От утре носенето на маски на открито е задължително

Те са необходими на места, където не може да се спазва дистанция
21 окт 2020 21:45, Нели Христова
74
От утре носенето на маски на открито е задължително
Снимка: БГНЕС

От утре, 22 октомври, се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си; водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст. 

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със издадена днес Заповед № РД-01-609/21.10.2020 г.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До С.В.В цял свят могат да сключват гей бракове, само българите не.В цял свят приемат Истанбулската конвенция, само българите не.Абей! Льохман!
60
3
 
2
 
! Отговори
С.В. преди 3 години
Кактоя български народ не стана по умен и грамотен,а все повече затъпява. Цял свят могат да носят маски,но българите не. Цял свят може хората да спазват всички ограничения при това много по сериозни ,но българите нали всчк са професори,ддоримаски не желаят. Не носете,не спазвайте нищо,утре като затворят всичко пак ще почнете да ревете сто .... Само не знам защо трябва да страдат иномалмнте хора от така *** Само глоби яки за да влезе в крак тази разхайтена сбирщина.
59
3
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Странно, държат в клас по 25 ученици без маски, обикалят кабинети, срещат се с други ученици, мишкште и клавиатурите в компютърните кабинети минават през стотина ръце, и.....ИЗНЕНАДА- на вън- с маска!
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангейов се напъна и роди недоносче... не бе, честно, кажете - при така формулирана заповед кой ще носи маска? Контролните органи кво, ще ходят с рулетки да доказват ли? На мен акта за неправилно (!!!) носене на пистолет ми падна в съда, защото полицая не се сети на коя улица ме е спрял за проверка и цвета на колата ми, а тука смехорията ще е пълна. Вече виждам съдията как пита щ: Откъде бяхте сигурен, че дистанцията е под 1,5м за да напишете акта, как го установихте? А Мильо почва да срича.
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега имаме 1472 новозаразени и 29 починали, два рекорда в един ден заради закъснялите и неадекватни мерки на мутрите и благодарение на кивид-корите неносещи маски и неспазващи дистанция.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза някоя гербава калинка и казва:От утре токът се повишава с 35%!Вечерта в новините мъдрата Тиква казва:Много е, народът е беден, да не съм чул за увеличение повече от 20%!Народът:Браво, да живей!
55
1
 
6
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Децата под 6 годишна възраст не носят зарази и няма как да се заразят. Логиката е желязна. Отивам на дискотека, да подишам малко без маска, само не знам как да си изпуша цигарата - вътре без маска, но не се пуши, навън се пуши, но пък трябва да съм с маска...?
54
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано българина и цялата останала пасмина най сетне да се научи да спазва дистанция, то 1,5м е малко но понеже и тротоарите са едни теснички да приемем това разстояние за дистанция. Носенето на маска обаче в закрити помещения например хипермаркет не отменя спазването на дистанция. ДИСТАНЦИЯТА е най лесната мярка за спазване ама българина нали се е научил да се бута дори и в празен трамвай още от социализма обича да се навира като невидяло, ми спазвайте дистанция бе хора тя поне не струва пари..
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "тези неуки смотяняци" Ми в Чехия и в Германия и много други особено средно европейски страни имаше тази забележка и не само сега а още от преди че на открито се препоръчва маска ако не може да се спази дистанция но кадровиците на герб толкова си могат освен че го правят нарочно и освен това техния началник да блесне ..
52
1
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Чл. 6. (1) Който на публично място носи облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето, се наказва със:1. глоба в размер на 200 лв. - за първо нарушение;2. глоба в размер на 1500 лв. - за всяко следващо нарушение.(2) Ако нарушителите са длъжностни лица, наказанието е:1. глоба в размер на 500 лв. - за първо нарушение;2. глоба в размер на 2000 лв. - за всяко следващо нарушение.(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на подбудителите и допустителите.
51
2
 
12
 
! Отговори
до 49 от славянин преди 3 години
''Истината е ТОЧНО ОБРАТНАТА НА НАПИСАНОТО В ЗАГЛАВИЕТООт утре носенето на маски на открито НЕ Е задължително, с изключение при "струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м."''Именно, само на тези открити обществени места, КЪДЕТО ИМА СТРУПВАНЕ НА ХОРА В РАДИУС ОТ 1,5 МЕТРА И ПО-МАЛКО ОТ ТЕБ трябва да носиш парцала на лицето, щом тези две условия липсват, не си длъжен да го носиш!
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ще го напиша така, че да не ме цензурират - НЕ СИ ГРАМ УМЕН ... ДЕМЕК СИ СУПЕР ...?
49
3
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Нямам нищо против грозните жени да носят маски. Може и бурки
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47 не се тревожи , и дотам ще стигнем , ако не започнат да падат бройките Сега има около 13 400 активни случая, ако се запази ръста на увеличение след седмица ще имаме по 2500 дневно , след 14 дни - 5000 А тогава активните ще гонят 40 000, което ще рече 5- 6 000 души в болница . Сега са 1600 някъде ,и болниците са запълнени , лекари сестри и персонал - стават все по-голям кът Цяла държава няма да я затворят , по области ще бъде най-вероятно , както в Западна Европа правят сега
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизогерберастите са толкова некадърни, че една заповед не могат да издадат. Заповедта обикновено нарежда да се изпълни нещо, точно, ясно и безпрекословно. А от десет години е пълен батак, до обяд едно, следобед друго, ама ако било така, ама ако не било така, ама с маска, ама на метър и половина, ама ако ядеш, и накрая едно голямо нищо. Като цялата им работа е такава на тези неуки смотяняци.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
45
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко. Министърката на здравеопазването искаше да ти го натресе с тая заповед, но ти с ловка маневра я ощастливи за нула време. Само язък за мастилото и хартията, ние ги плащаме.
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четох въпросната заповед. Спокойно. Тя е толкова неразбираемо, омотано и неадекватно написана, че добре полираните мозъци на проверяващо-глобяващите органи, няма да могат да я асимилират.
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е ТОЧНО ОБРАТНАТА НА НАПИСАНОТО В ЗАГЛАВИЕТООт утре носенето на маски на открито НЕ Е задължително, с изключение при "струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м."
42
2
 
4
 
! Отговори
.. преди 3 години
е как нали треа паривите пари от глоби и копуване на маскии