Зденка Тодорова: За 101 години българите от Западните покрайнини намаляха със 100 000

Днес нашите сънародници там са едва около 15 000
29 ное 2020 16:28, Красимир Ангелов
41

От 1919 година, когато се подписва Ньойския договор, който откъсва Западните покрайнини (Босилеград и Цариброд, както и селата около тях и някои села в Трънско) от България, българското малцинство в Сърбия намаля до неузнаваемост, казва Зденка Тодорова, журналист и писател от Цариброд в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

"От 120 хиляди души тогава сега сме се свили до около 15 хиляди души," разказва тя.

На 27 ноември 1919 година - точно преди 101 години, тогавашният български министър-председател Александър Стамболийски подписва Ньойския договор, който освен че задължава България с репарации след Първата световна война, откъсва от страната ни Босилеград и Цариброд - две общини със 100% българско население.

И до днес между тези две най-бедни в Сърбия общини няма нито път, нито железница, разказва Зденка Тодорова. За разлика от Цароброд, който има късмет да се намира на международния коридор 10, Босилеград е напълно икономически и комуникационно откъснат.

"А едно малцинство, като е разбито, не може да функционира нормално. През 1950 териториално-административна реформа в Сърбия придаде част от селата, населени с българи, към общини с предимно сръбско население. От 1980 година започнаха и асимилационни процеси в образованието и от обучение изцяло на български в училищата в Босилеград и Цариброд се стигна до обучение на сръбски език с два часа седмично български," казва тя. В два часа седмично е невъзможно да се учи и история, и литература, и език, и всичко, което учеха предишните поколения, казва Зденка Тодорова и припомня, че българското малцинство е конституционно признато малцинство в Сърбия.

Според нея в европреговорите на Сърбия, а и извън тях, България трябва да постави въпроса за връщане образованието на български език в Босилеград и Цариброд. "Само с международен натиск може да си отстоим образователните права, а учебниците на български за тези две общини трябва да се пишат не от учени в Белгард, а с помощта на консултанти от Западните покрайнини," казва Зденка Тодорова и дава пример как Сърбия отстоява правата на своите малцинства зад граница.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите дълги години са били част от Българската Империя. Белград (Алба Булгарика) е български град от Първото българко царство.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите винаги са ни завиждали и винаги са ни били врагове. Проблем със Северна Македония сега нямаше да има ако не беше техния шовинизъм.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Референдум за връщане на територията на България! Ама на боко тиквата саму смъкнат гащите.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог е велик ! Ще има правда !
32
2
 
9
 
! Отговори
Зорос преди 1 месец
Великите сили ги е страх от нас.
Затова са ни мачкали и мачкат и сега.
Трън в гз европейски лидери и комшии.
Няма да ни простят по исторически причини.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До наблюдател Ако изобщо ни има!
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на турското робство,едно от най-жестоко потушените български възстания е Нишкото възстание, днес наглите сърби си присвояват дори българското възстание от град Ниш и го обявяват за сръбско,нагли,нагли,нагли сърби,наглостта им край няма,но албанците ще ги претопят,тогава ще ги питам - как е?
Сръбските шовинисти сами ще се самоунищожат от злоба.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е най-старата православна държава на Балканите/на 1500години/,след Византия/която не съществува/, достигнала имперски граници, която граничи със себе си.
28
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Бъ;гария е по-зле от покрайните. Който може се спасява и бяга от бг.
27
3
 
25
 
! Отговори
България над всичко преди 1 месец
Всички съседни държави са късали живо месо от България..............но това не се учи в учебниците по история..............какво да се прави, евроатлантически ценности!!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От всички племена на Балканите..........албанците се оказаха най-умни, с най силно национално съзнание и най-размоножаващи се.........те владеят и Македония и Косово!!!
25
9
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 1 месец
И какво да ги правим тия територии.............утре Турция ще поиска част от България, започва ефекта на доминото и войни на Балканите!!
Това ли искате??
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен

Босилеград и Димитровград са до Драгоман на 100 км западно от София.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърците и турците също са асимилирали и прогонили много българи...............не ги харесвам и сърбите, но не сум чул или видял някоя българска медия да пише за обезбългарените територии на днешните земи на Турция и Гърция!!
Или май ви е страх от Ердоган и Турция, нали??
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българският митрополит на Ниш ,когато сърбите завземат града се е казвал Евстатий Пелагонийски.
Завземайки този край на България(като вадят нож на умряло куче-Османската империя е била вече пред пълен разгром когато се включват), на тях им се услажда да късат живо месо от България.
От там идват и Сръбско българската война, и Македонската Голгота и проблема със Западните покрайнини.
Но Бог Всемогъщият не забравя!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1919 Кралство Югославия анексира незаконно Западните покрайнини с абсурдното оправдание, че сръбската железница нямала място до границата. Белград отказва да върне тази българска територия, въпреки настояването на великите сили. Те са включени в срамния Ньойски договор. След разпада на Югославия, този джговор престава да съществува и би следвало Западните покрайнини, бъдат върнати на България, или поне, да получат автономен статут.Ако България ги поиска от едно националноотговорно правителство.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая па само хленчи по медиите....
19
0
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Албанците пък се очетвориха за 100 години. Пак откъснати от Албания в Сърбия. Сами сме си виновни, като сме нихилисти и егоисти и не искаме деца. Защо не изчазнаха и *** в Сърбия? В България е същото, за 30 години от 7.8 млн. българи в България през 1989- та сега сме около 5.6 млн. българи в Б-я. След 100 години ще сме има няма 500-600 000.
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ердоган:македония преди 100 години беше част от османската империя и за в бъдеще ще бъде,защото знам,че македонците чакат да ги освободим!
а пък устатата зденка седнала да ни занимава с някакви глупости.
17
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Босилеград не е ли в северозападна България като шофьор мисля,че съм виждал табела с това имемежду гр,Лом и Бяля слатина някъде по средата между двата града.