Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС

Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи
155
Заев убеден: България е приятел и няма да бъде пречка към ЕС
Снимка: БГНЕС

България е приятел и много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си.

"Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом", каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той посочи, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

"Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО", каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ - членството в ЕС.

"Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред", каза Заев.

Премиерът на РСМ изрази увереност, че Република България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.

"Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи", каза Заев, предаде МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Зоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Анулиране на всички български паспорти издадени на граждани на Северна Македония чрез подаване на лъжлива информация от тяхна страна.
125
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
вашето дори не е глупост...умишленото насажданена омраза,насилие,отнемане права на хора,учите децата си да мразят децата ни...както ви учеха сърбите,омразата разяжда само вас,първи ви признахме за независима,бъдете каквито искате,не крадете от Историята на Народа ни,не сейте омраза,не преследвайте хората с българско самосъзнание...не ви искаме...прекалено много...и скъпо платихме за Свободата ви...и ни се ...учете албански...дано можете да го обясните на децата си!!!Вето!!!Свободни хора сме!
124
3
 
4
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Маке ние ще анулираме всички български паспорти издадени на бюрманци, защото са издадени неправомерно. С бюрманските паспорти можете да пътувате до Марс, ако искате.
123
1
 
7
 
! Отговори
До Маке преди 2 години
Както са казали спартанците на Филип II Македонски: Ако!
122
11
 
3
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Не се притеснавате скпи Блгари. Ако некогаш влеземе во ЕС, ке ви ги врнеме назат всички блгарски паспорти. Дотогава трпение.
121
4
 
6
 
! Отговори
Смех преди 2 години
На преброяването в Македония, ако се състои де, България трябва да заяви, че ако не се видят поне 100 хиляди българи, ще анулира паспортите, които е дала на македонски граждани. Тогава ще видите как ще изскочат едни 200 хиляди българи на преброяването!
120
2
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Цитирам откъс: "...македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи и бошняци..., които живеят в нашата родина..." Защо г-н Заев не спомена българите, живеещи също така в СМ? Нали е хубаво да се получават безвъзмездни помощи от България, г-н Заев? Моля, поучете се да мислите и действате в интерес на истината, а не в разрез с нея.Все пак сте премиер и може би знаете, с какво Ви задължава този пост.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами човека е длъжен да пробва,. Като вижда така офремящото се болшевико управление на страната ни, изразява надежда за отстъпване от позициите по договора
118
4
 
12
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Северна Македония НЯМА да влезе никъде, ако не се откаже от историческите, малцинствени и езикови претенции към България
117
0
 
6
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Имам едно предложение. Заев, Станислав и Бойко да ги изпратим с еднопосочен билет за луната. Там могат спокойно да си градят дружбата без да пречат на никого.
116
3
 
8
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Бюрманците не са никакви братя на българите. По-скоро са братя на Марсианците.
115
2
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Бюрманци връщайте доброволно българските паспорти за да не става принудително.
114
3
 
5
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Пияницата Г.Димитров има голям грях за пръкването на "нацията" ви. Затова сега сте като зли ***. Но който много лае, остава ненахранен. Пенявете се колко щете в Сран.та Република Майнолония и си мечтайте.
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много смешни,но за сметка на това много вредни за обществото сте повечето от коментиращите не само на тази тема,а на всички теми.Жалко ,че Ви има.Ако не съществувате света ще е малко по-добър.
112
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много си смел БГ патриот.Такива като теб само говорят и пишат,но първо бягат и при най-малък проблем.Предател
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бг патриот. Само ако те открия
110
4
 
15
 
! Отговори
Мая преди 2 години
Жалко, че вече не се четат романите на Дивитър Талев. Там всичко е разказано от първа ръка. България е освободена от турското робство, но тази нейна територия, Македония, остава под султанска власт. Българите и от двете страни се организират, както при Априлското въстание, въоръжават се и се борят. Но турците изпращат войска и потушават въстанието. Толкова много жертви! И една огромна маса българи се запътват към България. Погледнете центъра на София, как се казват улиците - Солунска, Вардар...
109
2
 
8
 
! Отговори
Ups преди 2 години
Malku latinica zoshto ne prepozanava tugja azbuka..Od bugarsko cuvstvo tochno postojat samo pasoshi za rabota vo EU..Ama dobra politika za vas neli? Ne bidete vo zabluda deka u Mk lugjeto se antibg, proshetajte malku pa ke vidite.. pozdrav
108
3
 
16
 
! Отговори
Сашш преди 2 години
Сега ви е третият Илинден ,след Тридесетият тоест след още 27 години,ако сте осъзнали истината, може да ни се обадите да поговорим за влизането ви в ЕС.
107
3
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
голем тарикат се имаш бре,ама биеш братята ни,ограбваш ги,палиш Нацоиналният ни флаг,плащаш на лобисти-***,слугаси на дявола за Бога...за едната власт и пари..за его...Вето! или нов троянски кон в ЕС!Справедлив Свят...или ...да го погребем по-добре!