За първи път у нас: Във ВМА извършиха една от най-сложните операции

Пациентката е 49-годишна жена, която се възстановява
Обновена: 7 сеп 2021 11:41 | 7 сеп 2021 11:41, Красимир Ангелов
5
За първи път у нас: Във ВМА извършиха една от най-сложните операции

Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката, бе извършена за първи път в България от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия, съобщиха от ВМА.

Успешното реализиране на такава операция изисква както изключително опитен екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и специалисти по здравни грижи, така и наличието на съвременно технологично оборудване, отчитат от болницата.

"Пациентката е млада 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският подход за планирания обем на операцията бе най-подходящ за нея. В сравнение с конвенционалната хирургия той е по-щадящ, намалява системните ефекти и осигурява по-бързо и пълноценно възстановяване", коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на клиниката.

Продължилата няколко часа интервенция е последвана от неусложнен постоперативен период и възстановяване – ранно раздвижване, захранване и по-скорошно изписване спрямо стандартната отворена намеса.

От ВМА отчитат, че с този вид операция се е обогатила палитрата от извършвани в болницата стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия.


5
Още от Общество
МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
балтов преди 1 седмица
Важното пропускате - колко е усвоено.
4
2
 
4
 
! Отговори
no преди 1 седмица
Реалността е следната - миналата година във ВМА оперираха от същото мой приятел и той живя още 1 година и наскоро си отиде дори доста неочаквано, защото уж се беше изчистил. Обаче химиотерапията според мен го съсипа тотално и дори оперативно да са изчистили всичко трябваше да се разгледа как по-леко да се продължи напред. Но какво да правят лекарите - взели са си парите от пътеката и дотам.
3
2
 
2
 
! Отговори
хахаххаха преди 1 седмица
то все са им успешни и до 1 г . човека си отиде, ама после не казват
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ли хубаво се чувства пациентката, която е станала часта от палитрата на ВМА. Желая ѝ да оздравее!
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коремеия хиркрг от НОЩ там ли беше или само лалалалала?