Кой ще усети по джоба си актуализацията на бюджета?

Над половин милиард лева са планирани за социални разходи
22 юли 2021 23:38, Красимир Ангелов
20

Служебното правителство предложи актуализация на бюджета, която залага на повече пари за социални разходи. Заради подобрените икономически показатели, събраните повече пари от Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", държавата е допълнила 2 милиарда лева към бюджета за тази година.

От тях 575 млн. лв. са за социални разходи, 430 млн. лв. - за подкрепа за бизнеса, 335 млн. лв. - за здравеопазване, 200 млн. лв. - за други разходи.

Още по темата
Пари са предвидени и за президентските избори в два тура, както и ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот и избори 2 в 1.

Най-много средства, над половин милиард лева, са планирани за социални разходи. Предвижда се всички пенсии да бъдат актуализирани средно с 12,5%. След актуализацията минимална пенсия от 300 лв. става 340 лв., максималната нараства на 1 500 лв., а социалната - на 170 лв. Служебният кабинет предложи и амбициозна мярка – всички пенсионери с пенсии под линията на бедност от 369 лв. и без други доходи, да получат като добавка разликата до линията на бедност.

88-годишната баба Василка ще получи увеличение с около 50 лв., ако актуализацията влезе в сила.

"Ще си помогна с тези пари, не вярвам някой да каже, че ще му стигнат, те и за едно седмично пазаруване в магазина няма да стигнат", разсъждава Василка Стайкова.

Актуализацията предвижда хората над 65 години и с пенсии под линията на бедност и без други доходи, да получат като добавка разликата до линията на бедност – у нас това са над 430 000 души.

"От първи октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през Социалното подпомагане до тази линия, която за 2021 година е 369 лева. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите и добавката от 50лв. ще бъде инкорпорирана трайно в размера на получаване на една или повече пенсии", обясни министърът на труда и соцалната политика Гълъб Донев.

Извън пенсиите до 369 лева, останалите ще бъдат увеличени средно с 12,5%.

"В тази актуализация няма промяна на данъци, няма промяна на прагове, няма промяна по нищо, с което се осигуряват приходите по параметрите в страната", уточни финансовият министър Асен Василев.

Според специалистите въпреки готвеното увеличение, доходите пак ще останат недостатъчни, предвид повишението на цените на стоките и битовите сметки. По-високите социални разходи от страна на държавата може да имат и негативен ефект в бъдеще.
 
"С тези пари, които сте получавали, сте можели да си платите тока, водата, лекарствата, газа, горивата, бензин, нафта. С новото увеличение на пенсиите няма да може да закупите същото количество горива, ток, лекарства", коментира проф. Красимир Ениманев – председател на Русенска стопанска камара.

Въпреки повишението на пенсиите енергийните помощи за нуждаещите се ще останат, обеща социалният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR


20
Още от Общество
Двудозовите ваксини - вероятно по-ефикасни срещу Делта щамът
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Социалните разходи са най-голямата загуба на пари за една държава.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фигурантът ще спечели от предизборни реклами
15
0
 
10
 
! Отговори
до №14 преди 5 дни
Има много хора, които са работили и са били ощетени от нагли олигарси. Имам роднини, които са работили на пълен работен ден и когато дойде време да се пенсионират се оказа, че не са били осигурявани.Навремето нямаше как да се провери. Хората са получавали заплати и не са допускали, че никой не им плаща здравните и пенсионните осигуровки. В онези мътни години след 1989г.са им ограбили по 10 и повече години от стажа. Така са получили пенсия по възраст - в момента е някъде 260 или 270лв.Ограбени са
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Служебното на Божков имаше за задача само да подготви изборите. Нямат повече правомощия. Това увеличение е прах в очите на слепите.
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Арестувайте Тиквата! Незабавно!
12
1
 
12
 
! Отговори
Монката преди 5 дни
Ще го усетят тези които няма нужда да усещат нищо
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще го усетят пликовете на фигуранта Радев
10
4
 
9
 
! Отговори
Бай Баяни преди 5 дни
Започнаха анонимните тролове да приписват обещанията за вдигане на пенсиите като вече съществуващо увеличение, а още сме юли. Нека да го направят и да започнат да пълнят хазната,че за два месеца и мистер Сенко да си не можеш да събереш пари за цялата година. Тя рибата в морето,но площадните протестъри вече я изпържиха. Трябва да изберем отново зеления чорап наесен. Демагогията на Прокопиевите медии е в пълна сила.
9
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ са безпарични преди 5 дни
Иво Пилето и Пепи Еврото ще усетят ускапяването. А Доган и Копелякъ Костов бъркат по кофите от глад заедно със Пеевски сиромах човек.
8
0
 
7
 
! Отговори
Знам я тази гатанка преди 5 дни
Б Ъ Л Г А Р И ТЕ
7
2
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 5 дни
Няма да го усетят Борис и Иван - ще го усетят Айше и Асан!
6
2
 
15
 
! Отговори
Исти преди 5 дни
Социалните разходи са разходи за малцинствата- не за Българското мнозинство!
5
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Крадливите герберисти паднаха от власт и доходите на хората започнаха да растат !
4
10
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 дни
Всичко скочи петорно, те вдигат с 40 лева пенсиите. Който има акъл, сам да се усети каква е гаврата с народа на фигурантите :)))))
3
15
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 дни
радеф е ПО3ОР!!!
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Служебното правителство да си стяга багажа и у лево. Взеха се насериозно, почнаха и петилетки да плануват! Дано другото да е с малко фурашки и повече български дипломи
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ромите, ще станат по-богати.