Най-богатите с десетки пъти по-висок доход от 50% от населението

КНСБ: Благосъстоянието на едни расте, но това вреди на останалите
69
Най-богатите с десетки пъти по-висок доход от 50% от населението
Снимка: БГНЕС

Най-богатият 1% от българите притежава 55 пъти по-високи доходи спрямо това, което получава половината от населението у нас.

Данните цитира пред БНР директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

"Благосъстоянието на богатите у нас нараства, но това вреди на благосъстоянието на останалите. Това е ключовият момент, който трябва да се обсъжда", коментира той.

По думите му за последните 20 години капитали и ресурси се концентрират в ръцете на все по-малко хора. Според икономическия експерт голяма поляризация на доходите води до социален сепаратизъм - богатите разбират, че не им е изгодно да участват в социалните системи и предпочитат частните, които им дават по-добро качество на услугите според съответното заплащане.

"Средният годишен доход за 2020 година на 50% от най-бедните българи е 5787 лева, което е около 500 лв. на месец. Годишният доход на 1% най-богати българи е 320 000 лева, или по 26 000 лева на месец", посочи той.

Според експерта, за да има смекчаване на неравенствата, трябва да се въведе необлагаем минимум за хората с ниски доходи, да се засили ролята на работниците в управлението на компаниите, да бъдат стимулирани малкият и средният бизнес да използват повече финансови инструменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: доходиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
До Външен наблюдател преди 2 години
Капитализмът е това, което ти дава хляба на масата. Капитализмът представлява хиляди малки, средни и големи предприемачи, които съззават работни места на населението. Хора в България, Европа, Америка и целия свят, които са получили добро образование, инвестирали са в уменията си, създали са фирма и после са я развили. Но те няма да дойдат да пишат тук в този форум, защото имат да пишат пректи за милиони. Тук ще чуеш само мърморковците с две леви ръце наврени в четирибуквието им.
35
4
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
К ,во работат тия та имат такива доходи !? Пак източване на публичен ресурс !Не е нормално да има заплати по 50- 70 хил лева , такива няма и в богатите стран !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално. 90 процента от населението са глупави
33
0
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
Аз все още не мога да повярвам ,че някой живее с 5500 на година .Аз живея с 5500 на месец,зъболекар съм .Ходя на почивки ,купувам си хубави дрехи ,но поне 4 пъти ,когато питам строители за апартамент -ми казват ,че всичко е купено с кеш ,и че не искат клиенти с банков кредит .Тоест индиректно ми казват -беден си?!Как в държава с постоянно намаляващо бедно население ,имотите са на такива цени .
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалния сепаратизъм(-) ли ви дразни повече или социалният паразитизъм(+)?
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гробищата са пълни с богати и незаменими. Освен това богат не значи почтен. Иисус е бил погребан в една каменна пещера с една погребална плащаница, но думите Му и днес звучат в целия свят и учат на мъдрост.
30
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"богатите" е измама и фалшива ценност вменявана ни от десетилетия...къде са "богатите"империи?...с тонове злато и безбройни армии!...дори не ги знаете!...ама като ви стане тясно...се молите на Бог...всеки на неговият...Бог е ценностите...заровени дълбоко в душите ви...боковци и мафията са ви насадени от господарите им...за да ви ограбват!...Божков бе..."най-богатият",после пеевски...и САЩ отказаха да са съучастници в престъпления,Бог да пази САЩ,приятели!
29
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мали това икономисти,политици,калинки,***-***...неграмотни...Справедливостта е основната човешка Ценност...да да животите ни са...ценности...докопали се до власт ни убеждаваткак те имали правото и способността да ни...дават,пенсионерите са най ощетените...продавате животите им...изграденото от тях...на скрап...приватизирате го и го унищожавате..консумирате,САЩ моля решително..безкомпромисно и неотложно..възстановете баланса..подкрепете ограбените..посочете крадците и мафиотите-политици
28
8
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
За мен смешен е доход под 5000 лева на човек от домакинството. Хайде сега смятай твоите проценти
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално погледнато пенсионерите си имат пенсията като доход плюс евентуално нещо друго. Децата нямат доход, но някои от родителите имат доход заради децата си. На голяма част от работещите, семейния доход на човек от семейството е по-малък от доходите на пенсионерите. Ниските доходи осигуряват високите доходи на онзи 1% от новината.
26
5
 
10
 
! Отговори
Външен наблюдател преди 2 години
Капитализмът несправедливо концентрира власт и богатства в малка част от обществото, която контролира капитала чрез експлоатация на труда на наемния работник, създава неравенство в обществото, не предоставя на всички равни възможности за увеличаване на собствения потенциал и не употребява технологиите и ресурсите в максимална степен в интерес на всички.
25
3
 
1
 
! Отговори
Дa питам преди 2 години
Ако група хора работи една и съща работа с еднаква заплата това справедливо ли е? А ако единият има 1 дете, другият 2 и т.н. еднакви ли ще са средните доходи в ?
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да са 1% хората, които през последните 12 години ограбваха България. В техните чекмеджета са милиардите откраднати от нас. Нормалният българин беше лишен от правото да развива собствен печеливш бизнес. Почнеше ли да печели, идваха мутрите и ГЕРБ му присвояваше бизнеса.
23
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Защо всички забравят, че количеството на богатството в една държава е относително постоянна величина, която доста бавно нараства ? За да имат малко на брой хора много повече, трябва много на брой хора да имат много по-малко, което е същността на капитализма.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по-зле ще стане след Радевата зима
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си. Ето съседа на 97 години е свободен да развие собствен бизнес със спестените 20 лева преди пенсия.
20
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
КНСБ бърка Работници и Бизнес .Бизнеса няма как да го обложиш с Данък Общ Доход , Здравни Осигуровки , Данък Обществено Осигуряване , 20%ДДС и т.н .Защо КНСБ заблуждава Хората ? Появяват се като мишка от дупка да си наберат членска маса .Истината е че Богатите стават по-богати защото НЕ плащат Данъци на България .
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки е свободен да развие собствен бизнес и да бъде един от този 1%
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 1% от населението с 26667 лева на месец, а 50% от населението с 482 лева на месец. Това е светлото капиталистическо бъдеще, което ни натресоха подрипващите и ревящите като мага.рета по площадите след 1989 година.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1% е около 65 000 а последно като гледах някакви статистики ми се стори че не повече от 100 човека имат по-високи доходи от моите