Експерти: Промени в кабинета няма да успокоят протестиращите!

"Машинното гласуване се иска заради съмнения за манипулации"
Обновена: 21 юли 2020 22:38 | 21 юли 2020 22:35, Веселина Йорданова
352

След вота на недоверие в Народното събрание правителството оцеля, но се очакват промени в кабинета. Какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията. Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят. Премиерът освен това не допусна бежанци. Стабилността е очевидна. Позитивите трябва достойно да бъдат признати", заяви проф. Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите - оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.

"От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос. Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране - тази на главния прокурор - там възможностите за лавиране са много по-малки", изтъкна политологът.

"Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите? Не, няма", категоричен бе Тодоров.

Проф. Христова каза още, че сред протестиращите има всякакви хора, в това число и платени.

"Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща. Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството. Президентът Радев също няма да бъде успокоен", обясни тя.

По думите ѝ, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било изключително грешно.

Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.

"В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какви протестиращи?Един вагон хора на Бабикян.
260
0
 
3
 
! Отговори
Кой му дреме преди 3 години
За Ковид партото им?Аре писта
259
2
 
3
 
! Отговори
Ало-измамници в акци преди 3 години
Организаторите на протеста абсолютно наподобяват банда Ало-измамници в акция-вкарват хората във филм,че са в кризисна ситуация и трябва спешно да проявят решителност да хвърлят спестяванията си през балкона.Едните измамници държат народа "на телефона"(БожковТВ&со) и внушават опасност и безалтернативност да се направи тази саможертва.Другите престъпници са на площада и играят сценки имитиращи кризисна ситуация.Крайна цел- измама и обир на народа.Дали пък ИвоХр. не беше прав за 80%?
258
2
 
0
 
! Отговори
събитията днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
257
3
 
4
 
! Отговори
Странджата преди 3 години
От друга страна си мисля защо протеста трябва да утихва нека си купонясват нали са млади и безработни мама носи тати носи. Ама защо пречат на работещите хора?
256
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора ... да го мислим и да не го мислим, Ердоган се е разбеснял. До 5-10 години, дали той, дали наследниака му, ша на прегази кат куцу пили думат и толкоз ше ний, Ни нато, ни мато ше ни защити. Па и от как са отказахме от русия ...
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 262Не показват директно хората, защото искат да намалят обизайното "клепане", което щенастане.
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТака е! МАРЕШКИ ВЪН!
253
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Божков ще ги успокои срещу 50лв. хахахаха
252
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРИ ВЪН
251
7
 
2
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Борисов ако нямаш топки да защитиш всичко добро което си направил верно май трябва да си ходиш ! Щом те е страх от един Метежник питай твоя приятел Ердоган как се оправя с такива метежници. "Пребитото" дете обиколи всички телевизии да злепоставя полицаите ! Щом не можеш да ги защитиш и те е страх да гледаш кръв давай власта на тези които нямат такива скруполи !
250
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези протести- идват избори- нека там хората свободно да гласуват за когото искат! Това е демокрацията! Всичко друго е диктатура. не може няколко хилядна тълпа с различни окраски и мераци да натрапва на цялото българско общество мераците си.СТИГА ПРОТЕСТИ!
249
5
 
6
 
! Отговори
Откъде-накъде преди 3 години
Събрали се 3000 души от кръговете на БСП, 2000 платени хора на Васил Божков и 1000 безделници - и ще свалят правителството. Да, ама Не!
248
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271а 1 500 000 повече ли са 2 500 000
247
2
 
1
 
! Отговори
score ;) преди 3 години
Антоанета Христова vs Антоний Тодоров 1 : 0
246
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам кой води протестиращите и колко са няма смисъл да ги успокояваме.Като гледам пресконференцията на партията на Слави ,че то парт. актив на БСП са по-млади.Къде са младите,умните и красивите?
245
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270А 50 000 повече ли са от 1 500 000?
244
3
 
10
 
! Отговори
Док преди 3 години
В най- Добрия случай един от ДС / ББ/ ще бъде заменен с друг от ДС или някой, уж независим, който ще бъде УПРАВЛЯВАН от ДС. Тия алчни хора изтощават до смърт нормалността в бг както в икономиката, така и в политиката.
243
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка!!!Каквото и да дойде след това джипуправление,на един еднокнижний,заобиколен от калинки ще е по добро!И никога повече не трябва да се допуска това!
242
3
 
10
 
! Отговори
До 270 преди 3 години
ЯВНО НЯМАШ ПАМЕТ - КАКТО БОЖКОВ, ТАКА И МНОГО ДРУГИ ОЛИГАРСИ, ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ДС. ЯВНО НАИСТИНА СТЕ МНОГО ПОСРЕДСТВЕНИ, ДОРИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ТОВА, А САМО СИ ДРЪНКАТЕ.