Поведението ни наклонява везните за повече случаи на вируса

Експерт: Ново покачване през есента и зимата е неминуемо
Обновена: 31 юли 2020 13:36 | 31 юли 2020 13:35, Веселина Йорданова
3
Поведението ни наклонява везните за повече случаи на вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронавирусът не се е "ожесточил" през топлото време. "На везните" са нашето поведение, разхлабените мерки, свободното контактуване и всички отпаднали рестрикции, коментира проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.

Според нея именно това ги е наклонило да има повече случаи.

Още по темата
Броят на заразените се увеличи многократно през последните седмици и това е глобален проблем. Пандемията продължава да се ускорява масирано и факторите за това са много, допълни още тя.

"На Балканите положението е тежко, ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е световна тенденция", коментира проф. Христова.

Според нея няма как да се надписва броят на заразените, но е възможно те да са много повече заради безсимптомните случаи.

"Броят на случаите, които се обявяват (на всекидневна база), това са новозаразени – това не е брой положителни тестове от общият направен брой тестове. На един пациент може да се направят няколко теста. Може един пациент предварително да се знае, че е положителен и да си прави втори тест", уточни проф. Христова.

Тя подчерта, че е важно отсега (преди настъпването на есенния сезон) да променим поведението си: "Да спазваме елементарните противоепидемични мерки, да ограничим контактите си, да избягваме контакти, особено на закрито, с големи групи хора".

Според специалиста ново покачване през есента и зимата е неминуемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пиредна безмислена статия, в Бг има около 1200 специалиста по вируси и белодробни болести, всеки ефин от тях юоже фа ви каже същото на журналллята.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наклонява и още как. Очаквам случаи свързани с началото на протестите в следващата седмица. Шанса за смислени епидемиологични връзки е нулев, така че едва ли по медий ще излезе нещо. И все пак пиковете ще са не драстични, щото повечето си имаме наум и се съобразяваме с мерките. Така че над 400 до 500 ще са най високите нива, поне до началото на учебната година. Съботно Понеделнишките нива, ще са около 100 до 150.Така ще е. Народа сам ще си слага ограничения при по високи числа, и така ще клатим