Осми сме по смъртност от коронавирус в Европа, тенденцията е за спад

НОЩ възобнови брифингите си
Обновена: 1 окт 2020 11:31 | 1 окт 2020 10:25, Александър Попов
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес Националният оперативен щаб възобновява брифингите веднъж седмично.

286 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 4 943 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,8 на сто от общия брой изследвани.

През последните 24 часа са починали 12 души, при които е установен коронавирус. 145 са се възстановили, в болница остават общо 837 пациенти.

За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в интензивни отделения, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ.

В Европа сме на 25 място по брой заразени с коронавирус с 33,3 на 100 000 души. По отношение на смъртността сме на 8 място 1,11 на 100 000 души.

Смъртността постепенно спада, доскоро бяхме на второ място. Тенденцията в Европа е видима, започна вълна за повишаване на заразените с COVID-19, от миналата седмица и ние влизаме, като ръстът при нас е с 57%, обяви доц. Кунчев.

Няма по-висока заболеваемост в детски градини училища

Министър Ангелов бе категоричен, че заболеваемостта в детските градини и училищата е по-ниска или се доближава до тази в обществото.

Към 30 септември данните показват:

- Деца с положителен PCR тест в детски градини - 12

- Ученици с положителен PCR тест - 117 

- Заразени учители в детски градини - 14

- Заразени учители в училища - 72 

- Непедагочески персонал са около 60 в градините и училищата

Карантинираните малки деца са 539, а учениците - 643. 

Към момента в страната има 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. 10,5% от тях са заети към 30 септември. 1 108 пък са леглата за интензивно лечение, от тях са заети 4%, обясни ресорният министър.

Проблемът с медиците

Недостатъчният брой на медиците, умората и показването на заразените сред тях са един от най-големите проблеми пред здравната ни система. Ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти. Те запазват същия темп, около 5,6%, какъвто е и за цялото общество. Към момента са отчетени 1152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медсестри, каза проф. Ангелов.

Активните случаи на заразени медици в момента са 227, а 36 от тях са хоспитализирани. Двама - лекар и сестра, са в интензивно отделение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: нощкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news. На 23то място сме. Всеки може да провери сам в worldmeters
88
7
 
18
 
! Отговори
народа преди 3 години
Тея ще се гаврът с народа още много ако не ги изметем. Ако излезем една вечер ВСИЧКИ на улицата и тея бykлуци ще бягат като бити пеcове. И телевизорите ще спрат да приказват за ковид. Света се управлява от пcихопати - фашисти които са си купили медии, политици , лекари и *** за да си прокарват cатанинския план.
87
3
 
6
 
! Отговори
антибоко преди 3 години
Цитат:В Европа сме на 25 място по брой заразени с коронавирус с 33,3 на 100 000 души. По отношение на смъртността сме на 8 място 1,11 на 100 000 души....с други думи здравната ни система не действа адекватно. И кой, ако не Боко Тиквата е виновен?...може би е виновен Орешарски, Луканов и извънземните? Тези които защитават Тиквата, нека да осъзнаят , че и техните близки умират заради Тиквата и неговите калинки,рекет, кражби и простотия.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още в началото на пандемията беше съобщено, че съществуват лампи, които пречистват въздуха в затворени пространства, без да вредят на хората. Ако политиците искаха хората да са здрави, а не да има стокооборот на медицински услуги, щяха да стимулират организацията за производство и закупуване за възможно повече обекти: предприятия, старчески домове, училища и т. н. Цялата галимация сега е заради наивност и лакомия. Защото ще убием и грипа и куп други, и кой ще прави оборот на медиците?
85
2
 
11
 
! Отговори
БЦЖ преди 3 години
Нали БЦЖто пазеше? Как така сме на 25-то място по заболеваемост, и на 8-мо по смъртност? Моля министърът и прилежащите празнодумци да обяснят, ако могат разбира се. Защото по принцип преди да говорят, трябва да мислят, ако могат разбира се.
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първо място сме по детска смъртност! Но това не е толкова важно! Сега слугите трябва да рекламират каквото са заповядали кукловодите!!!
83
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Айде пак,лека полека сега ведън седмично,другия месец всеки ден брифинги,появи се познатата ни физиономия,очаквайте скоро време пак затваряне на всичко,и по областни градове.До месец пак карантина,сега като почнат пак сезонните грипове,ще ги пишат с коронавирус,и айде карантината почна...
82
3
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До реалнафантазия: След края на март 2022 следва забрава на манипулацията, която вече ще си бъде свършила своята работа.
81
0
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До Валерия,Интересното е, ако вярваме на информацията на щаба от днес, когато изреждаха придружаващите заболявания на починалите, та ако наистина се целеше редуциране на населението, защо само най-слабите прочиства вируса, а не и здрави хора в повечето случаи?И все пак наистина има някакво световно раздвижване на картите на някой. Дано не сме в навечерието на някакъв световен конфликт или бедствие, за което да ни подготвят... :)
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Твърдението, че тестовете чипират е доста налудничаво, но е факт, че тест за ковид 19 НЯМА и няма как да има по простата причина, че такъв вирус все още не е изолиран (най-вероятно дори не съществува).
79
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Да питам от тези 20 833 случая с covid-19 от април заразени ли са или ? Пише се колко са новите заразени, излекувани и умрели. Нещо бройката не ми се връзва. Излиза, че има една бройка която е постоянно заразена от самото начало - април.
78
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усетиха се, че на хората не им дреме и тотално бяха забравили за съществуването на смешното вирусче и НОЩниците пак цъфнаха да четат черните хроники барем наплашат някого.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"не се ли страхуват че отрицателната енергия която генерират може да им се върне като бемеранг."Това са yрoди материалисти без никаква нормална връзка с живия живот, те не вярват в карми.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен " Всеки който работи осърдно против собствения си народ, трупа страшна карма, която ще изплащат и пра пра пра внуците му" и аз това си мислех нощеска не се ли страхуват че отрицателната енергия която генерират може да им се върне като бемеранг.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БСП ако имаха мозък но не си разбрал че партиите не отричат ковид19 напротив левите партии са дори по лоши когато са в управление например в Испания. Партиите гледат да изкярят от к19 и точно затова герб не дават власта щото се надяват на блага от ковид19.
74
3
 
3
 
! Отговори
Швестер Велко преди 3 години
Да идват тировете с чувалите...!!! Хахахахахахахаха....
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите живеят по 100-150-200 години! Затова повече от век не можем да се отървем от тях. Издържливи са като ***.
72
9
 
6
 
! Отговори
Валерия преди 3 години
Информационната война в Интернет става все по свирепа!!! А и максимата, "който владее информацията, владее света се докаэва отново"!!! Апропо, Corona вируса се окаэа най добре органиэираната схема эа съкращаване на световното население до ниво пълно иэчеэване!!! Не се шегувайте, че нямало вирус и всичко е лъжа, эащото не е така - положеннето е направо страшно!!!
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Защо слагате минуси. Специален тест няма. Това е факт и не може с минуси да се отрече. Замислете се малко по добре вместо да слагате минуси понеже минусите няма да ви помогнат.
70
1
 
1
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До НЕКОЙ,Какво следва април 2022-та? Поясни. :)