За поставяне на гипс на морето – 100 евро

15 евро струва измерване на кръвното налягане
31 юли 2020 08:16, Елка Василева
25
За поставяне на гипс на морето – 100 евро
Снимка: "Монитор"

100 евро струва поставянето на гипс, ако сме имали нещастието да счупим ръка или крак по време на почивката на море у нас.

Цените на различните операции пък се пазят в тайна. Те също се договарят на място. Според пациенти за отстраняване на апандисит например хирурзите вземат между 500 и 700 евро на чуждите туристи, пише „Монитор“.

От 40 до 50 евро за първичен преглед пък плащат чуждите туристи това лято в морските ни курорти. За българи цените са наполовина.

Посещението при лекар не пада под 35 евро, ако пациентът е пристигнал от чужбина. Има и кабинети, в които таксата е закована на 50 евро. По традиция най-високи са докторските услуги в Слънчев бряг. Там и туристи, и лекари са в пъти по-малко този сезон, но цените не падат.

За разлика от предишни години това лято поликлиниките в курорта са празни и работят със силно намален брой специалисти. В една от частните болници са възприели практиката в един ден да имат ортопед, в друг коремен хирург, а на третия идва специалист по образна диагностика. Причината е, че когато няма туристи, съответно няма и пациенти.

От обичайните опашки пред медицинските кабинети няма и помен. "Такова скоростно медицинско обслужване никога не е имало. Предишни сезони пациентите чакаха с часове, сега се чака максимум 5-10 минути и то ако случайно някой друг пациент е дошъл на преглед точно в този час", коментират туроператори.

Липсата на пациенти обаче не влияе изобщо върху ценоразписите. Първичният преглед струва 40-50 евро за чужденци и 20-25 евро за български туристи. Всяка отделна манипулация се таксува отгоре. Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро.

Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците в курорта. Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа. Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре.

Всъщност в Слънчев бряг никъде няма официално обявен ценоразпис. Цените се съобщават лично на пациента и на място. Нерядко нашенските доктори са склонни и на отстъпки след дълъг пазарлък, но само ако крайната сума за лечение ги устройва. Пациентите могат да потърсят помощ и от частните кабинети, които също са пооредели. Преди такива имаше почти във всеки хотел. Сега обаче е наложена по-икономичната практика един лекар да сключва договор с няколко хотела.

Непроменени са и тарифите за частни линейки, които остават заковани на 90 евро за курс. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци и се калкулира от сбора на две такси по 45 евро - за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие, че не е викал линейка.

"Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така", оправдават се медиците.

По друг начин обаче стои въпросът с българските туристи, които нямат здравни застраховки. Опцията да минат по "здравна каса" е почти мисия невъзможна и сънародниците ни са принудени да плащат в кеш от джоба си, ако се поболеят на морето. За тях тарифите са точно наполовина по-евтини, но също непосилно високи.

За български пациент линейка и преглед излиза 85 лева. Заради скандалните цени на докторите нашенските туристи предпочитат  такситата пред линейките и обикновено търсят помощ в спешния център в Бургас, където лечението се покрива от здравната каса.

В елитния курорт на север - Златни пясъци, ценоразписите за медицинско обслужване остават непроменени, като 40 лева е прегледът за българи.

Чуждите туристи обаче трябва да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство, а тя не се издава без преглед. Услугата на доктор близо до хотела струва поне стотачка, а ако се налага визита в стаята, се доплащат още 20 лв. отгоре. За сравнение в поликлиниките във Варна прегледът струва 30-40 лв.

В едни ДКЦ вадят кърлеж за 10 лв., в други – за 20 лв., а в курортите вземат двойно - по 40 лв. Доста по-скъпо в курортите струва и поставянето на инжекция. Мускулната е 20 лв., венозната – 30 лв., докато във Варна вземат съответно 8 лв. и 10 лв. Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 40 лв., зашиването – 140 лв., а махането на конци – 50 лв. В града за трите манипулации се искат общо 80-100 лв.

На север закриват лекарски кабинети заради липсата на туристи

Повечето медицински кабинети в курортите по Северното Черноморие са празни, като дори заради липсата на туристи някои от практиките се закриват. Колко на брой са лекарските практики в комплексите това лято е трудно да се каже, тъй като регистърът им вече не е в Регионалната здравна инспекция. 30 медицински пункта са отворени на плажовете във Варна и в курортите Св. св Константин и Елена и Златни пясъци. При необходимост екипите в тях ще оказват спешна помощ на туристите, коментира д-р Иван Иванов, шеф на Диагностично-консултативен център „Света Клементина“, който години наред осигурява безплатното медицинско обслужване на плажната ивица.

