Военният туризъм: Може ли България да бъде атрактивна?

Коя е най-голямата разделителна стена в света?
5 сеп 2020 10:06, Елка Василева
35

България има потенциала да бъде атрактивна страна за военен туризъм. Освен последната българска подводница „Слава“, която наскоро беше превърната в музей, в България има много интересни места за посещение, много военни регалии и изостанала техника. Това заяви Георги Милков, журналист, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„По турската и гръцката граница на България има стари германски и руски танкове, вкопани още от времето на Студената война. Това е така наречената отбранителна ивица ‚Крали Марко‘. Имаше една известна история преди време – германци дойдоха и изкопаха един стар танк ‚Майбах‘ и го изнесоха, защото има колекционери. Ако държавата положи усилия за реставрация на ивицата, това наистина би се превърнало в интересна туристическа дестинация“, смята журналистът.

Освен за България и световно познатите дестинации като Виетнам и демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, Георги Милков каза, че съществуват не толкова популярни за военен туризъм зони, но също толкова любопитни за посещение.

 „Най-голямата разделителна стена в света, малко хора знаят, че се намира в Западна Сахара. Това са 1 500 километра пясъчна стена, по която има военни фортификации, артилерия и минни полета. Границата не съществува на географските карти и отцепва 2/3 от Западна Сахара, контролирани от кралство Мароко, а другата от фронта ‚Полисарио‘. Това е т.нар. ‚Война в пясъците‘", разказа Георги Милков.

Гостът поясни, че достъпът до тази разделителна ивица не е лесен - нужни са разрешителни, както от мароканските власти, така и от алжирските.

Целия разговор вижте във видеото.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Сиси преди 3 години
Каквити управляващите ,такива и журналистите.
28
0
 
1
 
! Отговори
Адам преди 3 години
това се казва полезен одиот
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
voenen balkanski turizam si teche kato zlatna perlova bira non stop.
26
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Сещам се за една истинска военна атракция. Намира се почти в центъра на Сливен и се казва "Хамам баир". Долу на кръстовището беше бункерът, известен като "Изнесен щаб на армията". Там в тунелите давахме дежурство радисти и други подобни, също и дежурния по щаб офицер. Има доста помещения, които може да са интересни за туристи.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
firma gorubso otdavna pravi voenen torizam v rbg...ako kopa oste niakolko petiletki i ste stigate do bialo more po originalna inovativna magistrala s vajena otkrita zlatna vazdushna linia...
24
1
 
0
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен12 Не ни разсмивай с фалшивите си опорки. Имахме "промишленост", която работеше на празен ход и произвеждаше *** на загуба. А това 30 място можеш да си го завреш, знаеш къде. Празни магазини, всичко по-качествено се продава под масата и с връзки. Опашки за всичко и основния въпрос: " Какво пуснаха в магазина"? То и за това фалира "социализъма", който според главния виновник, бил "недоносче". Няма как да не се съгласиш с него.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сюлейман паша Може,ако ви дойдем пак на гости да съжителстваме още 500 години......Ами то накрая ще се окаже че ако станем част от Турция май наистина ще сме много по-добре! Българските оправници-изедници се оказаха къде къде по страшни от турските!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25НАТО и САЩ ни докараха до този Туризъм и да бъдем разглеждани....Ако не е Путин виновен ще е САЩ и НАТО! Не ви ли омръзна вече от тази банална теория с тенденция на нескопосан защитен механизъм?Виновни сте си вие в България защото повечето страдате от анти-акълие!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО и САЩ ни докараха до този Туризъм и да бъдем разглеждани, като експонати , база и безопасна игла : ( ........ Армията е Самочувствието на Един Народ !!!!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Политсексолог преди 3 години
И накрая за пълен кодош ще пуснем туристите във стрямската теляшка бригада...донесла толкоз оргазми на муджахедите в Афганистан.....
19
1
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
май цялята ни армия е за военен музей -едно самолетче и едно корабче , подводници нямаме танкчета също и да идват туристите да ни гледат резила
18
1
 
3
 
! Отговори
какво се чудим преди 3 години
военния туризъм отдавна е в действие 2500 000 имота са купени от руски зелени човечета с безлихвени кредити или с парите от неплатени на българската държава данъци от лукойл.някоя сутрин да не хванем за палците като кримските украинци!
17
5
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 3 години
Може,ако ви дойдем пак на гости да съжителстваме още 500 години.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
otkat komunistite otstreliaha lukanov, e vse voenen turizama v rbg...bum...ipav lov....bum...eku lev...bum...bum...bum...modna kasta agressia...bum...viktoria palace...bum...rusalka...bum...sunset...bum...i butilka rom...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до колчотози туризъм може да има втора страна (черната) за пари да ловуват стари хора в затънтени села всички знаем какво безаконние е у нас---------Не е интересно, старците са лесна плячка.Да стреляш по бабички е се едно да стреляш по вързана мечка.
14
0
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Толкова антики има в експлоатация, че туристите им стига да влязат в парковите територии на действащи формирования. Там могат да се срещнат с техника, която дядовци и прадядовците им са експлоатирали. А тези пишман журнала да се скрият някъде.
13
0
 
5
 
! Отговори
Грам понятие преди 3 години
Личи си,че журналистът си няма грам понятие от военна техника,военна терминология и въобще неща свързани с военното дело. Нито от танкове разбира,нито от военни фортификации. Няма нито разделителни ивици,нито отбранителни ивици. Има укрепени линии,полоси,райони. От укрепената линия "Крали Марко" машините отдавна бяха откопани и събрани в Ямбол - районът на бившата 7 мсд. Иначе места в България и около нея за военен туризъм колкото щеш,но явно журналистът не ги знае.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както вървят нещата, се молете Турция да не ви спретне един военен туризъм...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил съм на Канарските Острови преди 12 години..Имаше Корабен Круиз до Ел Аюн = столицата на бившата Испанска Колония Западна САХАРА, която беше Испанско Владение чак до март 1976 год. = когато 5 месеца след смъртта на Генерал Франсиско Франко, Испания даде политическа независимост на Зап.Сахара...И веднага буквално след 3 месеца - в юни 1976 г. Мароко я окупира и взе цялото и крайбрежие.А МАРОКО има и огромни претенции към Мавритания = и двете имена на държавите идват от гръцкото Маврос=Черен .
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече даже разходките в центъра на София са военен туризъм.