От 3 грабежа се докладва 1, няма вяра в полицията

Хората са убедени, че тя не може да направи нищо
Обновена: 24 ное 2020 16:41 | 24 ное 2020 16:03,
46
От 3 грабежа се докладва 1, няма вяра в полицията
Снимка: БГНЕС

От 3 грабежа само 1 се докладва в полицията. Това заяви старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Хората най-често посочват като причина недоверието в полицията и убеждението, че тя не може или няма да направи нищо. Според анализа на Центъра високите нива на престъпността в страната от близкото минало, медийното отразяване и опитът на жертвите са създали негативен образ на полицията. Често срещани са и нагласите, че ако престъплението не е сериозно, няма смисъл да се съобщава в полицията, пише "24 часа".

Данните от анализа на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за битовата престъпност показват обаче устойчив спад за последните 10 г. Това е свързано с подобрената икономическа среда, с демографската криза и по-специално намаляващият брой на младите мъже, които са най-активния криминален контингент. Спадът е най-сериозен в повечето райони на страната, но престъпността в Югоизточния остава сериозен проблем.

Делът на незаявените престъпления остава сериозен. Изследването показва, че 2/3 от анкетираните, които са били жертви на престъпления, не са заявили това в полицията.

Висок остава и делът на заявената, но нерегистрирана от полицията престъпност.

Анализирана е и ролята на телефон 112 за комуникацията между гражданите и МВР. 98% от запитаните в изследването са заявили, че биха използвали спешния телефон, а една трета вече са го направили. Най-често хората викат Бърза помощ - 64%. 24% от хората са търсили полиция и 6% пожарна.

От престъпленията, заявени на 112, най-много са тези за хулиганство - 47%, домашно насилие, което расте - 16% и само 3% за кражби с взлом например.

Данните показват, че по-образованите хора предпочитат да използват 112, а не да отидат на място в районното, докато при по-неграмотните е обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей!Рядко съвпадение на съгласия (лайкове) и то на нула против!Сигурно има нещо вярно!Избирайте ГЕРП само!Който разбрал намека да гласува с плюс или минус, ако не е разбрал!
41
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
От извесно време призовавам.Българи въоръжавайте се кой с каквото може.Нищо хубаво не ни чака.Бъдещето е неясно и няма да е розово.
40
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Либерализирайте закона за огнестр.оръжия и престъпноста ще падне! Да ,ама онези от парламента ги е страх ,някой да не им пробие дебелите шкембета.За тях е по добре народа да страда от всякаква престъпност.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма полицай който не е топнат в някаква схема. От охрана на наркоразпространители, до информиране на авто-джамбази и едри престъпници, ходатайстване и каквото се сетите. Изхвърлят в коша сигнали и протоколи. На място - срещу рушвет лъжат, викат фалшиви свидетели, пишат предупредителен протокол на повикалия ги вместо на престъпника. И накрая искали по-големи заплати.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Te delqt s apapite na koi da revem?????,,
37
0
 
1
 
! Отговори
не не ми дреме преди 3 години
не им вярва на човеци с Шап-ки
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бях охрана познавах и още познавам от полицията, не им е лесно и на тях :)) Но съм съгласен че донякъде не си вършат работата :) Но не си мислете че е лесно да въдворяваш ред и да си учтив същевременно, иначе си има *** във всяко стадо, не е тайна това :)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро от 100 грабежа до МВР стига един, а от 100 стигнали до МВР, МВР разкрива един. С други думи от 10000 грабежа, един се разкрива.
34
0
 
5
 
! Отговори
Герб преди 3 години
Видими резултати!
33
0
 
2
 
! Отговори
биюк бъшънъ преди 3 години
спът по цял ден,къде ами под цъфналата дюля с ката-фал-ката,каква работа да свършат.,работа под цъф. дюля
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В либералната демокрация очевидно никой началник или дори министър не може да накара подопечните си да работят и то честно и почтено. Друго обяснение нямам. Дори да има добри това не е достатъчно, защото очакването е всички да са преди всичко честни и почтени и да няма задкулисие, тогава обществото само ще им даде уважение и повишение.
31
0
 
20
 
! Отговори
Anus shepti преди 3 години
НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ ОПРАВЯ КОЙ КАК МОЖЕ.МИЛИЦИОНЕРИТЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА ГРАЖДАНИТЕ.САМО ПУШАТ И РЕВАТ ЗА ПАРИ.ОМАСКАРЕНИ И УМЕРЗЕНИ БАБАИТИ И ЧУКУНДУРИ.
30
0
 
16
 
! Отговори
за нищо не са преди 3 години
Всеки път като видя такава публикация ми припомнят случите, в които не са си мръднали пръста милите ни милиционери. Абсолютно безполезни, най-често замесени, и винаги ***, хрантутени от нашите данъци
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква вяра очаквате да има ми те вземат обратната страна, пострадалия престъпник, а престъпника герой. Това никъде го няма освен в нашата прекрасна страна от както дойде либералната демокрация стана непоносимо с тия хора няма надежда на света ти да отиваш да прикриваш престъпника който бие лъже и краде, само защото твой човек е.
28
0
 
13
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Аз имам усещането, че не само за грабежи, а за нищо не бива да се оплакваш в полицията, защото не само, че няма да ти помогнат, а проблемите само ще се задълбочат, макар и не задължително заради самата полиция.
27
0
 
6
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не че не може,просто не иска.Защо ли?Аз не знам. Но полицията сигурно знае.
26
0
 
13
 
! Отговори
еми преди 3 години
случвало ми се е , изцапаха и направиха мазало. накрая нищооо. утепляци.
25
0
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
А от целия ЕС ние си имаме най-много полицаи на глава на население! Някой да е видял през последните години патрулиращи полицаи по улиците? Без да броим онези по протестите... Отделно си имаме жандармерия, ГДБОП, спец. сили, ДАНС и пр. курбанджии...
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полицията може, но не иска. Така или иначе получават заплати , но пък % от печалбата на крадците няма да получи, ако ги хваща.
23
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Полицията може, но - не прави...