Бум на новоприети с коронавирус и във видинската болница

Директорът на МБАЛ-Видин: Легла има, проблемът е с кадрите
4 ное 2020 12:38, Анисия Иванова
4
Бум на новоприети с коронавирус и във видинската болница
Снимка: БГНЕС

Увеличение на броя на новите случаи на заразени с коронавирус отчитат здравните власти в област Видин. Ръст има и на новоприетите пациенти във видинската МБАЛ "Света Петка". Това съобщи директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова.

Случаите на COVID-19 в област Видин от началото на пандемията до 4 ноември са 408, починали са 23-ма души, излекуваните са 261, а активните случаи към момента са 124. От тях 16 души са в болнични заведения, като двама са пациенти на болницата в Монтана и в "Пирогов". Останалите 108 души са на домашно лечение. За последното денонощие има 35 нови доказани случая на коронавирус, сочат данните на РЗИ - Видин. За две седмици са взети над 2000 PCR проби, допълни д-р Найденова.

Още по темата

В МБАЛ "Света Петка" е създадена организация за поемане на пациенти с COVID, но има проблем с кадрите, коментира още директорът на областната болница д-р Найденова. Тя обясни, че две сгради са подготвени за целта - старото инфекциозно отделение и т.нар. ОАИЛ-2.

"В момента в болницата има 14 пациенти с доказана инфекция, като притеснителното е това, че на 2 ноември стана много интензивен приемът - от тези 14 пациенти само за ден са постъпили осем души.

Ако продължава с такъв темп хоспитализирането - тоест наличието на пациенти с тежки симптоми, които се нуждаят от болнично лечение, това ще затрудни в бъдеще дейността. Освен тях има още шест пациенти лежащо болни, които изчакват в момента резултатите си, каза още директорът на видинската болница.

От началото на месеца хоспитализираните пациенти с коронавирус са общо 17, което надминава сериозно бройката, регистрирана през пролетта", отбеляза д-р Найденова.

"Като леглови фонд болницата е обезпечена. Във вътрешно отделение и отделението по пулмология и фтизиатрия са обявени в заповед на министъра на здравеопазването с целия брой легла - съответно с 30 и с 24 легла. Също така детско отделение и ОАИЛ с шест легла. Леглова база има достатъчно. Кадрите са проблем. Ще се постараем да се справим с това", каза директорът на МБАЛ "Света Петка" пред БТА.

Тя обясни, че предвид ситуацията в страната през октомври, когато се увеличи значително заболеваемостта в другите региони, в болницата във Видин е направен график с повече персонал в структурите за лечение на пациенти с COVID. В момента там работят осем медицински сестри (пет са на пълен работен ден, другите на половин - изведени от различни отделения), също така шестима лекари от различни отделения дават дежурства, каза д-р Найденова.

"Има няколко медицински сестри, които изявиха желание да започнат работа в COVID структурите, но в момента заради други заболявания отсъстват две от тях. Но се надявам да успеем да съберем персонал, ако се наложи да приемем по-голям брой пациенти от тези, които са в момента", сподели тя.

"Горчивият опит от пролетта ни накара да направим организацията, която сега се препоръчва", подчерта д-р Найденова. Направен е филтър в Спешно отделение - има лице, което обработва пациентите там и ако има пациент, съмнителен за COVID инфекция, той отива в един фургон, който е оборудван с климатик, с легла, с всички условия за взимане на проби и там изчаква консултация със специалист или готови резултати на изследвания, пуснати в болницата.

Оттам такъв пациент може да бъде директно транспортиран с линейка в инфекциозно отделение или в т.нар. ОАИЛ-2, където има и мобилен рентгенов апарат. Д-р Найденова изрази надежда, че до края на ноември във видинската болница ще заработи и лаборатория за изследване на проби на пациенти със съмнения за коронавирус. Сега най-близките лаборатории са в Монтана и Враца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Притеснена преди 3 години
Броят на загиналите от коварното заболяване заплашва да превиши броя на излекуваните! Това е ужасен ужас! Къде са експертите? Къде са мерките?
2
3
 
5
 
! Отговори
В жълтите преди 3 години
Райони ако не се стегнат да си приемат пациенти с новата болест за по 1200 лв после пак ще реват че болниците им фалирали. Жътва е сега.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Легла имат всички....., а лекари, а анестезиолози, санитари.....