Най-богатите с десетки пъти по-висок доход от 50% от населението

КНСБ: Благосъстоянието на едни расте, но това вреди на останалите
69
Най-богатите с десетки пъти по-висок доход от 50% от населението
Снимка: БГНЕС

Най-богатият 1% от българите притежава 55 пъти по-високи доходи спрямо това, което получава половината от населението у нас.

Данните цитира пред БНР директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

"Благосъстоянието на богатите у нас нараства, но това вреди на благосъстоянието на останалите. Това е ключовият момент, който трябва да се обсъжда", коментира той.

По думите му за последните 20 години капитали и ресурси се концентрират в ръцете на все по-малко хора. Според икономическия експерт голяма поляризация на доходите води до социален сепаратизъм - богатите разбират, че не им е изгодно да участват в социалните системи и предпочитат частните, които им дават по-добро качество на услугите според съответното заплащане.

"Средният годишен доход за 2020 година на 50% от най-бедните българи е 5787 лева, което е около 500 лв. на месец. Годишният доход на 1% най-богати българи е 320 000 лева, или по 26 000 лева на месец", посочи той.

Според експерта, за да има смекчаване на неравенствата, трябва да се въведе необлагаем минимум за хората с ниски доходи, да се засили ролята на работниците в управлението на компаниите, да бъдат стимулирани малкият и средният бизнес да използват повече финансови инструменти.


69
Още по темата: доходиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
До Външен наблюдател преди 3 месеца
Капитализмът е това, което ти дава хляба на масата. Капитализмът представлява хиляди малки, средни и големи предприемачи, които съззават работни места на населението. Хора в България, Европа, Америка и целия свят, които са получили добро образование, инвестирали са в уменията си, създали са фирма и после са я развили. Но те няма да дойдат да пишат тук в този форум, защото имат да пишат пректи за милиони. Тук ще чуеш само мърморковците с две леви ръце наврени в четирибуквието им.
43
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
До тя 45 Американски компания плащат н по 15-30 хил. долара на месец, за някои специалности. Например за SFCC архитект ще се бръкнат доста дълбоко защото броя на специалистите е силно ограничен. Например Born Group. Много хора работят от тук дистанционно и взимат американски заплати.
42
4
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 месеца
К ,во работат тия та имат такива доходи !? Пак източване на публичен ресурс !Не е нормално да има заплати по 50- 70 хил лева , такива няма и в богатите стран !
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално. 90 процента от населението са глупави
40
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
Да си богат в тази страна май е престъпление. За сега си плащам данъците върху всяка стотинка доход, ама въведат ли подобна глупост минавам в сянка и ще ми ядат дедовия.
39
0
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 3 месеца
Аз все още не мога да повярвам ,че някой живее с 5500 на година .Аз живея с 5500 на месец,зъболекар съм .Ходя на почивки ,купувам си хубави дрехи ,но поне 4 пъти ,когато питам строители за апартамент -ми казват ,че всичко е купено с кеш ,и че не искат клиенти с банков кредит .Тоест индиректно ми казват -беден си?!Как в държава с постоянно намаляващо бедно население ,имотите са на такива цени .
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социалния сепаратизъм(-) ли ви дразни повече или социалният паразитизъм(+)?
37
1
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Капитализма е много проста саморегулираща се система.Трудното е да накараш парите да идват при теб. Успееш ли , живееш като бял човек. Не успееш ли , живееш като социалистически труженик , във вечен недоимък.
36
0
 
6
 
! Отговори
До Да питам /30/ преди 3 месеца
Според теб справедливо ли ще бъде, ако тези двама човека вършат една и съща по качество и количество работа, но работодателят взима част от заплатата на единия и я дава на другия само защото той имал едно дете повече? За децата има надбавки, друг е въпросът дали е целесъобразно да се дават на всички. Според мен, всяка отделна държава трябва да решава това според спецификата си и да не поощрява безконтролното размножаване на тъ.р.теи. Заплатата обаче трябва да е за свършената работа!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гробищата са пълни с богати и незаменими. Освен това богат не значи почтен. Иисус е бил погребан в една каменна пещера с една погребална плащаница, но думите Му и днес звучат в целия свят и учат на мъдрост.
34
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
"богатите" е измама и фалшива ценност вменявана ни от десетилетия...къде са "богатите"империи?...с тонове злато и безбройни армии!...дори не ги знаете!...ама като ви стане тясно...се молите на Бог...всеки на неговият...Бог е ценностите...заровени дълбоко в душите ви...боковци и мафията са ви насадени от господарите им...за да ви ограбват!...Божков бе..."най-богатият",после пеевски...и САЩ отказаха да са съучастници в престъпления,Бог да пази САЩ,приятели!
33
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
мали това икономисти,политици,калинки,мисирки-***...неграмотни...Справедливостта е основната човешка Ценност...да да животите ни са...ценности...докопали се до власт ни убеждаваткак те имали правото и способността да ни...дават,пенсионерите са най ощетените...продавате животите им...изграденото от тях...на скрап...приватизирате го и го унищожавате..консумирате,САЩ моля решително..безкомпромисно и неотложно..възстановете баланса..подкрепете ограбените..посочете крадците и мафиотите-политици
32
8
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 3 месеца
За мен смешен е доход под 5000 лева на човек от домакинството. Хайде сега смятай твоите проценти
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реално погледнато пенсионерите си имат пенсията като доход плюс евентуално нещо друго. Децата нямат доход, но някои от родителите имат доход заради децата си. На голяма част от работещите, семейния доход на човек от семейството е по-малък от доходите на пенсионерите. Ниските доходи осигуряват високите доходи на онзи 1% от новината.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реално погледнато България има 25% малцинство, което много рядко знае къде се намира, а и да не говорим че малкото които работят са в сивия сектор. Отделно около 20% пенсионери и около 15% деца. Грубо казано около 40% от населението няма как да има доходи или ако има такива, то те са смешни. Като сметнем от работоспособното население 2/3 няма никакъв ценз или ако има е бутафорен и съответно работят за минималната заплата. Истината е че държавата е абдикирала, а народът е неук и мързелив.
29
5
 
10
 
! Отговори
Външен наблюдател преди 3 месеца
Капитализмът несправедливо концентрира власт и богатства в малка част от обществото, която контролира капитала чрез експлоатация на труда на наемния работник, създава неравенство в обществото, не предоставя на всички равни възможности за увеличаване на собствения потенциал и не употребява технологиите и ресурсите в максимална степен в интерес на всички.
28
3
 
1
 
! Отговори
Дa питам преди 3 месеца
Ако група хора работи една и съща работа с еднаква заплата това справедливо ли е? А ако единият има 1 дете, другият 2 и т.н. еднакви ли ще са средните доходи в ?
27
0
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха хаааа преди 3 месеца
Счита се, че когато в някоя държава доходите на най-богатите станат повече от 12 пъти по-високи от тези на бедните, в страната вече имало революционна ситуация. При това положение, днешната ситуация в България като каква трябва да се определи?
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално е да са 1% хората, които през последните 12 години ограбваха България. В техните чекмеджета са милиардите откраднати от нас. Нормалният българин беше лишен от правото да развива собствен печеливш бизнес. Почнеше ли да печели, идваха мутрите и ГЕРБ му присвояваше бизнеса.
25
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Защо всички забравят, че количеството на богатството в една държава е относително постоянна величина, която доста бавно нараства ? За да имат малко на брой хора много повече, трябва много на брой хора да имат много по-малко, което е същността на капитализма.