 


25
Още от Общество
При регистрация на кола - бележка за платен данък от общината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 2 седмици
Заплатите СЕГА са ниски защото си назначихме капиталисти. Дадохме им заводите, зада им работим. Дадохме им магазините за да ни продават храна. Дадохме им земята, за да теглят еврофондове. Дадохме им курортите, за да си направят хотели. Дадохме им аптеките за да ни продават лекарства. Дадохме им болниците, зада ни морят. Държавата на назначените капиталисти. Така е било във Франция през 1830. Много хора в България живеят в комунизъм - потребяват колкото си искат.
23
0
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 2 седмици
Точно така е , в Сащ най скъпо е образованието и здравето .
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бившия управител на БНБ до 1989 в интервю заяви: За да имаме безплатно образование и здравеопазване държахме заплатите ниски, инженерът вместо 500 лева заплата взимаше 200... Та толкова с мантрата за светлия социализъм, безплатен обяд няма! И сега както и преди, повече от половината заплата може да ти иде за училище и здраве, преди просто не ти го казваха...
21
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Чужденците си имат здравни застраховки, не ги мислете.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Италия ни взеха 450 евро да се гипсира счупена китка, в болница , не в курорт . Така че айде по полекичка с дезинформацията.
19
4
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 седмици
Доктореску на мореско,
джоба ще напълни днеска !
Затова ли скачахте aбдaли ?!
Болен с недостигащи парички -
кyчета го яли !!!!!!!!!!!!!!!!!
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждам нищо интересно. Нормални европейски цени...дори занижени. Ако нямаш здравно осигуряване или застраховка ще си плащаш. Какво има да се обсъжда изобщо ???
17
3
 
3
 
! Отговори
1500евро-кръвно преди 2 седмици
К'во се оплаквате? Нали всички мразите Черно море и ходите по Гърция-та, значи не би трябвало да Ви интересува нито цена, нито нищо. Мен например не ме вълнува колко е гипса в Сен Тропе, защото няма да отида там. Може да е 2 евро, а може и 25 000евро, а може и да е безплатен?
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
70 лв .за преглед за високо кръвно на поляк ,в хотел
15
2
 
3
 
! Отговори
Диамантената ръка преди 2 седмици
Беше хубав филм
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Пенсионер

Вземате си ФАКТУРАТА и -------> при медицинския Ви застраховател, да Ви осребри платената здравна услуга!
В пълното си право сте!
С уважение
13
4
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 седмици
Доктори ?!
Алчни капиталисти !!
12
3
 
4
 
! Отговори
az преди 2 седмици
Като прочетох - в елитния курорт на север, Златни Пясъци. И паднах от стола. И не се занимавах да я чета тая статия нататък.
11
2
 
8
 
! Отговори
Каскет преди 2 седмици
Отървете се от мутрите и ще дойдем на плаж в БГ. Те са навсякъде, на плажа, на шизлонга, в кръчмата, в хотела, на паркинга, в и на всички места....
10
2
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
На морето не важат ли медицинските застраховки на българите ?Там друга държава ли е и няма ли държавни болници ?Баси мамата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Доктор преди 2 седмици
В бели престилки сме,
морска бригада,
стига ни само,
тази награда -
да ви лекуваме щедро,
в лева, най-вече във евро.
8
5
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 2 седмици
Евлата. Аз си имам допълнителна здравна и те се оправят. Мен ме боли оная работа...
7
2
 
11
 
! Отговори
БХК преди 2 седмици
#преоткрийБългария. Супер е!

иначе дори и с тези цени,здравеопазването ни е скапано до такова ниво, че чак да се спънеш в него. И това се продължава с некадърно управление и с умишлено принуждаване на лекарите да стават писарушки и търговски представители на фармацефтични компании. Дори и да са супер кадърни.
6
8
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 2 седмици
Страшно е да ти се налага да си по болници
____________________________________________
Нали скачахте против евтиното здравеопазване при соца ?!
Нали скачахте за богат(американски) начин на живот ?

Айде сега йежте банани ...
5
2
 
17
 
! Отговори
Ал. преди 2 седмици
Заслужават да изпукат от глад !!!!