България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души

Двама ще работят за пенсията на един възрастен
Обновена: 14 юли 2020 08:27 | 14 юли 2020 07:40, Камелия Цветанова
123
България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.


123
Още от Общество
Американското посолство с позиция: Никой не е над закона!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До една жена: Хубаво е написала жената,която е на 30 в коментара си,че жените искат да живеят.Всяка вечер ядене,пиене и живот с ихо,ама по тоя начин ще дойде и тихото.Затова момичетата не трябва да казват "НЕ" на момчетата, които си гледат работата и нямат лоши навици.
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Журналистите защо лъжете ГЕРБ вдига заплати и вървим към прогрес Борисов и Горанов каза стабилна икономика-чекмеджето в спалнята пълно с пари.КОЙ ЕМИГРИРА НАЛИ ХУБАВО никой не бяга от хубавия живот.С 250ЛВ пенсия всеки ден на плаж и планина.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз имам две деца, на 30 съм, повече не искам. Хората предпочитат да си живеят, пък децата ги създават по-късно.. По- скоро само едно дете... Който иска деца си ги ражда, който е намира причини...
110
0
 
2
 
! Отговори
Бай преди 4 седмици
Няма да доживеем да видим ,как от работата на двама ли,ла,,ви се плащат пенсии,защото дотогава тука в работоспособна възраст ще са останали само те.
109
1
 
3
 
! Отговори
една жена преди 4 седмици
Как ли пък не,момичата виновни? Работя с мъже - всички треперят, да не ги вържела някоя, да не ги дояла, да не еди-какво си. Само гледат да изч.....някоя по-ци.......еста и да се хвалят. Жените много повече ги е страх да не ги наричат стари моми, дори и в наше време!
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В повечето случаи са виновни момичетата,защото аз като ерген дето нямам лоши навици и си гледам работата,като предложа на някое момиче за задомяване веднага получавам отговора "НЕ".
107
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 4 седмици
еми хората са казали прост народ - слаба държава ! а българският освен мн прост е и мн злобен и завситлив ...
106
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 4 седмици
Хайде стига чертайте апокалипсиси!
105
1
 
6
 
! Отговори
К'во ви пука преди 4 седмици
до 2070г може и светът вече да не съществува.
104
5
 
5
 
! Отговори
До:Помня преди 4 седмици
До Анонимен 81 Мизерните заплати и пенсии са наследство от социалистическия рай и грабежа на комунистите . Нали знаете че и някога бяхме най бедни в СИВ и Европа благодарение на братята.Само Албания беше след нас.Такава слаба икономика не може лесно да се навакса.
=========
Нищо не помниш бе идЕот, най-бедни бяха румънците. А, армията ни беше най-боеспосособна във Варшавския договор, след Русия. Естествено сега си в поза партер пред ко-му-ниста Барба Ганьос и му правиш вувузели!
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще дойдат китайците
В природата празно нема
102
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 4 седмици
Еми ще се стопим, под "вещото" у-ние на ТУЛУПА, а бяхме 9млн ....НЯКОГА! :(((
101
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българките да се научат да си разтварят повече краката на истинските българи.По добре 5млн бели отколкото 65 млн от които 60 афро-китайци.
100
5
 
7
 
! Отговори
една жена преди 4 седмици
До някои от форума - какви деца искате, бе задръстеняци? Да ви се слугува денонощно като че ли сте на легло, да ви се гледат възрастните родители, да ви се насят пари, да ви се върши какво ли не, защото сте били много важни? Я се огледайте какво представлявате! Това се отнася само за коментиращите, че жените им са виновни, защото има и много свестни мъже, които се мъчат да си гледат семействата, жертвайки своя собствен живот!
99
2
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
Твоята може да я опложда който иска, не пишете глупости и не обиждайте жените, и без това си имаме достатъчно просташки афоризми от сорта на - този е от страната на булката? А после защо не ви уважавали жените и защо не ви носели на ръце? С такова пренебрежително и унизително отношение пак ви гледат като малки деца......., но на по-младите вече тези не минават!
98
2
 
6
 
! Отговори
СОРОС преди 4 седмици
Нема се плашите!Ще ви докараме доктори и инжинери от Африка!
97
3
 
5
 
! Отговори
една жена преди 4 седмици
"Тънки талий", както коментира един господин, за причините за ниската раждаемост?! Вие изобщо добре ли сте? А да сте чул случайно, че заминават и сега към по-богатите държави? Е, ТОГАВА РАЖДАЙТЕ, ГЛЕДАЙТЕ, НЕ СПЕТЕ НОЩЕМ, ТРОШЕТЕ НЕРВИ, ПАРИ? Но те като духнат, и вие ще духате супата? Стига сте вменявали вина на жените, нали вие командвате света, то затова ли е толкова справедлив? Комплексари с мания за превъзходство единствено защото сте мъже?
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Bon мечтаеш за времето на луканката ,когато всичко беше в изобилие.ха.ха
95
10
 
6
 
! Отговори
възроден българин преди 4 седмици
Братя българи, опитайте да правите секс и с жени. Пък може и да ви хареса, кой знае. И като страничен резултат може да ви оправи демографския проблем. Не може да разчитате само на турски тираджии и сирийски емигранти да ви оплождат жените я! И вие се захванете отнякъде!
94
2
 
2
 
! Отговори
Грета Тумбата преди 4 седмици
Спокойно другаря Бил Гей ша ва ваксинира и натръшка по рано,СЗО мисли за вас!ДА ЗАПАЗИМ ПРИРОДАТА Е ВАЖНО!