Вече ще може да се развеждаме и онлайн

Стартира първата онлайн платформа за развод
28 сеп 2021 12:43, Ния Христова
33
Вече ще може да се развеждаме и онлайн
Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права стартира у нас. E-divorce.bg предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство.
 
„Е-Развод е първата и единствена по рода си онлайн платформа за изготвяне на документи за развод и родителски права, при която вие виждате всички възможни опции, сами попълвате вашето споразумение според предпочитанията си и имате достъп до него по всяко време, за да обмислите отново избора си. При това през целия процес опитен специализиран адвокат ви насочва и съветва, за да стигнете до най-доброто решение за вас и за вашите деца. Това е опция за интелигентни родители и съпрузи, които осъзнават важността на добрите си отношения и след раздялата“, разказа адвокат Надя Русинова, която е инициатор на платформата.
 
Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод с или без деца от брака или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение. Платформата предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство. Всеки модул предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвоката относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай.
 
Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда. Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат. „След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи“, обясни адвокат Надя Русинова. 
 
Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация“. Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.
 
Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, Франция, Нидерландия, САЩ, Австралия и т.н. Предимството им е огромно, тъй като спестяват време за посещения при адвокати и таксите са фиксирани и значително по-ниски, особено в държавите, в които законодателството позволява бракоразводната процедура да се проведе изцяло онлайн, включително депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват лично. 
 
„Електронните системи в другите държави, за разлика от Е-Развод, не дават възможност за автоматично попълване. Нашето законодателство изброява точно вариантите, което е предпоставка и за автоматизирана система с предварително генерирани опции. Например ако искате да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две възможности – или да ги разпределите, или да го правите споделено. В другите държави този тип системи се основават по-скоро на комуникация“, обясни адв. Надя Русинова.
 
Системата е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по „взаимно съгласие“, от които 26,5% - заради „несходство в характерите“ и 5,2% - поради „фактическа раздяла“, показват данните на НСИ.
 
„Моето категорично мнение е, че в България винаги трябва да се насърчава разводът по взаимно съгласие. Българската система е доста остаряла, в много държави вече не можеш да се развеждаш, като търсиш вина на другия, да говориш за извънбрачни връзки и т.н., тъй като е безспорно, че това е контрапродуктивно“, коментира адв. Русинова. „Голямото предимство на развода по взаимно съгласие и споразумението за родителски права е, че по тези дела не се разпитват свидетели и не се извършват социални доклади по отношение на децата. Съдът задава само няколко процедурни въпроса, включително дали поддържате споразумението, както е представено, и проверява съдържанието на документите“, коментира адв. Надя Русинова.
 
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
баико преди 2 години
в зората на демокрацията има6е един желио желев дето много го харесваха и от него тръгнаха много простотии тогава доиде и ив. костов се боядиса жена му бе6е партиен секретар на хладилния завод за,,мраз,,но трябва6е да се вземат едни пари и от там тръгна тая демокрация и доиде 4алгата глуповетини колкото неможе 4овек да си представи няма планиране само приказки на едро.за това сме до тук стигнали.
27
2
 
4
 
! Отговори
промяна преди 2 години
Три пъти пишеш онлайн и получаваш сертификат от Кирчо че не си канадец.
26
1
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Как не ви е срам??
25
0
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кога ще пуснете и сватби онлайн,че съм си харесал няколко манекенки.
24
0
 
7
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
А кога ще се женим или омъжваме онлайн? Така ще можем да ходим на всички сватби-онлайн!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
hoho преди 2 години
Споразумение за развод, когато имате деца от брака 499BGNСпоразумение за развод, когато нямате деца от брака 369BGNПървоначална вноска :)
22
2
 
6
 
! Отговори
мераклия преди 2 години
какво облекчение за мая общата !
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капан за б***лъци - консултиране, после всеки може да се беси самосиндикално, което не е хубаво, но пък случайно платформистите могат да предложат и адвокат за съда, където пък заплащането си върви по наредбата за заплащане на адвокатите. Цялото нещо намирисва на скрита реклама и неетично набиране на клиенти.
20
1
 
4
 
! Отговори
антиутопия преди 2 години
това, надявам се, е сатира
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е направено само за ТОПЛОФИКАЦИЯ ЕАД!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното изобретение за допълнителни разноски за раята. След като ползваш подобна "платформа" имаш 3 варианта: или да ангажираш адвокат с посредничество ИМЕННО от тях, предполагам това е и основния замисъл; да се явиш сам, рискувайки; или да ангажираш отделно адвокат.
17
0
 
8
 
! Отговори
Abu Hureyra преди 2 години
Има още да се учите и да наваксвате. По шериат е достатъчно наглас да кажеш: таляк, таляк, таляк. Развеждам се три пъти. И хайде, скъпи младоженци, обявени сте за разведени. Както винаги Запада е назад и осложнява просто неща.
16
1
 
7
 
! Отговори
Ново предложение преди 2 години
В България това скоро няма да проработи. Къде ще останат безкрайните делби на имоти, покъщнина, хеле пък ако и деца. Предлагам, който мъж встъпва в брак, автоматично да го завеждат и с психически отклонения.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съмнявам се да проработи този сайт.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като се оженим онлайн и правим секс онлайн, що пък да не се разведем онлайн :)))
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то всеки след втората ракия вече се развежда, после да не съжалява някой.
12
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахаааа, а един познат се скара с гаджето си, изгони я посред нощ и й прати багажа по Еконт у тях. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Модерна работа :)))))))))))))))))))))
11
0
 
5
 
! Отговори
офлайн преди 2 години
Само че като не се търси вина, излиза, че както си живеят и изведнъж неочаквано разбират за "несходство в характерите" ;)))
10
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Те вече се таковат онлайн, та развод ли? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
9
2
 
8
 
! Отговори
истина преди 2 години
Както се женим, така ще се развеждаме.