в насрещното защото после няма къде да обърнат като свърши смяната. Безопасност ли? Правила?
86
1
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Катаджията е скрит в храстите през зимата на припек, през лятото на сянка. Никога не е на опаси места, за да респектира и профилактира. Катаджията глобява на хранилките и чака рушвета.
85
0
 
5
 
! Отговори
Голям преди 3 месеца
Кога ще го хващат тия полицай с рушветите? То голям бизнес си праят
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Могат да вземат само българска книжка от български онеправдан гражданин! В момента в който решат да вземат немска или белгийска книжка ще бъдат крайно неприятно изненадани и БКП_Лайнювицата държава ще плаща отново глоба на Евро-съюза!
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Превенцията на КАТ се свежда до нула,а иначе се събират едни пари по пътищата във вид на безумни ограничения.И после се раздават като бонуси и увеличение на заплатите,обещани преди това от тулупина.
82
3
 
5
 
! Отговори
GFR преди 3 месеца
ТРУМПЕ ПРАТИЛ ДРОН И НА БАЦО........СНИМКИ ША ИМА ИУТРЕ !......УТ СПАЛНЯТА НА РАДЕФ !.....
81
0
 
8
 
! Отговори
GFR преди 3 месеца
КОИ СПИ У БОЯНА ?
80
0
 
13
 
! Отговори
истината преди 3 месеца
За мен КАТ корупцията е много удобно нещо - даваш 20 кинта и не те занимават а и стават едни учтиви и загрижени.Толко години и един не ми е отказал кеш! Още не съм попаднал на митичния "честен катаджия"
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те тия и сега санкционират избирателно. Да не би някой депутат или някой от властта да е платил някоя глоба за превишена скорост или друго, направо им ги заличават. Само народа плаща, а закона е за всички, но в нормалните държави. Тук все има едни богопомазани и това води до пълна анархия.
78
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В законодателството на ЕС е забранено отнемането на лични документи със закон, а за да членува България (Лайнняррия в момента) в този съюз е подписала договор за спазване на общоприетото законодателството. Със милиционерщина само в тоалетната!
Пак ще се плащат глоби от БКП-***!
77
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
"свръхконцентрацията на власт поставя под съмнение ефективността на контролната и санкционната дейност на администрацията", сочи в решението си КПКОНПИ.

Клатику..рците *** от въпросната комисия са перфектния пример за безконтролна "свръхкоцентрация на власт". Най-добре е да напишат една петиция до НС да вземе да ги разформирова. И без това файда от тях нулева, само харчат залудо народна пара и ДЕБЕЛОТО ГНУ>>СНО ПРАСЕ ги използва като бухалка срещу неудобните.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 69

Тия дето снимат, си го вкарват на 3 ката, без плюнка. Сам да си вкараш автогол и да те види цяла България колко си нагъл, брутален и прост.
Вади телефона, почва да снима и не усеща как бавно му влиза...
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 70

Аз пък искам да видя твойта физиономия, когато някой пиян датчанин мине през краката ти на пешеходна пътека примерно, тогава такива като тебе най- шумно пишят, че полицията нищо не прави.
Книжката не се отнема ей така, това става със специална Заповед от баш началството, тъй, че не реви за Нероден Петко....
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Уууу

Тия неща, които пишеш за Грузия не са точно така и не е много за хвалба. За да уволнят цялото ръководство на полицията там, най- вероятно в тяхното МВР е имало истински мъже, които не са били *** и лакеи на управниците и затова са се разправили така с тях.
Тук у нас защо никой не уволняват от ръководството - защото всичките са едно цяло и ръководството на МВР играе по свирката на правителството и премиера.
73
1
 
26
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Целта на управляващите не е превенция на пътните нарушения.През определен период от време организират хайки за пълнене на хазната.
72
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ПОЛИЦЕЙСКАТА ДЪРЖАВА ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО НЕЗАВИСИМ СЪД ОТДАВНА НЯМА
71
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обжалваш и ако падне глобата, съдиш персонално катаджията за злоупотреба със служебно положение.