Намаляват новите пенсионери от началото на годината

Една от причините - нарастването на стажа и възрастта за пенсия
4 авг 2020 08:35, Елка Василева
31
Намаляват новите пенсионери от началото на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Новите пенсионери намаляват, показват данните на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на тази година. Общо от началото на годината до края на юни лични пенсии са получили 34 292 българи, което е с 5 748 души по-малко спрямо първото полугодие на 2019 г. или с над 14 на сто.

Една от причините несъмнено е нарастването на стажа и възрастта за пенсия, пише „Труд“. От началото на 2020 г. за жените от най-масовата, трета категория труд, възрастта се вдигна с два месеца спрямо 2019 г. и вече е 61 години и 6 месеца. За мъжете увеличението е с един месец и стана 64 години и 3 месеца.

За да се пенсионират, жените вече трябва да имат 35 години и 10 месеца осигурителен стаж. За мъжете той вече е 38 години и 10 месеца. И за двата пола това е с два месеца повече, в сравнение с миналата година.

Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 21 681 лица или на 63,2% от всички нови пенсионери с лични пенсии, като спрямо година по-рано броят им намалява с 3 922 човека или с над 15 на сто.

По-малко са и хората, избрали да се пенсионират по-рано и да получават орязана пенсия. През първото полугодие на 2020 г. такива са 2 391 българи, на които не им достигат средно 10,1 месеца до навършване на възрастта за пенсия. Спрямо година по-рано техният брой е с близо 800 души по-малко или с 25 на сто намаление.

Почти наполовина са и пенсионерите с пенсии, отпуснати при условията на чл. 69 от КСО. Или това са военнослужещите, държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и др. Те придобиват право на пенсия при навършване на 53 години и 6 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени по съответните специални закони.

Такива са едва 269 пенсионери за шестте месеца на тази година, което е със 195 души по-малко в сравнение с първата половина на 2019 г.

 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Един от тях преди 1 месец
Не е нито редно, нито стимулиращо да се вдигат преференциално и да получават добавки по празниците само най ниските пенсии.Те са се осигурявали за толкова-обидно е за останалите!
26
2
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Периодично вдигат ниските и минималните пенсии,а средните не се осъвременяват-докога така г-да управляващи?
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БКП-то си казва думата чрез всичките си партийни нюанси. Който си мисли че червено, червено избива ще оапе дедовия за пореден път.
24
2
 
13
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Давам ти всичките привилегии, ама в комплект с онкологичното ми заболяване и хипертония - ТЕЛК 82 %/54 лв. за лекарства и диетична храна и 97 за винетка/. Пенсионерка за стаж и възраст, висше образование и не мога да работя. Тогава да те питам как е от другата страна.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Борисов продължава да управлява,съвсем ще изчезнат.
22
8
 
3
 
! Отговори
Изравнете преди 1 месец
Изравнете възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

Мъжете да блъскат до 80, а жените да се пенсионира на 60?
21
0
 
9
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 1 месец
Кой вземал-вземал !!! Повече няма !!!
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направете ги за мъжете 80г. за жените 75г , какво си играете толкоз.Ще бъде идеално за управляващите, хората да блъскат по 40г и оп, тъкмо стане време за пенсия, те взели се споминали.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави са протестиращите : требе се основно изриване на всичко.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако направите възрастта за пенсиониране 120 години изобщо един пенсионер няма да има.
17
2
 
20
 
! Отговори
ореха преди 1 месец
Ами пенсионерите ще намалеят, нали това искаше Боко.Едни умряха от пандемията, други не дочакаха да направят години и стаж и те преждевременно си отидоха от този свят.Някъде дочух че след това увеличение на пенсионната възраст което е заложено като крайна цел, следващото увеличение щяло да стане на 70 г. Дано да не е вярно, но в България всичко е възможно.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигайки възрастта за пенсиониране и намаляването на размера на пенсиите от НОИ /когато внасяш за ДЗПО/, принуждава все повече хора да търсят начини да се пенсионират с инвалидни решение. Плюс това там привилегиите /при инвалидните пенсии/ за значителни - интеграционни, финансови помощи, устройване на близки и роднини на работа, като лични асистенти, безплати винетки, безплатно отопление, почивки, а за работещите и освобождаване на работежите от данък върху доходите и др.
15
2
 
6
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
до 14
тва дет сме дали на дръжавата ако рече да ни връне поне 5% ке и требат 200годин
та ного акъл не давай
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуват гласовете на чиновниците за ГЕРБ и ОП.
Без никакви аргументи правителството изведнъж реши от 1 септември да повиши с до 30% заплатите на неизвестен брой служители в общо 28 министерства, държавни агенции и структури.
13
10
 
13
 
! Отговори
ама истински селянин преди 1 месец
като не плащате осигуровки ,после първи надавате вой ,че" нямало държава".Абсолютни социопати
12
2
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Голяма гавра направиха с жените 3-та категория труд! Увеличиха възрастта за пенсиониране, без да помислят, че българската жена ходи на работа и работи у дома, защото няма пари за домашна помощница! Сама си гледа децата, само родителите помагат доколкото могат, защото и те ходят на работа! Трудно е да ходиш на работа след като навършиш 60 г. Но, пари във пенсионните фондове няма, защото трябва да поддържаме популацията на ромското население! А това население с години не иска да учи и работи!
11
3
 
18
 
! Отговори
работещ преди 1 месец
Да направят пенсионната възраст 90г. Да се задавят и пукнат дано. Както се казва " Да е проклето името им и плитък гроба на мършата им.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ни е жив и здрав другаря Тиквуний така се прави всичко нагоре само доходите не
9
6
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Тиквена работа
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с колко се увеличиха инвалидните пенсии?